Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Φουστ (σύμβουλος Σόιμπλε): «Η απόφαση για την Κύπρο είναι ένα ηλίθιο πείραμα»Καταστροφική για την αξιοπιστία της ευρωζώνης χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Κλέμενς Φουστ, κορυφαίος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Σε συνέντευξή του στη Real News αναφέρεται σε «ηλίθιο πείραμα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε «κούρεμα» καταθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η απόφαση για την Κύπρο ήταν καταστροφική, κυρίως γιατί παραβίασε τους καθιερωμένους κανόνες διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Αποτελεί καταστροφή, γιατί κλονίζει την αξιοπιστία και αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τον μελλοντικό χειρισμό προγραμμάτων διάσωσης και αναδιαρθρώσεων. Είναι ένα ηλίθιο πείραμα και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις».

Προσθέτει επίσης ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να διδαχθούν από την περίπτωση της Κύπρου και ας ελπίσουμε να μάθουν ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει "κούρεμα"στις μικρές καταθέσεις μόνο αφού όλο το υπόλοιπο κεφάλαιο έχει χαθεί. Πιστεύω ότι είναι η χειρότερη στιγμή για να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε. Διότι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλαρώσουν τους όρους για την Ελλάδα τώρα αυτό θα μοιάζει με μια ήττα για αυτούς. Πρώτα ηττήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, εάν χαλαρώσουν τους όρους για τη χώρα. Εάν χαλαρώσουν τους όρους και για την Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει τη δεύτερη ήττα τους. Νομίζω ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση πείσει την τρόικα και την υπόλοιπη ευρωζώνη ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα, ότι πραγματικά προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κρίση. Εάν το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου