Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΟΙ ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ET3 20.00
Κωμωδία, 1960 (Α/Μ), 80'

Ελληνική ταινία των Κώστα Δούκα και Θάνου Σάντα, με τους Γκέλυ Μαυροπούλου, Άρη Μαλιαγρό, Νίκο Τζόγια.

Ισχυρός κομματάρχης σε μια επαρχιακή πόλη αποφασίζει να δώσει προίκα στην κόρη του 900 ψήφους, οι οποίες θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διασκεδαστική σάτιρα (με ατάκες όπως «Εκλογές έχουμε, οικονομία θα κάνουμε;») που αξίζει για το σενάριο, διασκευή του θεατρικού έργου «Ο τοπικός παράγων» του Παναγιώτη Καγιά από τον ίδιο.



ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ALPHA 21.00
Κομεντί, 1964 (Α/Μ), 95'

Ελληνική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Τζένη Καρέζη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Μια αυστηρή διευθύντρια που έχει παραμελήσει την προσωπική της ζωή για χάρη της καριέρας της αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε γυναίκα με θηλυκότητα προκειμένου να γοητεύσει ένα συνεργάτη της.

Από τις πιο χαριτωμένες κομεντί του παλιού ελληνικού σινεμά, βασισμένη σε θεατρικό των Γιαλαμά-Πρετεντέρη.


GET SMART

STAR 22.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 114'

Αμερικανική ταινία του Πίτερ Σίγκαλ, με τους Στιβ Καρέλ, Αν Χάθαγουεϊ, Άλαν Άρκιν.

Ο Μάξγουελ Σμαρτ είναι αναλυτής πληροφοριών στην υπηρεσία κατασκοπίας ΤΑΞΗ και ένας τηλεοπτικός χαρακτήρας των ’60s, γεννημένος από την πένα των Μελ Μπρουκς και Μπακ Χένρι. Η πρώτη κινηματογραφική του περιπέτεια τον «προάγει» γρήγορα σε μάχιμο πράκτορα, ο οποίος, με τη βοήθεια της σέξι πράκτορος 99, αναλαμβάνει να σταματήσει τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΧΑΟΣ.

Η τζεϊμσμποντική παρωδία είναι προφανής και τα ετοιμοπαράδοτα αστεία του «είδους» καραδοκούν^ το «Get Smart», όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα big budget «Με το Δάχτυλο στο Μπουκάλι». Διαθέτει έναν cool, στωικά διασκεδαστικό Στιβ Καρέλ, ισορροπία ανάμεσα στις σκηνές δράσης και τις εύθυμες ανάσες, έξυπνες ατάκες και λιγοστές πρωτότυπες, αλλά τις περισσότερες φορές αποτελεσματικές ιδέες. Η επιτυχία της, εντέλει, σε σχέση πάντα με τις pret-a-porter χολιγουντιανές κωμικές συνταγές, είναι ότι μοιάζει να πιστεύει πραγματικά στους πρωταγωνιστικούς της χαρακτήρες, να τους προστατεύει από τα φαρσικά στοιχεία και να μην εκβιάζει το χυδαίο, εύκολο χιούμορ.


ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

ET1 22.45
Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 92'

A CASA DE ALICE. Βραζιλιάνικη ταινία του Τσίκο Τεχέιρα, με τους Κάρλα Ρίμπας, Βινίσιους Ζιν, Ρικάρντο Βιλάτσα.

Αντίθετα από τον μακρύ, περιφραστικό ελληνικό τίτλο της, η ταινία του ντοκιμαντερίστα Τσίκο Τεχέιρα είναι γυμνή από στολίδια. Ακόμα και η συνήθης γραφικότητα του βραζιλιάνικου σινεμά (νεανική εγκληματικότητα, φτωχή επαρχία, έθνικ μουσική) απουσιάζει. Υπάρχουν μόνο η Αλίκη (μια 40άρα μανικιουρίστα), το Σάο Πάολο (η πόλη που την έχει αιχμαλωτίσει) και η καθημερινότητά τους• αυτή της μικροαστικής τάξης, με τις προκαταλήψεις, τα όνειρα, τα αδιέξοδά της. Όλα αυτά, όμως, στο βάθος του κάδρου.

Με μια κάμερα που εστιάζει στα πρόσωπα, τα βλέμματα και τις χειρονομίες, ο Τεχέιρα κρατάει τις «δευτερεύουσες» αναφορές του σε χαμηλούς τόνους, κοιτάζοντας στα μάτια αληθινούς ανθρώπους και όχι κοινωνιολογικά δείγματα. Μέσα από την κοινοτοπία –τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τα νεανικά φλερτ, τους οικογενειακούς καυγάδες, τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, τις καθημερινές γυναικείες κουβέντες– ανασύρει την εξαίρεση, αφήνει τους χαρακτήρες να παρασυρθούν από (κι όχι να καθοδηγήσουν εκείνοι) τις ιστορίες τους και μας ξεναγεί στην κινηματογραφική χώρα της Αλίκης, την οποία τα θαύματα έχουν πάψει πια να επισκέπτονται.


ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

MEGA 23.30
Αστυνομική, 1996 ( Έγχρ.), 88'

HOME INVASION. Αμερικανική τηλεταινία του Ντέιβιντ Τζάκσον, με τους Βερόνικα Χέιμελ, Μπόνι Ρουτ, Τζέρεμι Ράτσφορντ.

Τρεις ληστές εισβάλλουν στο σπίτι μιας γυναίκας και την κρατούν σε ομηρία μαζί με την κόρη της και τρεις φίλες της.

Ένα ανώδυνο «Funny Games» για ανθρώπους που νομίζουν ότι όταν μπουκάρουν οι ληστές στο σπίτι θα φτιάξουν καφέ και θα κάτσουν να κουτσομπολέψουν.


ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΝΕΤ 00.10
Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 101'

THE GAME OF THEIR LIVES. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Άνσπο, με τους Γουές Μπέντλι, Τζέραρντ Μπάτλερ, Πάτρικ Στιούαρτ.

Το χρονικό της νίκης της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της αγγλικής στο Μουντιάλ του 1950.

Success story ντισνεϊκών προδιαγραφών.


ΑΘΩΟΣ ΜΕΧΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΥ

STAR 02.15
Θρίλερ, 1990 (Έγχρ.), 127'

PRESUMED INNOCENT. Αμερικανική ταινία του Άλαν Πάκουλα, με τους Χάρισον Φορντ, Ραούλ Τζούλια, Γκρέτα Σκάκι.

Ένας δημόσιος κατήγορος αναλαμβάνει τις ανακρίσεις για το φόνο μιας συναδέλφου του με την οποία είχε παράνομη ερωτική σχέση, αλλά όλα τα στοιχεία στρέφονται εις βάρος του.

Το σενάριο περιέχει αρκετά στοιχεία για να κάνουν την υπόθεση συναρπαστική. Κι όμως η σκηνοθεσία είναι εξαιρετικά «φρόνιμη», χωρίς το δραματουργικό πάθος και την ένταση των παλιών δικαστικών ταινιών.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου