Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΕ: Πιο αυστηροί κανόνες για τους Oίκους Αξιολόγησης


Νέους κανόνες περιορισμού της επιρροής των οίκων αξιολόγησης, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι οίκοι αξιολόγησης δέχθηκαν δριμεία κριτικά κατά τη διάρκεια της κρίσης για το γεγονός ότι υποτίμησαν τους κινδύνους που την προκάλεσαν.


Οι νέοι κανόνες, που συμφωνήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστά πιο εύκολη την μήνυση εναντίον των οίκων σε περίπτωση που κριθεί ότι προέβησαν σε λάθη, όπως για παράδειγμα στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του χρέους. Ωστόσο «θάφτηκαν» πολλές άλλες φιλόδοξες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η Κομισιόν που πρότεινε τη σχετική νομοθεσία, αρχικά ήθελε οι κανόνες να υποχρεώνουν τις εταιρείες να αλλάζουν εκ περιτροπής τους οίκους που χρησιμοποιούν για τις αξιολογήσεις, προκειμένου να γίνει ευκολότερο για τους νεοεισερχόμενους να πάρουν μια θέση στην αγορά. Ωστόσο αυτή η περιτροπή θα περιοριστεί τελικά σε συγκεκριμένα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

«Δεν πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα», είπε ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ. «Όλοι θέλαμε περισσότερα και οι χώρες όχι».

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των αλλαγών χθες (16 Ιανουαρίου).

Ο επίτροπος Michel Barnier τόνισε ότι ο νέος νόμος θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των οίκων αξιολόγησης.

«Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς στην αξιολόγηση του δημόσιου χρέους και να ακολουθούν πιο αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι και θα αυξήσουν την λογοδοσία τους για τυχόν λάθη ή παραλείψεις», είπε σε δήλωσή του. Τρεις οίκοι αξιολόγησης- Moody's, Standard & Poor's και Fitch- κατέχουν το 90% της αγορά αξιολόγησης.

Απόψεις

«Πάρα πολλές εταιρείες και επενδυτές έχουν χάσει λεφτά στηριζόμενοι μόνο και τυφλά στο εσφαλμένα αλάθητο των οίκων αξιολόγησης. Οι αποδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν εξαιρετικά λάθη», είπε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Wolf Klinz, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard & Poor's το Νοέμβριο του 2011.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου