Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ EΝΑΝ ΨΗΛΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ AΝΔΡΑ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 98'

YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν, με τους Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρόλιν, Τζέμα Τζόουνς.

«Ένα παραμύθι όλο αχό και πάθος, χωρίς κανένα νόημα». Η ταινία αρχίζει και τελειώνει με μια φράση του Μάκβεθ που εκφράζει απόλυτα τον Γούντι Άλεν των τελευταίων χρόνων, ο οποίος επιμένει να μας σερβίρει τις πιο βαθιές αλήθειες της ζωής με τον πιο ανάλαφρο τρόπο. Μία από αυτές είναι ότι ο ψηλός μελαχρινός άγνωστος που οι πάντες θα συναντήσουμε δεν είναι παρά ο θάνατος. Γι’ αυτό όλες μας οι ανάγκες έχουν την αίσθηση του επείγοντος και όλες μας οι πράξεις αυτήν της ματαιότητας. Μια άλλη είναι πως η αυταπάτη αποτελεί για πολλούς σανίδα σωτηρίας. Η προσμονή του ψηλού μελαχρινού άντρα, του ρομαντικού έρωτα δηλαδή, είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης της καταθλιπτικής Ελένα, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει το χωρισμό με τον φαινομενικά αναγεννημένο πλέον σύζυγό της.


Αλλά τα γουντιαλενικά σαρκαστικά βέλη χτυπούν προς κάθε κατεύθυνση. Χωρίς αιφνιδιαστικές εμπνεύσεις και με μια μάλλον βιαστική διάθεση, αλλά με εκείνη την ξεκαρδιστική απλότητα και τα ευφυή ξεσπάσματα για τα οποία μπορούμε να του συγχωρήσουμε (σχεδόν) τα πάντα...


ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ

ΝΕΤ 21.20
Ντοκιμαντέρ, 2000 (Έγχρ.), 85'

Ελληνική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Ο φακός κινηματογραφεί επί δέκα ολόκληρα χρόνια την Ελευσίνα, καταγράφοντας τη ζωή –κι ενίοτε το θάνατο– των απλών κατοίκων της, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται σ’ έναν μυθικό τόπο.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής κινηματογράφησε πάνω από 10 χρόνια την Ελευσίνα, μπήκε στην ψυχή των απλών κατοίκων της, παρακολούθησε τα καθημερινά (με το φακό του όμως το ταπεινό γίνεται μεγαλειώδες, όπως σ’ εκείνο το συγκλονιστικό πλάνο όπου μια μαυροφορεμένη γιαγιά ανάβει το καντήλι με φόντο στο βάθος τη φλόγα των διυλιστηρίων), κατέγραψε τη διπλή απουσία της αρχαίας Ελευσίνας, αλλά και της Μικράς Ασίας (κοινός τόπος αναφοράς για τους περισσότερους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους Μικρασιάτες), ανακάλυψε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο ενσωματωμένα στη σύγχρονη ζωή. Επί μια δεκαετία αποθησαύριζε σκόρπια πλάνα, αφηγήσεις, εικόνες, σκέψεις κι ύστερα άρχισε να τις οργανώνει ως μια ελεγεία πάνω στο θάνατο. Υποδειγματικό ντοκιμαντέρ, αλλά και ένα μάθημα καλλιτεχνικού ήθους που ανάγεται τελικά σε αισθητικό αξίωμα.


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 154'

THE LAST SAMURAI. Αμερικανική ταινία του Έντουαρντ Ζούικ, με τους Τομ Κρουζ, Κεν Γουατανάμπε, Τίμοθι Σπολ.

Αμερικανός στρατιωτικός που φτάνει στην Ιαπωνία του 1870 για να εκπαιδεύσει τον αυτοκρατορικό στρατό, συλλαμβάνεται από τον Κατσουμότο, τον τελευταίο υπερασπιστή της τιμής των σαμουράι, ο οποίος αντιτίθεται στον δυτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, και τελικά μάχεται στο πλευρό του.

Επικό υπερθέαμα στη χρυσή χολιγουντιανή παράδοση του είδους, άψογα σκηνοθετημένο, με πιστευτούς χαρακτήρες και καταστάσεις, εμπνεόμενο ελεύθερα από ιστορικά γεγονότα (η κάστα των σαμουράι αντιτάχτηκε στον εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας και ενεπλάκη σε εμφύλιες διαμάχες και εξεγέρσεις). Η ταινία, αν και τιμά δεόντως τις αρχές των σαμουράι, αποφεύγει την εθνικιστική ρητορεία και πολεμοκαπηλεία, μ’ εξαίρεση τις αναγκαίες δραματουργικά σκηνές αυτοθυσίας, όπου οι τελευταίοι πεσόντες σαμουράι παρομοιάζονται με τους 300 του Λεωνίδα… Θετική εντύπωση κάνουν οι αντι-ιμπεριαλιστικές νύξεις (καταγγελία των εμπορικο-στρατιωτικών αμερικανικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή), αρνητική το υπερβολικά μελοδραματικό (και κλισέ) τελευταίο δεκάλεπτο.


ΤΡΟΥΜΠΑ ’67

ΕΤ3 23.15
Δραματική, 1967 (Α/Μ), 73'

Ελληνική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, με τους Γιώργο Φούντα, Γιώργο Μούτσιο, Καίτη Θεοχάρη.

Ο φτωχός λιμενεργάτης, η τραγουδίστρια στο νυχτερινό κέντρο της Τρούμπας την οποία ερωτεύεται το σκληρά εργαζόμενο παλικάρι, το αφεντικό της που δεν την αφήνει να ξεφύγει.

Το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου που ακούγεται στην ταινία μπορεί να λέει «Η δουλειά κάνει τους άντρες», όμως αν δεν φέρνει και λεφτά το αποτέλεσμα είναι αυτό το κλισέ δράμα στην κακόφημη συνοικία του Πειραιά.


Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΝΕΤ 23.40
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 102'

OLDER THAN AMERICA. Αμερικανική ταινία της Τζορτζίνα Λάιτνινγκ, με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Άνταμ Μπιτς, Σάρα Άγκνιου.

Μια γυναίκα που βλέπει οράματα και πιστεύει ότι έχει χάσει τα λογικά της όπως η μητέρα της, ανακαλύπτει ότι αυτά έχουν σχέση με το σκοτεινό μυστικό ενός τοπικού οικοτροφείου.

Μια ασήμαντη ταινία για ένα σύγχρονο ομαδικό έγκλημα, δηλαδή τη γενοκτονία δια της… εκπαίδευσης των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής. Κρίμα, αν και προσφέρεται μόνο ως ερέθισμα για περαιτέρω μελέτη του ζητήματος.


ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

MEGA 01.15
Θρίλερ, 2001 (Έγχρ.), 85'

WICKED. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Στάινμπεργκ, με τους Τζούλια Στάιλς, Γουίλιαμ Ρ. Μόουζες, Πάτρικ Μαλντούν.

Να τη χαίρεστε την κόρη σας. Μια όχι και στα πολύ καλά της έφηβη αρχίζει να ντύνεται με τα ρούχα της μητέρας της και να προκαλεί ερωτικά τον πατέρα της όταν η μητέρα βρίσκεται νεκρή.

Αυτήν την ακραία ιστορία οιδιπόδειου συμπλέγματος, με την αναμενόμενη έκβαση, σώζει μια στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία που αποφεύγει να ασχοληθεί με την αβυσσαλέα ψυχοπαθολογία της έφηβης για να προτάξει άλλη μία ιστορία ενηλικίωσης που θα αρέσει σε μελαγχολικούς, περιθωριοποιημένους συνομηλίκους της.


ΟΙ ΔΥΟ ΑΤΣΙΔΕΣ

STAR 03.45
Κωμωδία, 1987 (Έγχρ.), 106'

DRAGNET. Αμερικανική ταινία του Τομ Μάνκιεβιτς, με τους Νταν Αϊκρόιντ, Τομ Χανκς, Κρίστοφερ Πλάμερ.

Ο ανιψιός του πρωταγωνιστή της ομώνυμης αστυνομικής σειράς του ’50 μπλέκει σε μια παλαβή περιπέτεια ενάντια σε μια σέκτα μαύρης μαγείας.

Τα πράγματα ξεπερνούν συχνά το μέτρο (ήδη από τη βεβήλωση του μουσικού θέματος στους τίτλους), αλλά υπάρχει το δέσιμο μεταξύ Αϊκρόιντ και Χανκς, όπως και αρκετές αναφορές στο πρωτότυπο για να ικανοποιηθούν οι fans της σειράς.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου