Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η αμερικανική οικονομία των όπλων - Τα νούμερα που σοκάρουν


Η δολοφονική επίθεση στο δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ από τον 20χρονο Άνταμ Λάνζα, που στοίχισε τη ζωή σε 20 μαθητές και 6 ενήλικες, επανέφερε με τον πιο τραγικό τρόπο το ζήτημα της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού “ΤIME” αναρτήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αμερικανική οικονομία των όπλων σε νούμερα, που δείχνει ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.


Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

-         Το 47% των Αμερικανών έχει δηλώσει ότι κατέχει τουλάχιστον ένα όπλο στο σπίτι του ή οπουδήποτε αλλού έχει κάποια περιουσία, σύμφωνα με το Gallup.

-         Ο ετήσιος τζίρος για τη βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών ανέρχεται σε 6 δις. δολάρια.

-         Ο αριθμός των όπλων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 310 εκατομμύρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 114 εκατομμύρια περίστροφα, 110 εκατομμύρια τουφέκια και 86 εκατομμύρια καραμπίνες.

-         Στη βιομηχανία όπλων εργάζονται περίπου 209.750 άνθρωποι, με το συνολικό ύψος των μισθών να φτάνει τα 9.8 δισεκατομμύρια δολάρια.

-         Οι φόροι που εισπράττονται από τη βιομηχανία όπλων ανέρχονται στα 5,1 δισ. δολάρια.

Στα νούμερα όμως συμπεριλαμβάνονται και οι χαμένες ανθρώπινες ζωές. Την περίοδο 2006 έως 2010 έχουν χάσει τη ζωή τους 47.856 άτομα.

Όλοι περιμένουν πια την αντίδραση του επανεκλεγέντος Μπαράκ Ομπάμα.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου