Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση ημέρας)

ALPHA 21.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2003 (Έγχρ.), 184'

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Τζάκσον, με τους Ελάιτζα Γουντ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ορλάντο Μπλουμ.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν όλοι οι χαρακτήρες στέκονται αντάξιοι των περιστάσεων, ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο ηρωικό εαυτό τους, απόρροια της δοκιμασίας-ταξίδι που έζησαν στις προηγούμενες δύο ταινίες.

Προς το τέλος πάντως ο Πίτερ Τζάκσον φαίνεται να ομολογεί ότι δεν θέλει να αποχωριστεί τους ήρωες και τρενάρει με τουλάχιστον 3-4 ψευτο-φινάλε.



ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
STAR 22.00
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 101'

BRUCE ALMIGHTY. Αμερικανική ταινία του Τομ Σάντιακ, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζένιφερ Άνιστον.

Ο Μπρους, ένας παραπονιάρης τηλεοπτικός ρεπόρτερ, θεωρεί τον Θεό υπεύθυνο για όλες τις κακοτυχίες του, οπότε εκείνος τον επισκέπτεται και του δίνει τη θέση του για μία εβδομάδα.

Η Αμερική ως πολυφυλετικό έθνος, με δεκάδες θρησκευτικά δόγματα, φαίνεται να ψάχνει ακόμα την εικόνα του Θεού της – και ως έννοια και ως απεικόνιση. Ο Τζιμ Κάρεϊ, ως θεός της μίας εβδομάδας, θυμίζει περισσότερο έναν τσαρλατάνο ταχυδακτυλουργό παρά τον Θεό της Βίβλου. Κι αυτό έχει την πλάκα του, διότι όταν η ταινία δεν επιδίδεται σε βαρετά μαθήματα ηθικολογίας, φανερώνει –ακόμη και άθελά της– τον αληθινό χαρακτήρα του σύγχρονου Αμερικανού καταφερτζή ήρωα.


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

ΕΤ1 23.45
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 121'

HAYAT VAR. Τουρκο-ελληνική ταινία του Ρεχά Ερντέμ, με τους Ελίτ Ισκάν, Ερντάλ Μπεσίκτσιογλου, Λεβέντ Γιλμάζ.

Η σύγχρονη Τουρκία αντανακλάται στην καθημερινότητα της 14χρονης Χαγιάτ, η οποία μοιράζεται ανάμεσα στις ημιπαράνομες δουλειές της οικογενειακής βάρκας, στο αδιάφορο μάθημα στο σχολείο, στην ηχώ από το μακρινό, απειλητικό χάος της πόλης και στη μονοτονία της ακίνητης ζωής σε μια εξοχική καλύβα στις όχθες του Βοσπόρου.

Μια ιστορία ενηλικίωσης και παράλληλα μια κοινωνική μεταφορά, την οποία ο γνωστός μας από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ρεχά Ερντέμ («Το Πέρασμα του Χρόνου») αναπτύσσει με νωχελικό, ήρεμο αφηγηματικό τέμπο. Αργός ρυθμός και σχεδόν ανύπαρκτη πλοκή εμποδίζουν ωστόσο τη δεξιοτεχνική σκηνοθεσία ν’ ανακαλύψει υπόγειες εντάσεις, να ξεπεράσει τη γραφικότητα της φαινομενολογίας και να απαθανατίσει ολοκληρωμένα ένα ζωντανό, ψυχολογικό και κοινωνικό πορτρέτο.


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΓΙΩΝ

ΝΕΤ 01.00
Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 100'

A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS. Αμερικανική ταινία του Ντίτο Μοντιέλ, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τσαζ Παλμιντέρι, Σάια ΛαΜπεφ.

Ένας συγγραφέας αναπολεί μέσω του αυτοβιογραφικού του βιβλίου τις φιλίες της εφηβείας και τη βία του δρόμου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης στα μέσα του ’80.

Ένα βιβλίο-κάθαρση για τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τόσο το χαρακτήρα του όσο και τις καθοριστικές επιλογές της εφηβείας έδωσε την πρώτη ύλη στον Μοντιέλ (συγγραφέας, πρώην πυγμάχος, μοντέλο και μουσικός) για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Οι επιρροές από τους «Κακόφημους Δρόμους» του Σκορσέζε και το «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι είναι εμφανείς, χωρίς όμως η ταινία του να διαθέτει ανάλογη οξυδέρκεια στην προσέγγιση του ιδεολογικού και κοινωνιολογικού πλαισίου της εποχής. Ο Μοντιέλ παρακολουθεί ασφυκτικά τους ήρωές του και αγνοεί ό,τι τους περιβάλλει. Ειδικά η βία αντιμετωπίζεται με μια αυτοαναφορικότητα, χωρίς να συνδέεται με τις ρίζες της γειτονιάς. Αναξιοποίητο είναι επίσης δραματουργικά το όνειρο του Ντίτο να γίνει μουσικός. Πέρα όμως από τις αδυναμίες, υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκηνοθετική κατεύθυνση προς τη μη γραμμική χρονικά αφήγηση - η ζωή του Ντίτο στα ’80s τέμνεται διαρκώς με το σήμερα, όπου ως συγγραφέας πλέον επιστρέφει στην Αστόρια ύστερα από δεκαπέντε χρόνια απουσίας. Υπάρχουν σκηνές κινηματογραφημένες έτσι ώστε να επικαλούνται την επιλεκτικότητα της μνήμης, όπου δεν χρειάζεται να φανούν όλα παρά μονάχα ο αντίκτυπος ενός γεγονότος. Πολύ καλές οι ερμηνείες των Σία ΛαΜπεφ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στους ρόλους του μπερδεμένου έφηβου και μετανενοημένου ενήλικου Ντίτο, αντίστοιχα.


ΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ

STAR 03.00
Κομεντί, 1983 (Έγχρ.), 98'

RISKY BUSINESS. Αμερικανική ταινία του Πολ Μπρίκμαν, με τους Τομ Κρουζ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, Τζο Παντολιάνο.

Ένας απόφοιτος λυκείου που θέλει να σπουδάσει οικονομικά σ’ ένα φημισμένο κολέγιο στήνει μια πρώτης τάξεως «επιχείρηση» κάνοντας τον προστάτη μιας πόρνης πολυτελείας.

Η ταινία που έκανε γνωστό τον Τομ Κρουζ και τη Ρεμπέκα Ντε Μορνέ είναι μια κυνική κομεντί, που δείχνει ότι κινητήρια δύναμη της αμερικανικής κοινωνίας είναι το χρήμα και το σεξ. Θαυμάσια ροκ μουσική, αισθησιακή ατμόσφαιρα, έξυπνο χιούμορ.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου