Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Για τρομοκρατία κατηγόρησε το Ισραήλ ο Ερντογάν


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβαρδίζοντας τη Γάζα πραγματοποιεί «ενέργειες τρομοκρατίας».

«Αυτοί που συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία κλείνουν τα μάτια μπροστά στο μαζικό φόνο μουσουλμάνων, στρέφουν το κεφάλι τους από τη σφαγή παιδιών στη Γάζα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέδριο του Ευρασιατικού Ισλαμικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.


«Για το λόγο αυτό, λέω πως το Ισραήλ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος και οι ενέργειές του είναι τρομοκρατικές ενέργειες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κατάρ και Ιταλία ζητούν άμεση διακοπή των εχθροπραξιών

Οι πρωθυπουργοί του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ Τζάσεμ αλ Θάνι και της Ιταλίας Μάριο Μόντι ζήτησαν σήμερα από τη Ντόχα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται για έκτη ημέρα.

«Αυτό που τελείται στη Γάζα είναι απαράδεκτο. Εμείς τασσόμεθα υπέρ της επιστροφής στην ηρεμία, όμως θα πρέπει πρώτα να τηρηθεί από αμφότερες τις πλευρές η εκεχειρία και κανένα από τα δύο μέρη να μη συνεχίσει τις δολοφονίες προσωπικοτήτων, ή να επιδίδεται σε δευτερεύουσες μάχες», τόνισε ο σεΐχης Χάμαντ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μόντι.

Ο ίδιος αξίωσε επίσης «την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα, ο οποίος αποτελεί ένα όνειδος», προσθέτοντας πως «υπάρχουν 1,7 εκατ. αιχμάλωτοι στη Γάζα και αυτό είναι που τροφοδοτεί την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», κάνοντας έναν υπαινιγμό για τον καταρρακωμένο οικονομικά, πολυπληθή, παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος ελέγχεται από την Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο Μόντι έκανε έκκληση για τερματισμό της βίας, προσθέτοντας πως απαιτείται «η άμεση κήρυξη μίας εκεχειρίας, προκειμένου να διευκολύνει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αναπτέρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της βίας και βρισκόμαστε σ' επαφή με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και τον εμίρη του Κατάρ και τον πρωθυπουργό του», πρόσθεσε ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου