Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ 
(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)
ET1 22.00
Πολεμική, 2008 (Έγχρ.), 120'
LES FEMMES DE L’ OMBRE. Γαλλική ταινία του Ζαν-Πολ Σαλομέ, με τους Σοφί Μαρσό, Ζιλί Ντεπαρντιέ, Μόριτζ Μπλάιμπτραου.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πέντε γυναίκες στην αντίσταση, και οι Γερμανοί βρίσκουν τον Φώσκολό τους. Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 1944 και τέσσερις Γαλλίδες αναλαμβάνουν, με τη βοήθεια μιας Ιταλίδας, τη διάσωση ενός τραυματισμένου Βρετανού πράκτορα, ο οποίος γνωρίζει απόρρητα στοιχεία για την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία.


Η Σοφί Μαρσό, με αποφασιστικό ύφος κι εκδικητικό βλέμμα, υποδύεται την Τζένη Καρέζη-Λουίζ, ο Κώστας Καζάκος βγαίνει εκτός κάδρου στην αρχική σεκάνς, ενώ το ρόλο του commandant Κώστα Καρρά, στο πιο μελαχρινό και με καλύτερα γερμανικά, κρατά ο Μόριτζ Μπλάιμπτραου του «Τρέξε Λόλα, Τρέξε». Οι δυο τους κυνηγιούνται σε όλη τη Γαλλία επί ένα δίωρο, καθώς απόπειρες δολοφονίας ακολουθούνται από συλλήψεις και βασανιστήρια, μοιραίοι έρωτες δίνουν τη θέση τους σε περιπετειώδεις αποδράσεις ώσπου να θριαμβεύσουν, με τις αναπόφευκτες απώλειες, ο μελό ηρωισμός, η ηθική και το συμμαχικό δίκαιο. Οι περιπέτειες της υπολοχαγού Λουίζ υποτίθεται ότι στηρίζονται στα απομνημονεύματα του Τζέιμς Πάρις – συγγνώμη, σε αληθινά γεγονότα…


ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ
STAR 22.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 94'
OPEN WATER 2: ADRIFT. Γερμανική ταινία του Χανς Χορν, με τους Σούζαν Μέι Πρατ, Ρίτσαρντ Σπάιτ Τζούνιορ, Έρικ Ντέιν.

Εμπνεόμενο όπως και ο «Άγριος Ωκεανός» από ένα αληθινό περιστατικό, αυτό το θρίλερ αφηγείται τη θαλασσινή τραγωδία μιας παρέας έξι φίλων που βουτούν στον ωκεανό χωρίς να κατεβάσουν την κινητή σκάλα του γιοτ.

Χωρίς καρχαρίες γύρω γύρω, η ένταση παραμένει ίδια, καθώς στο γιοτ υπάρχει ένα βρέφος εξίσου αβοήθητο, ενώ παρακολουθούμε την παρέα να αργοπεθαίνει από εξάντληση στη μέση του ωκεανού. Τίθεται βέβαια το ερώτημα: ποια η ευχαρίστηση να παρακολουθείς ένα ανάλογο σαδομαζοχιστικό θέαμα; Ο σκηνοθέτης μιλά για εξερεύνηση αρχέγονων φόβων κι έχει δίκιο. Όμως καλοκαίρι είναι, πρέπει να έχουμε κι αυτό στο νου μας;


ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ 
MEGA 22.10
Κωμωδία, 2002 (Έγχρ.), 84'
THE SWEETEST THING. Αμερικανική ταινία του Ρότζερ Καμπλ, με τους Κάμερον Ντιάζ, Κριστίνα Απλγκέιτ, Τόμας Τζέιν.

Τρεις κολλητές φίλες σκοτώνουν την καθημερινότητά τους με ξέφρενο clubbing, ατέλειωτο φλερτ και σεξουαλικά αστειάκια, μέχρι που η μία απ’ αυτές γνωρίζει τον τέλειο άντρα.

Τι μας έλειπε, τι μας έλειπε; Μια κοριτσίστικη εκδοχή του «American Pie».


Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
STAR 01.45
Μυστηρίου, 2006 (Α/Μ), 105'
THE GOOD GERMAN. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τόμπι Μαγκουάιρ, Κέιτ Μπλάνσετ.

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που καλύπτει στο μεταπολεμικό Βερολίνο τη διάσκεψη του Πότσνταμ και αναζητά την παλιά του αγάπη (νυν ιερόδουλη) μπλέκεται στη διαλεύκανση μιας δολοφονίας.

Σε DVD να κυκλοφορήσει κατευθείαν μια ταινία του Σόντερμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Κλούνεϊ; Κι όμως γίνεται, όταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης κοπιάρει το στιλ, αλλά όχι και την ουσία του αμερικανικού σινεμά του ’40. Από την «Καζαμπλάνκα» και τον «Τρίτο άνθρωπο» μέχρι τη μίμηση της Μάρλεν Ντίτριχ από την Κέιτ Μπλάνσετ, ο «Καλός Γερμανός» είναι μια άριστη εικαστική άσκηση που τρέφει, αλλά δεν αμφισβητεί τη νοσταλγία.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου