Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Προετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Στις επερχόμενες εκλογές και κυρίως στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, με δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και ρεπορτάζ τα οποία βασίζονται σε ανώνυμες πηγές και πληροφορίες από μυστικές συναντήσεις.


Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέρει ότι η βρετανική εταιρεία "De La Rue" έχει εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να τυπώσει δραχμές σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη.

H πηγή είπε στο Reuters ότι η De La Rue, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εθνικών νομισμάτων, χρειάζεται να ανταποκριθεί και να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Σύμφωνα με το Reuters, μία έξοδος από το ευρώ θα πυροδοτήσει μεγάλη ζήτηση σε δραχμές και δεδομένου ότι οι εκτυπωτικές εταιρείς της Ελλάδας θα έχουν φόρτο εργασίας, εταιρείες όπως η De La Rue μπορούν να κληθούν να βοηθήσουν.

"Θα είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο θα κάνουν οι ελληνικές εκτυπωτικές, όμως μάλλον θα χρειαστεί επιπλέον ποσότητα νομισμάτων που θα τυπωθεί από εταιρείες του εξωτερικού και η De La Rue μπορεί να είναι ανάμεσά τους", αναφέρει η πηγή.


Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht, σε σημερινή του συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα De Standaard, ότι Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

"Ενάμιση χρόνο πριν υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Αλλά σήμερα Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ. εργάζονται από κοινού πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει", τόνισε ο Επίτροπος, ο ο οποίος επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται αρκετοί".


Όπως σχολίασε το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου.  Σύμφωνα με το πρακτορεία, πηγή κοντά στον De Gucht διευκρίνισε ότι ο Επίτροπος εξηγούσε πως τα όργανα της Ε.Ε. δεν επαναπαύτηκαν τα τελευταία 2 χρόνια και σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με το παρελθόν.


Την ύπαρξη, βέβαια, ενός plan b, διέψευσε πριν από λίγο  η Κομισιόν. Mέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly επισημαίνει ότι "η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", προσθέτοντας ότι η "Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη".


Την ίδια στιγμή, η Γερμανία στέλνει "απειλητικά" μηνύματα στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι "η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό την πραγματική κατάσταση και να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες". Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν ξεκάθαρα λόγο για έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη.


Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν σήμερα πολύ πιο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, δηλώνει ο επικεφαλής του βουλευτών του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο Ράινερ Μπρούντερλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt. "Αντίθετα με ό,τι ίσχυε πριν από δύο χρόνια, η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε σήμερα να απορροφήσει καλύτερα μία έξοδο της Ελλάδας", επισημαίνει.



Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ελλάδα: η είσοδος στην έξοδο αρχίζει" κυκλοφορεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. "Σε μυστικές συναντήσεις εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη", σημειώνει ο σχολιαστής. "Στους κυβερνητικούς κύκλους", συνεχίζει, "η έξοδος παρομοιάζεται με πτώση από ψηλό κτίριο. Πριν από δύο χρόνια θα ισοδυναμούσε με θανατηφόρα πτώση από δεκαώροφο κτήριο, πέρυσι από πενταώροφο, σήμερα από διώροφο αλλά μόνο με κατάγματα. Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο Β για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή".


Στις προειδοποιήσεις Μπαρόζο και Λαγκάρντ αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. "Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια" σημειώνει. "Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης".

Με αιχμηρό εξώφυλλο για την Ελλάδα κυκλοφορεί και ο Economist, απεικονίζοντας την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με το δρομέα, ο οποίος καίει με τη φλόγα της δάδας του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Σύμφωνα με τον Economist μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα από την εσωτερική υποτίμηση που υφίσταται σήμερα, αλλά και "τραυματική εμπειρία" από πολιτικής απόψεως.

 

(enikos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου