Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Νέες αυξήσεις στο ρεύμα από το 2013

Στην πλάτη των καταναλωτών πέφτει η κακοδιαχείριση και η κατασπατάληση χρημάτων από τη ΔΕΗ καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε την απελευθέρωση από το 2013 των τιμολογίων στο ρεύμα, κάτι που πιθανότατα σημαίνει και αύξηση τους.


Λόγω της κατασπατάλησης και της κακοδιαχείρισης, η ΔΕΗ καταγράφει μεγάλες ζημιές, ενώ η ψαλίδα μεταξύ των οικιακών τιμολογίων και του κόστους παραγωγής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20%!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ.

Το υπουργείο εξετάζει δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων και τη σταδιακή προσαρμογή τους στο κόστος παραγωγής, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου η υποχρέωση για την απελευθέρωση των τιμολογίων απορρέει από το μνημόνιο, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.).

Σε σχέση με το πρόγραμμα "Ήλιος" για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας απο την Ελλάδα προς την ΕΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016 η οποία αντιστοιχεί όπως είπε σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.

Αναφερόμενος ο υπουργός στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, κ.α., που έχουν ήδη απελευθερωθεί, απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου