Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Με καυγά ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή

Με έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επικυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξαν πως η διαδικασια του κατεπειγοντος για τνα περάσει το νομοσχέδιο φιμωνει τη Βουλη.


Στην Ολομέλεια της Βουλής παίζεται η τελευταία πράξη για την ψήφιση του νέου Μνημονίου, αφού από τις 2 το μεσημέρι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα με την κρίσιμη ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, η ομιλία του οποίου αναμένεται να είναι και πάλι σε δραματικούς τόνους, όπως στο χθεσινό του διάγγελμα.

Στο Βήμα της Βουλής θα ανέβουν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μετρούν τις διαρροές από το εσωτερικό των κομμάτων, αφού αρκετοί βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα.

Περίπου στους 28 ανέρχονται, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς στελεχών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ή σκέπτονται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ήδη έχουν δηλώσει καθαρά ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο: Η πρώην υπουργός και έχουσα εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη (Β' Αθήνας), ο Χάρης Καστανίδης (Α' Θεσσαλονίκης), ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρήστος Κατσούρας (Θεσπρωτίας), Τσετίν Ματαντζή ( Ξάνθης), Γιώργος Κασσάρας (Δωδεκανήσου), Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων).

Οι επίφοβοι που είναι πολύ πιθανό να καταψηφίσουν είναι οι: Βάσω Παπανδρέου (Β' Αθήνας), Μανώλης Στρατάκης (Ηρακλείου), Μαρία Κυριακοπούλου (Αχαΐας), Νικόλαος Τσώνης (Φθιώτιδας), Δημήτρης Κουσελάς (Μεσσηνίας), Γιάννης Κουτσούκος (Ηλείας), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β' Αθήνας), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας), Λάμπρος Μίχος (Β' Αθηνών), Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας), Χρύσα Αράπογλου (Α' Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (Ηλείας), Ανδρέας Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανίας), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας).

Στη Νέα Δημοκρατία μετά το αντάρτικο των 12 βουλευτών ήρθε και η παραίτηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα. Αν και ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ώστε να μην υπάρξουν διαρροές, η ατμόσφαιρα στη Συγγρού ηλεκτρίστηκε, μετά την απόφαση των βουλευτών Χρήστου Ζώη (Λάρισας), Κώστα Μαρκόπουλου (Εύβοιας), Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας), Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας), Γιώργου Βαγιωνά (Χαλκιδικής), Παναγιώτη Μελά (Α' Πειραιά), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου (Εβρου), Κώστα Παπασιώζου (Άρτας), Σπύρου Γαληνού (Λέσβου), Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς), Γιώργου Καρασμάνη (Πέλλας) να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ακόμα υπάρχουν και πέντε στελέχη που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και η στάση που αναμένεται να κρατήσουν στην αποψινή ψηφοφορία είναι μάλλον αρνητική. Πρόκειται για τους Κώστα Γκιουλέκα (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργο Βλάχο (Αττικής), Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης), Μανώλη Κεφαλογιάννη (Ηρακλείου) και Κώστα Τζαβάρα (Ηλείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο «όχι» φέρεται να είναι και η βουλευτής Δωδεκανήσου κυρία Μίκα Ιατρίδη ενώ προβληματισμένος για τη στάση που θα κρατήσει είναι ο βουλευτής Χίου κ. Κ. Μουσουρούλης.
Την ίδια ώρα το ΚΚΕ θα ζητήσει να περάσει το νομοσχέδιο με ευρεία πλειοψηφία, κάτι που αναμένεται να απορριφθεί.

Αυτά μέσα στην αίθουσα της Βουλής, κάθως έξω από τις 5 το απόγευμα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον κόσμου που θα διαδηλώνει κατά του νέου Μνημονίου

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου