Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τα 5 καλύτερα χιονοδρομικά στην Ευρώπη, για κάθε γούστο

Μπορεί πια να είναι πολύ αργά για να κλείσουμε διακοπές κάπου στις Άλπεις (και λόγω των οικονομικών μας, γίνεται ακόμη δυσκολότερο), αλλά το χιόνι δεν θα λιώσει μέχρι τον Απρίλιο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ποιος προορισμός μάς ταιριάζει.

Μέχρι σήμερα τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν κλειστά. Το μετεωρολογικό δελτίο δίνει πρόβλεψη για χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες και η διοίκηση των περισσοτέρων ελπίζει ότι θα καταφέρει να τα ανοίξει για το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.


Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε χρόνο η περίοδος του χιονιού έρχεται όλο και πιο καθυστερημένη και διαρκεί λιγότερο. Οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν τη χώρα μας σιγά σιγά σε μια νέα πραγματικότητα, πιο θερμή, πιο ξηρή. Αυτό για τους φίλους των χειμερινών σπορ σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Προγραμματισμός από νωρίς και διακοπές για μια εβδομάδα στο εξωτερικό.

Ούτως ή άλλως, με τις τιμές που έπρεπε να πληρώσει κανείς τα τελευταία χρόνια για ένα σαββατοκύριακο στην Αράχωβα ή τα Καλάβρυτα, όλο και περισσότεροι στρέφονταν προς αυτήν την λύση. Αν εξαιρέσει κανείς τα αεροπορικά εισιτήρια (που και αυτά μπορούν να κλεισθούν σε καλή τιμή, αν προνοήσει κανείς πολύ νωρίς), τόσο η διαμονή, όσο και η διστροφή και διασκέδαση είναι φθηνότερη έξω –ειδικά αν υπολογίσουμε και την ποιότητα και το μέγεθος των χιονοδρομικών κέντρων. Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία να μαθαίνεις σκι σε ένα ελληνικό χιονοδρομικό με 2 λιφτ και τρεις πίστες, περιμένοντας έως και μία ώρα στην ουρά για μια κατεβασιά των πέντε λεπτών, από το να κινείσαι σε παραπάνω από 100 πίστες, άψογα στρωμένες και με υποβοήθηση τεχνητού χιονιού για όταν ο καιρός είναι θερμός.

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, που προκύπτει τώρα, είναι το με τι λεφτά κανονίζει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι. Αν αποφύγετε τις περιόδους αιχμής (τις γιορτές –προσοχή γιατί συνήθως το χιόνι κρατάει τόσο πολύ στις Άλπεις που προλαβαίνει και το Πάσχα) και διαλέξετε τις ημέρες αμέσως πριν ή αμέσως μετά, συνήθως πετυχαίνετε πολύ καλές προσφορές στα ξενοδοχεία. Θεωρώντας ως δεδομένα τα έξοδα των 200-300 ευρώ ανά άτομο για τα αεροπορικά, των 150-200 για την εβδομαδιαία κάρτα για τις πίστες (περιέχει και ασφάλεια) και περίπου άλλα τόσα για την ενοικίαση του εξοπλισμού, το τελικό κόστος βασίζεται εν πολλοίς στην τιμή της διαμονής και της διατροφής. Αναλόγως του τι κατάλυμμα θα επιλέξετε, μπορείτε να ξοδέψετε από 200 ως 2000 ευρώ την εβδομάδα και κάπως αντίστοιχα πάει και το φαγητό. Συνολικά, πάντως, δεν είναι ανέφικτο το να περάσει κανείς επτά ημέρες σε ένα κορυφαίο χιονοδρομικό ας πούμε στη Αυστρία ξοδεύοντας λιγότερα από 1000 ευρώ. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και είναι λάτρεις των χειμερινών σπορ, αξίζει να ψάξουν λίγο παραπάνω τις δυνατότητες που τούς δίνουν οι Άλπεις. Μια πρώτη ιδέα μπορείτε να πάρετε πιο κάτω, όπου σας παρουσιάζουμε τα πέντε κορυφαία χιονοδρομικά στην Ευρώπη στο είδος τους.

Το «αθλητικό»
Kitzbuhel, Αυστρία
Το «Διαμάντι των Άλπεων» διαθέτει τις καλύτερες σχολές σκι στον κόσμο.
Όχι τυχαία. Το σκι ξεκίνησε σ' αυτές τις πίστες ήδη από το 1892. Η παράδοση είναι τεράστια και οι ντόπιοι αθλητές και προπονητές πραγματικά εξαιρετικοί.

Ξενοδοχεία:
Romantik Hotel Tennerhof, λίγο έξω από το χωριό, με τυρολέζικο στυλ και πολυτελή δωμάτια, +43 (0)5356/63181
Bruggerhof (***), ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο του χωριού, οικογενειακό και οικονομικό, +43 (0)535662806

To «παραδοσιακό»
Chamonix, Γαλλία
Το πιο όμορφο χωριό που διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία. Δεν είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας αυτής, αλλά είναι το πιο κοντινό σε αεροδρόμιο (μιάμιση ώρα από τη Γενεύη, οδικώς). Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το «Λευκό Όρος», και διαθέτει 170 χιλιόμετρα διαδρομών, μοιρασμένα σε περίπου 70 πίστες.

Ξενοδοχεία:
Chalet Chantel (***), λίγο έξω από το χωριό, με θερμό, οικογενειακό περιβάλλον, τηλ.: +33 04-50-53-06-69
Hotel de l' Arve (**), φτωχό σε σχέση με τα πεντάστερα της περιοχής, αλλά πολύ φιλικό, τηλ.: +33 04-50-53-02-31

Το «κοσμοπολίτικο»
Gstaad, Ελβετία
Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των Ελλήνων κοσμικών προσφέρεται και για σπορ, αλλά μάλλον όσοι βρίσκονται τελικά εκεί περισσότερο έχουν το νου τους στα φλας, παρά στο χιόνι.

Ξενοδοχεία:
Gstaad Palace (*****), το ομορφότερο, πολυτελέστερο, ακριβότερο μέρος των Αλπεων, τηλ.: +41 / (0)33 748 50 00
Sport Motel (***), για τους μη εκατομμυριούχους, τηλ.: +41 33 729 80 80

Το «οικονομικό»
Bansko, Βουλγαρία
Βρίσκεται κοντά μας και είναι φτηνό. Πηγαίνετε οδικώς και αν επιλέξετε ένα μέτριο ξενοδοχείο, μπορείτε να περάσετε μια εβδομάδα με 300 ευρώ! Οι 20 πίστες θα φανούν λίγες σε όσους έχουν πάει Άλπεις, αλλά σε σχέση με τον Παρνασσό, είναι μια μεγάλη αναβάθμιση.

Ξενοδοχεία:
Kempinksi Hotel Grand Arena (*****), σπα και πολυτέλεια, δίπλα στις πίστες, τηλ.: +359 (0)749 88888
All Seasons Club (****), ολοκαίνουργιο, 500 μέτρα από το κεντρικό λιφτ

Το "value for money"
Madonna di Campiglio, Ιταλία
Δεν είναι τόσο διάσημο όσο η Cortina ή άλλα χιονοδρομικά της Ιταλίας, συνδυάζει όμως τις πολλές πίστες, το όμορφο περιβάλλον και τις πολύ καλές τιμές –ειδικά αν μείνετε από τη μεριά της κάπως «παρατημένης» Marileva.

Ξενοδοχεία:
Spinale (****), το όμορφο ροζ σαλέ στην καρδιά του Μαντόνα, τηλ.: +39 0465 441116
Hotel Lorenzetti (****), τυρολέζικο στυλ, μεγάλες σουίτες, τηλ.: +39 0465 441404

queen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου