Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Σκέψεις της κυβέρνησης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Μοντέλο θέσπισης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του νέου φορολογικού νόμου. 
 Βασικές «αρχές» αυτού του μοντέλου, για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί και οι εκπρόσωποι της τρόικας, είναι οι εξής:


*Να μην προκύπτει δημοσιονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Να διατηρηθεί ένας «υπερμειωμένος» φορολογικός συντελεστής για ευαίσθητες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα φάρμακα, τα τρόφιμα και ο τουρισμός.


Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ φέρνει τα πάνω κάτω σε επίπεδο τιμών, καθώς σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών παρατηρείται μείωση τιμών και σε άλλες σημαντική αύξηση. Ναι μεν οι πολίτες θα ξεφορτωθούν τον τρίτο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή της Ευρώπης, που είναι το 23%, από την άλλη πλευρά όμως θα δουν ανατιμήσεις σε σειρά ευαίσθητων προϊόντων και υπηρεσιών που πλήττουν κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά. Κι αυτό διότι στον συντελεστή του 13% κατατάσσονται σήμερα ήδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα περισσότερα τρόφιμα, οι υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος στο οποίο μπορεί να «κλειδώσει» ο ενιαίος συντελεστής εξαρτάται από τη δημοσιονομική επίπτωση. Περιθώρια για διαμόρφωση αυτού του ενιαίου συντελεστή σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του 19-20% δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον το 65-70% των εισπράξεων από τον ΦΠΑ προέρχεται από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που κατατάσσονται στον συντελεστή του 23%. Σαφές είναι και αυτό που επισημαίνει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου: «Οσο περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες αποφασιστεί να παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή τόσο υψηλότερος θα είναι και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα αεριούχα νερά και -το κυριότερο- στα εστιατόρια και τις ταβέρνες είναι προγραμματισμένη να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων κυρίως από το μέτωπο των εστιατόρων, διέρρευσαν σενάρια περί επανεξέτασης του μέτρου ή και ενδεχόμενης αναβολής.

Οι πιθανότητες να υπάρξει αναβολή είναι περιορισμένες, αν και το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον πεισθεί ότι η αύξηση 7% του ΦΠΑ εν μέσω ύφεσης, σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την καταβολή της 6ης δόσης, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω της τεράστιας υστέρησης στο σκέλος των εσόδων. Ετσι, είναι πολύ δύσκολο η τρόικα να δεχθεί την αναβολή ενός μέτρου που είναι προγραμματισμένο να αποδώσει 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2012. Εκτός και αν το οικονομικό επιτελείο μπορέσει να ανακοινώσει την εφαρμογή εναλλακτικού μέτρου ισοδύναμου αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου