Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η χαρά του βιβλιόφιλου

Από το μικροσκοπικό Μωβ Σκίουρο της πλατείας Καρύτση μέχρι τις Πλειάδες στο Παγκράτι και το καινούργιο Βιβλιοπωλείο της Εστίας με όλα τα βιβλία των ιστορικών εκδόσεων, ο τελευταίος χρόνος εγκαινίασε καινούργια βιβλιοπωλεία. Η A.V. μπήκε σε 9 από αυτά και μοιράζεται τη χαρά της μαζί σας.


Μωβ Σκίουροςn
Πεζογραφία και ποίηση, τέχνη και θέατρο, ψυχολογία, πολιτική και φιλοσοφία, σε μόλις 14,8 τετραγωνικά. Η Χριστίνα και ο Σπύρος αποφάσισαν να ανοίξουν τον Μωβ Σκίουρο όταν ήταν διακοπές στη Δονούσα και συνειδητοποίησαν πως δεν γίνεται να ελπίζουν σε πρόσκαιρες, αμφίβολες και άχαρες δουλειές για το χειμώνα. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν λίστες με αγαπημένα τους βιβλία, συνέχισαν με τα αγαπημένα των φίλων τους και με αυτά που θέλανε να διαβάσουν, γύρισαν στην Αθήνα 16 Αυγούστου και στις 11 Σεπτέμβρη όλα ήταν έτοιμα. Παραλίγο να ονομαστεί Μπεεμόθ, όπως ο γάτος από τον «Μετρ και τη Μαργαρίτα», πολύ αγαπημένο βιβλίο και των δύο. Στο εσωτερικό του Σκίουρου οι δύο ψηλές αντικριστές βιβλιοθήκες φιλοξενούν ράφια αφιερωμένα στον υπερρεαλισμό, τον Ηλία Πετρόπουλο και τον Χατζηδάκι, όπως και το πιο ευφάνταστο ράφι βιβλιοπωλείου έβερ, με όνομα «Λογοτεχνία και το κακό», εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο λογοτεχνικής κριτικής του Μπατάιγ και με φιλοξενούμενους συγγραφείς όπως ο Μποντλέρ, ο Ζενέ, ο Ντε Σαντ, ο Μπλέικ και ο Προυστ.
Πλατεία Καρύτση 3, 210 3251872


Βιβλιοστάτηςn
Πριν από οκτώ μήνες στην αρχή της οδού Αρχιμήδους, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, σε ένα μικρό χώρο άνοιξε ο Βιβλιοστάτης. Ο Γιώργος Τάσου, ο ιδιοκτήτης του, έκανε ένα παιδικό όνειρο πραγματικότητα. «Νιώθω περήφανος που βρίσκομαι εδώ, σε μια περιοχή λίγο διαφορετική από το υπόλοιπο Παγκράτι. Εδώ ο κόσμος διαβάζει πολύ». Ο κόσμος που επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο, ηλικίας 35 και άνω οι περισσότεροι, ξεφυλλίζουν τα βιβλία ενώ ακούν μουσική επιλεγμένη από τον ιδιοκτήτη. Οι περισσότεροι ζητάνε ξένη λογοτεχνία και αστυνομικά μυθιστορήματα, ενώ υπάρχουν και αρκετά ράφια για το παιδικό βιβλίο. Οι γείτονες το έχουν αγκαλιάσει και ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος, αφού οι πωλήσεις πάνε καλά παρά την οικονομική κρίση.
Αρχιμήδους 2-6, 213 0263337

Βιβλιοπωλείο της Εστίαςn
Άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες και είναι ο χώρος που ετοίμασε στο ανηφορικό τμήμα της Διδότου η Εύα Καραϊτίδη των εκδόσεων της Εστίας. Δεν είναι συνέχεια του βιβλιοπωλείου της Σόλωνος, που έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο –πρόκειται για διαφορετικές επιχειρήσεις–, αλλά βιβλιοπωλείο του ιστορικού εκδοτικού οίκου που φιλοξενεί όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από την αρχή της πορείας του, το 1885, μέχρι σήμερα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα: χιλιάδες τίτλοι βρίσκονται εδώ, στα ράφια που φτάνουν από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, και αν δεν βρίσκεις αυτό που ψάχνεις –στατιστικά απίθανο– στο φέρνει εντός δεκαλέπτου ο Πολύκαρπος από την αποθήκη. Ο οποίος Πολύκαρπος, με χρόνια εμπειρίας στο χώρο, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να σκεφτείς σε πωλητή βιβλίων – όσο ήμουν εκεί, τρεις πελάτες είχαν ήδη μίνι λίστες με τα βιβλία που τους πρότεινε, ανάλογα με αυτά για τα οποία τον είχαν ρωτήσει. Ο κάτω όροφος του βιβλιοπωλείου είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία και στις εκδόσεις της γιόγκα Γκαρούντα Ελλάς (οι μόνες πλην των εκδόσεων της Εστίας που θα βρεις εδώ), ενώ στον πάνω βρίσκονται οι τίτλοι ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτικής, ψυχολογίας και τα τεύχη του περιοδικού «Νέα Εστία».
Διδότου 19, 210 3213704

Επί λέξει n
«Καλή αρχή» εύχονται οι πελάτες που μπαίνουν στο Επί λέξει. Στις 19 Δεκεμβρίου η Μαρία Παπαγεωργίου, ένα πρόσωπο που βρίσκεται επί 33 χρόνια στο χώρο του βιβλίου, άνοιξε το δικό της βιβλιοπωλείο σε έναν εμπορικό δρόμο της πόλης, στην οδό Ακαδημίας. «Το όνομα του βιβλιοπωλείου μας εκφράζει. Είμαστε βιβλιοπωλείο κυριολεκτικά, δεν είμαστε ούτε ένα ευκαιριακό ούτε ένα βιβλιοπωλείο που είναι γενικώς και αορίστως» θα πει. Στη βιτρίνα μια ελιά διακοσμεί το χώρο και δίνει τους «καρπούς» της στους βιβλιόφιλους. Κοιτάζοντας τα ράφια διαπιστώνεις ότι δίνεται έμφαση στην Ιστορία, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Για την ίδια πρωταρχικός στόχος είναι το να υπάρχει επικοινωνία με τους ανθρώπους που επισκέπτονται το βιβλιοπωλείο. «Μπορεί κάποιος να έρθει να πάρει το βιβλίο του, να καθίσει να διαβάσει, ασχέτως αν έχει τα χρήματα να το αγοράσει. Πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα για το βιβλίο γενικότερα. Η κρίση όμως, πιστεύω πως ανέδειξε κάποιες αξίες και κάποια πράγματα που τα είχαμε υποτιμήσει», επισημαίνει. Επίσης κάτι άλλο που θεωρεί απαραίτητο, όπως μας λέει, «είναι η κατ’ οίκον αποστολή βιβλίων σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μας επισκεφτούν. Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω πως παρά την κρίση και τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε».
Ακαδημίας 32, 213 0263337

Φωταγωγόςn
Η συνισταμένη αυτού του βιβλιοπωλείου είναι αποτέλεσμα τριών συνιστωσών: ο εκδοτικός οίκος «Το Ροδακιό», που έκλεισε πέρυσι 20 χρόνια ζωής, οι νεότατες εκδόσεις Φωταγωγός και το φωτογραφικό πρακτορείο Fosphotos. Εκτός από τα βιβλία των δύο εκδοτικών οίκων, στα ράφια και τους πάγκους του θα βρεις δίσκους της Inner Ear και περιοδικά, όπως «South», «ΦΡΜΚ» και «HUMBA», ένα περιοδικό με υπότιτλο «Για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου και την οπαδική κουλτούρα» (και με άρθρο στο τελευταίο τεύχος του «Πώς ελέγχει η Παρί Σεν Ζερμέν τους οπαδούς της; Η μετατροπή του Παρκ ντε Πρενς σε χώρο υψίστης ασφαλείας» – τέλειο;). Λίγο πιο κει, το βλέμμα πέφτει στη φρεσκοτυπωμένη βιογραφία του Μπρους Σπρίνγκστιν, από τις εκδόσεις Φωταγωγός και τη σειρά Λατέρνατιβ – καθότι ο Σταύρος Διοσκουρίδης, ο μισός Λατέρνατιβ, είναι γιος της εκδότριας του Ροδακιού Τζούλιας Τσιακίρη. Ο Σταύρος σκοπεύει να διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις στον Φωταγωγό. Άλλωστε η μικρή και σχεδόν κρυμμένη στοά Κουρτάκη (με την μπάρα του Γκελ Μπιστρό σε απόσταση αναπνοής) ενδείκνυται απολύτως για συναντήσεις και συζητήσεις, βιβλιοφιλικές και όχι μόνο.
Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 210 3839355

Book Loftn
Τον Νοέμβριο του 2012 άνοιξε το μικρό Βοοk Loft στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. «Ζω εδώ και εργάζομαι για πολλά χρόνια και αντιλήφθηκα πως υπήρχε ένα κενό στους βιβλιοφιλικούς χώρους, έτσι πήρα την απόφαση», λέει ο Μιχάλης Καρακώστας που εργαζόταν ως πωλητής στο χώρο του βιβλίου για πολλά χρόνια. Ο ίδιος εξομολογείται πως δεν τον φόβισε η κρίση, αφού σε περιόδους οικονομικής κρίσης πάντα αυξάνονται οι πωλήσεις των βιβλίων, αφού πιστεύει ότι ο κόσμος πλέον κάθεται περισσότερο στο σπίτι και διαβάζει. Ο ίδιος είναι ο σχεδιαστής του χώρου και θεωρεί πως το βιβλιοπωλείο πρέπει να είναι ένας ανοιχτός χώρος χωρίς πάγκους στη μέση για να μπορεί ο αναγνώστης να περιφέρεται άνετα μέσα σ’ αυτό. «Ο κόσμος μπαίνει εδώ για να περιηγηθεί, να ταξιδέψει. Δεν μπαίνει απλά για να αγοράσει ένα βιβλίο και να φύγει». Στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει μια καφετέρια δίπλα από το Book Loft για τους βιβλιόφιλους, αφού όπως είπε το βιβλιοπωλείο το επισκέπτονται και από άλλες περιοχές. Οι περισσότεροι πελάτες ζητάνε δοκίμια, μελέτες, ξένη λογοτεχνία και βιβλία από νέους Έλληνες συγγραφείς. Στόχος του Μιχάλη Καρακώστα είναι να φιλοξενήσει περισσότερους μικρομεσαίους εκδότες στα ράφια του βιβλιοπωλείου του.
Πατριάρχου Ιωακείμ 44, 210 7210447

Πλειάδεςn
Για πολλά χρόνια πωλητής βιβλίου, ο Άλκης Τεμπονέρας πήρε τελικά την απόφαση και τον Ιούνιο άνοιξε στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο Παγκράτι, τις Πλειάδες. «Ο ήχος και η ορθογραφία με τράβηξαν στο να διαλέξω το όνομα του βιβλιοπωλείου», μας λέει. Η αγάπη του για τα βιβλία, όπως και της συζύγου του, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αλεξάνδρας Μπίζη, τους ώθησε στο να κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής. «Πολλά χρόνια λειτουργούμε στο χώρο του βιβλίου είτε ως επαγγελματίες είτε ως αναγνώστες και όλες αυτές οι εμπειρίες τόσων πολλών ετών που είχαμε με τη σύζυγό μου μπήκαν στις “Πλειάδες”». Δίνεται έμφαση σε λογοτεχνία και φιλοσοφικά δοκίμια, αλλά και τo τμήμα των παιδικών είναι πολύ αναπτυγμένο. Έκπληξη ο μικρός κήπος στην πίσω αυλή, όπου μπορείς να διαβάσεις κάτω από το μεγάλο φοίνικα και να πιεις κερασμένο καφέ από το φιλόξενο ιδιοκτήτη. «Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όχι μόνο, έχουν αγκαλιάσει το βιβλιοπωλείο και πιστεύω πως παρόλο που η αγορά και γενικότερα η ελληνική κοινωνία περνάνε δύσκολες ώρες, ο χώρος του βιβλίου αντιστέκεται αξιοπρεπώς στην οικονομική κρίση».
Σπ. Μερκούρη 62, 210 7249604

Booktique n
Στην Πατριάρχου Ιωακείμ, η 24χρονη Φανή Χαριτάκη-Ελευθερουδάκη, της γνωστής οικογένειας βιβλιοπωλών, κάνει το δικό της ξεκίνημα στο χώρο του βιβλίου. Το Booktique άνοιξε το καλοκαίρι και η βιτρίνα αιχμαλωτίζει τη ματιά: βιβλία καινούργια αλλά και παλιότερα, πολλές φορές τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο με βάση τα χρώματα των εξωφύλλων τους, και ανάμεσά τους αξεσουάρ και κοσμήματα Ελλήνων δημιουργών. Γιατί το βιβλιοπωλείο φιλοξενεί –εκτός από βιβλία– και τις δημιουργίες πολλών Ελλήνων designers, όπως τις Greek Bags της Κατερίνας Ρότσου, τα υφασμάτινα αξεσουάρ και αντικείμενα των Lemon Dreamz και των Loonyphant, τα αξεσουάρ του Πάνου Απέργη, καθώς και πολλών άλλων σε μια λίστα που εμπλουτίζεται διαρκώς. Η Φανή έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ξενόγλωσσες εκδόσεις και στους παιδικούς τίτλους. Όσο για το τι έκανε την ίδια, μετά τις σπουδές της σε Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις, να ασχοληθεί με το βιβλίο, εξηγεί: «Έχουμε οικογενειακώς 100 χρόνια παράδοση σ’ αυτό το χώρο, το βιβλίο είναι στο αίμα μου. Δεν με απασχόλησε καθόλου η συγκυρία της κρίσης, γιατί τώρα όλα είναι πιο φτηνά. Και αν ξέρεις έστω και λίγο πώς πάει το βιβλίο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάνεις σωστές προβλέψεις. Όλα είναι θέμα πελάτη, αν τον κάνεις να ’ρχεται και να ξανάρχεται, δεν θα κλείσεις». Έχει βάλει στα άμεσα σχέδιά της να βγάλει δίπλωμα μηχανής για κατ’ οίκον παραδόσεις βιβλίων, καθώς και να διοργανώσει μέσα στο 2014 σαββατιάτικες παρουσιάσεις και παιδικές εκδηλώσεις.
Πατριάρχου Ιωακείμ 21, 210 7235425

Booktalksn
Η νέα άφιξη των νοτίων προαστίων είναι βιβλιοπωλείο και καφέ μαζί, με δύο εισόδους, ώστε οι χώροι να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Το Booktalks είναι παιδί των blogs: το άνοιξαν η Κατερίνα Μαλακατέ και ο Άγης Αθανασιάδης, που διατηρούν εδώ και χρόνια βιβλιοφιλικά blogs και μετά από μακροχρόνια ανταλλαγή σχολίων και mail με κριτικές βιβλίων γνωρίστηκαν από κοντά και αποφάσισαν να διοχετεύσουν κάπου την κοινή αγάπη τους για τα βιβλία. Ενημερωμένο, με βιβλία όλων των ειδών, ειδικό ράφι προσφορών, καθώς και τμήμα μεταχειρισμένων, το Booktalks είναι μια όαση για τους βιβλιόφιλους του Παλαιού Φαλήρου και των γύρω περιοχών και πάει προς το παρόν πολύ καλά, χωρίς να έχει διαφημιστεί καθόλου, ενώ προγραμματίζουν για το 2014 δύο παρουσιάσεις βιβλίου το μήνα. «Η περιοχή έδειχνε να ζητάει κάτι τέτοιο, εδώ κοντά έχει μόνο βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία. Και γενικά από το Σύνταγμα και κάτω δεν βρίσκεις κάτι παρεμφερές» λέει ο Άγης. «Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται μόνο για καφέ και δεν ρίχνουν ούτε βλέφαρο στα βιβλία» συμπληρώνει γελώντας. «Αλλά η πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι ότι το βιβλιοπωλείο πάει καλύτερα από το καφέ, ενώ πιστεύαμε πως θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο».
Αρτέμιδος 47 & Αγ.Αλεξάνδρου 58, 210 9802520
(athensvoice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου