Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ικανοποιημένοι στην κυβέρνηση από τη συνάντηση με τη Μέρκελ - Αναγνώρισε ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου

- Τι λένε έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά
- Σαμαράς: Πρέπει να γίνουν και άλλα - Μπαίνουμε σε ανάκαμψη 
- Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα πρώτα σημάδια της επιτυχίας
- Μέρκελ : "Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα, και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς"
- Όλα όσα είπαν στις δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες
- Ομιλία Σαμαρά αύριο στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung 
- Ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Θεωρεί σημαντική, η ελληνική πλευρά, την φιλική διάθεση της καγκελαρίου, που εκδηλώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της, όπως και την ουσιαστική αναγνώριση ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά, ότι έχει υπάρξει σαφής πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν», και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς. Είπε ακόμη ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα, καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε πιάσει τους στόχους μας είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές -ενδεικτικό είναι ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε, όμως, σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση και την έναρξη της ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησαν και για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για την απελευθέρωση της αγοράς, δράσεις που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

«Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Μιλήσαμε επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική Προεδρία», είπε ο κ. Σαμαράς και ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη διαρκή της στήριξη, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη τους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είπε ότι το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup δεν συμφωνεί με το bussiness report του ΟΟΣΑ, καθώς γίνονται πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανέφερε δε ότι μετά τον Απρίλιο του 2014 θα συζητήσουμε για την ελάφρυνση του συνολικού χρέους, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χαλάρωση, είπε: «Πιστεύω στην ανάπτυξη, αν κοιτάξω στο παρελθόν πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει λιγότερα στο δημοσιονομικό και περισσότερα στο διαρθρωτικό. Τώρα όμως θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα διανείμουμε το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να αποχωρήσει η τρόικα».

Μέρκελ: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ

"Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

"Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις", είπε επίσης η Άνγκελα Μέρκελ και ότι η Γερμανία θα στηρίξει της αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα και έχει ήδη πάρει.

"Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η Ελλάδα να έχει μια πετυχημένη προεδρία. Βρίσκουμε το φως στο τούνελ και αυτό είναι ευχάριστο.", είπε χαρακτηριστικά.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

(newsit)

1 σχόλιο: