Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι Τop 10 αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο για το 2013

Ο Κουέντιν Ταραντίνο δεν κάνει μόνο σινεμά. Πηγαίνει σινεμά. Ισως αυτό σας φαίνεται αυτονόητο, πιστέψτε μας, δεν είναι. Εδώ η Ακαδημία παιδεύεται με τη διαδικασία των screeners ώστε τουλάχιστον, στο παρά πέντε, τα μέλη της να έχουν άποψη και ψήφο για όσες ταινίες τερματίζουν στην οσκαρική κούρσα. Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά σινεφίλ σκηνοθέτες, όσοι παρακολουθούν από μόνοι τους, αχόρταγα, τις νέες κυκλοφορίες, τα νέα πρότζεκτς των συναδέλφων τους, τους νέους κινηματογραφιστές που προκύπτουν από τα φεστιβάλ.

Διαβόητα ένας από αυτούς είναι ο Ταραντίνο. Κάθε χρονιά μάλιστα στέλνει τη λίστα με τις δέκα αγαπημένες ταινίες - κάτι που δεν έκανε μόνο το 2012, γιατί το «Django: Ο Τιμωρός» δεν του επέτρεψε όσο χρόνο ήθελε για να δει και τις underdog παραγωγές (όπως τις ονομάζει).
Αλλωστε οι λίστες του Ταραντίνο είναι εντελώς απρόβλεπτες. Το 2011 και το 2010 μαζί με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και το «The Social Network», ο Ταραντίνο επέβαλε τους «Τρες Σωματοφύλακες» και το «Jackass 3D». Ενα χρόνο πριν, στην κορυφή της δεκάδας του πιο mothahfucka σκηνοθέτη του πλανήτη ήταν το... «Brave».
Σήμερα λοιπόν, ο Ταραντίνο κυκλοφορεί τη δεκάδα των αγαπημένων ταινιών του για το 2013. Η σειρά είναι ακόμα αλφαβητική κι ο Κουέντιν συμπληρώνει ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα «μέχρι στιγμής» - αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο να δει κάτι τους επόμενους μήνες που θα αλλάξουν τη σύνθεση.
1
TOP 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013
  • Afternoon Delight του Τζιλ Σόλογουεϊ (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance)
  • Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
  • Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine) του Γούντι Αλεν
  • Το Κάλεσμα (The Conjuring) του Τζέιμς Γουάν
  • Drinking Buddies του Τζο Σουάνμπεργκ
2
  • Frances Ha του Νόα Μπόμπακ
  • Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν
  • Kick-Ass 2 του Τζεφ Γουάντλοου
  • Ο Μοναχικός Καβαλάρης (The Lone Ranger) του Γκορ Βερμπίνσκι
  • This Is the End των Σεθ Ρόγκεν & Εβαν Γκόλντμπεργκ
Σταθερός φαν του Γούντι Αλεν (το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», διαδέχεται φέτος η «Θλιμμένη Τζάσμιν»), αλλά και όσων ο Γούντι επηρέασε μέσα στα χρόνια ο Κουέντιν Ταραντίνο επιλέγει και Λινκλέιτερ αλλά και Μπόμπακ. «Το Κάλεσμα» ήταν σιγουράκι, όπως και το «This Is the End». Εκπλήξεις αποτελούν περισσότερο κάποιες γενναιόδωρες ψήφοι σε πρότζεκτ που κατά γενική ομολογία απέτυχαν: «Ο Μοναχικός Καβαλάρης» του Γκορ Βερμπίνσκι και το «Kick-Ass 2» του Τζεφ Γουάντλοου. Το «Afternoon Delight» που κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance τον Ιανουάριο, τώρα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια να το δούμε.
(flix)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου