Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Λαγός σε ανακριτή: Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, όχι Ναζί

Το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η απολογία του Γιάννη Λαγού του τρίτου εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που ήταν προγραμματισμένο να απολογηθούν την Τρίτη. Είχαν προηγηθεί οι απολογίες των Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον Νίκο Μίχο που βρίσκεται τώρα στο ανακριτικό γραφείο.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε, όπως και οι βουλευτές που προηγήθηκαν, όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο βουλευτής Πειραιά της ΧΑ είπε στον ανακριτική πως το καταστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν το έχει ξαναδεί και το μόνο καταστατικό που γνωρίζει είναι αυτό που η ΧΑ είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή δεν χρησιμοποιούσε καθόλου ναζιστικά σύμβολα και μάλιστα τόνισε πως αν έφερνε κάποιος σε συγκέντρωση, τότε του απαγόρευαν τη συμμετοχή.

Νωρίτερα είχαν περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος. Αμφότεροι, κατά τη διάρκει των πολύωρων απολογιών τους αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν και έκαναν λόγο για πολιτική και όχι για ποινική διώξη.

Κασιδιάρης: Πρώην μέλος των ΑΝΕΛ ο μάρτυρας - κλειδί, αμφιβόλου ηθικής

Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κασιδάρης κατά τη διάρκεια της εξάωρης απολογίας του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις πολιτικά, καθώς θεωρεί ότι δεν προκύπτει καμία ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες, ενώ όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο γιατί έγινε επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα - μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προφανώς το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είχε δει σε κάποια εκδήλωση του κόμματος, σε κάποια κατασκήνωση, ενδεχομένως να τον ήξερε και μόνο και μόνο από την τηλερόαση.

Επίσης ο βουλευτής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη και ότι είναι άτομο αμφιβόλου ηθικής.

Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε σχέση με το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο προσκόμισε στον εισαγγελέα Βουρλιώτη μάρτυρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Tovima.gr φέρεται να δήλωσε ότι είναι πλαστό και ότι το μοναδικό καταστατικό που αναγνωρίζει είναι αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2012 στο πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου και κατά συγκυρία υπογράφετε ως νόμιμο από την σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά είπε πως δεν τον γνωρίζει και ότι το έχει δει μόνο στην τηλεόραση και μετά έμαθε πως συμμετείχε σε κάποιες δραστηριότητες.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτώμενος για τα οικονομικά της οργάνωσης φέρεται να αρνήθηκε ότι χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε επιχειρηματία, ενώ φέρεται να εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά πολιτικών και δημοσιογράφων υποστηρίζοντας ότι ρίχνουν λάσπη κατά της Χρυσής Αυγής για πολιτικούς λόγους.

Παναγιώταρος: Αστείο το κατηγορήτήριο - Βασίζεται σε τυχαία γεγονότα και ψευδομαρτυρίες

Οσον αφορά τον Ηλία Παναγιώταρο, σύμφωνα με το Mega, τήρησε την ίδια στάση που είχε κρατήσει νωρίτερα και ο Ηλίας Κασιδιάρης τονίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «αστείο» υποστηρίζοντας ότι στοιχειοθετήθηκε στη βάση τυχαίων γεγονότων και σε ψευδομαρτυρίες. Υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που δέχθηκε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα από τον Γιάννη Λαγό το χαρακτήρισε συνηθισμένο, αφού όπως είπε μιλούσαν τακτικά.

Ερωτώμενος για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει και ότι τον έχει δει μόνο σε κάποιες φωτογραφίες.

Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε πως είναι 40 ετών, ότι νιώθει ικανοποιημένος από τη ζωή του και υπερήφανος που είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι είναι πατέρας ενός παιδιού.

Ο πρώτος κύκλος των απολογιών κλείνει με τον Νίκο Μίχο ο οποίος απολογείται αυτή την ώρα στον ανακριτή. Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση και των τεσσάρων κατηγορουμένων δηλαδή για το αν θα προφυλακισθούν,.αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα επιβληθούν περιοριστικοί όροι στους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο.

Στις 15:30 ξεκινά η απολογία Μιχαλολιάκου

Υπενθυμίζεται ότι στις οκτώ το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της ανάκρισης αφού θα απολογηθούν οκτώ περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στις 15:30 θα απολογηθεί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου