Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας: Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα, διαρθρωτικά μέτρα θα καλύψουν το κενό

Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα, δήλωσε ο Υπουργος Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας απο τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Η ελληνική πλευρά εκτιμά οτι το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται με το χειρότερο των σεναρίων στα 500 εκατομμύρια ευρω και αυτό το πόσο θα καλύψει μέσω διαρθρωτικών μέτρων, με προτάσεις που θα σταλούν στην τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας θα έρθουν στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του Νοέμβριου.

Νωρίτερα, με δήλωσή του στα Νέα, ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν».

Ο υπουργός πρόσθεσε «δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση» και προσθέτει ότι αν πάμε στο κανένα μέτρο θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Με δήλωσή του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε «πριν λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση διέρρεε πως ήταν έτοιμη για το δικό της μεγάλο «όχι» στην τρόικα. Πριν λίγες ώρες στην προγραμματική συμφωνία μνημονιακής συμβίωσης που παρουσίασαν οι κ.κ. Σαμαράς Βενιζέλος έλεγαν πως δεν θα πάρουν άλλα μέτρα , ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που συνιστά τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει υπάρξει στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, ευθέως υποστηρίζει πως «δεν λέμε όχι σε κάθε μέτρο ». Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς τα νέα μέτρα, «οριζόντια», «στοχευμένα» ή «διαρθρωτικά», η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών. Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως έχουμε μια κυβέρνηση μοιραία , άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής».

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου