Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τα 10 soundtracks που μας έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό

Από σύγχρονα κομμάτια, μέχρι ορχηστρικά ή κολάζ από αξέχαστα τραγούδια, τα κινηματογραφικά soundtracks αποτελούν ένα φετίχ για κάθε φαν της μουσικής και της 7ης τέχνης.


Amelie-Yann Tiersen
Ο Γάλλος Yann Tiersen παίζει με τη γλυκιά ηρωίδα και σκαρώνει γύρω της ένα μουσικό σύμπαν από κομμάτια που πλημμυρίζουν αισιοδοξία, ρομαντισμό και τρυφερότητα, πιάνοντας μια ξεχωριστή θέση στο πάνω ράφι της δισκοθήκης μας, αλλά και στο cd player του αυτοκινήτου μας.

Pulp Fiction
Οι ταινίες του φοβερού παιδιού του αμερικανικού κινηματογράφου Κουέντιν Ταραντίνο ήταν πάντα μουσικά «ενδεδυμένες» με τις πιο ψαγμένες και στυλιζαρισμένες επιλογές. Το Pulp Fiction έχει την τρέλα της «Misirlou», το συγκλονιστικό «Girl You’ll be Woman Soon» και φυσικά το «Jack Rabbit Slims Twist Contest//You Never Can Tell» με το οποίο η Uma Therman και ο John Travolta μας χάρισαν με τον όλο νόημα χορό τους, μία από τις πιο κλασικές σκηνές του σύγχρονου σινεμά.

Grease
Η ξενοιασιά και το rock 'n’ roll της Αμερικής του ’50, οι φιγούρες και το μαλλί του John Travolta μαζί με τη φωνή της Olivia Newton-John, μας άφησαν παρακαταθήκη ανάμεσα σε άλλα, το «Summer Nights» και το «You’re The One That I want», που δε θα κουραστούμε ποτέ να χορεύουμε.

Forest Gump
Η ταινία-σταθμός του Robert Zemeckis είναι μια ανασκόπηση της σύγχρονης ιστορίας της Αμερικής, μέσα από τα μάτια ενός ιδιαίτερου ανθρώπου. Μαζί όμως, γίνεται και μια αναδρομή στην ιστορία της αμερικανικής μουσικής. Από τον Elvis Presley, μέχρι την Joan Baez, τους Mamas & The Papas, τους 5th Dimension και τους Beach Boys, όλα τα τραγούδια είναι διαλεγμένα με ιδιαίτερη προσοχή και είναι όλα ένα και ένα.

Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars)- John Williams
Σίγουρα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει έστω και τις στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τη μουσική και τον κινηματογράφο και να μην έχει ακούσει το κλασικό, εμβληματικό θέμα της ταινίας-μύθου.



Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο (Requiem For A Dream)-Clint Mansell
Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στον θεατή, έχει ένα ορχηστρικό soundtrack από τον Clint Mansell και το Kronos Quartet. Το αξέχαστο μουσικό θέμα, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, είναι επηρεασμένο από τους σκοτεινούς χαρακτήρες και τις εξαρτήσεις τους και κορυφώνεται ή γίνεται πιο υποτονικό ανάλογα με την κάθε σκηνή. Η συνέχεια αυτής της συνεργασίας ήρθε και με το επίσης εκπληκτικό soundtrack του «The Fountain».

Trainspotting
Η βρετανική μουσική της δεκαετίας του ’90 δεν ήταν μόνο οι Spice Girls, αλλά και οι Underworld, οι Blur και ο Bobbie Gillespie των Primal Scream. Σε συνδυασμό με τις φωνές του Iggy Pop, του Lou Reed και της Debby Harry, μέχρι το «Choose Life» με την κοφτή «ερμηνεία» του πρωταγωνιστή Ewan McGregor, αυτό το soundtrack σε πιάνει από το λαιμό, σε αγχώνει, σε κάνει να θες να χορέψεις. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του, που ακολούθησε και μια συνέχεια με περισσότερους ήχους από τις ιστορίες της θρυλικής παρέας από το Εδιμβούργο.

Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound Of Music)-Rogers & Hammerstein II
Και ποιος δεν έχει συγκινηθεί ή γελάσει με τις περιπέτειες της γκουβερνάντας των παιδιών της οικογένειας Von Trapp, σε μια ταινία που τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ, ανάμεσα τους και αυτό της καλύτερης ταινίας και πρώτου γυναικείου ρόλου για τη θεϊκή Julie Andrews. Ανάμεσα στις συνθέσεις βρίσκονται και τα υπέροχα «My Favorite Things» και «Edelweiss», ύμνοι στη χαρά και την παιδική αθωότητα.

The Social Network- Trent Reznor & Atticus Ross
Οι σκοτεινές ambient και industrial συνθέσεις του μυαλού των Nine Inch Nails που αντικατόπτρισαν πλήρως το ψυχρό, κλειστοφοβικό κλίμα της ταινίας του David Fincher τιμήθηκαν με Όσκαρ το 2010. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία του Fincher, τη μεταφορά του κοριτσιού με το τατουάζ, με τον Reznor να διασκευάζει το «Immigrant Song» των Led Zeppelin μαζί με μια «τρελαμένη» Caren O’.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King)-Hans Zimmer
Μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, που έχει συγκινήσει μικρούς και μεγάλους, συνοδεύτηκε από τα τραγούδια του Elton John και φυσικά κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο της Ακαδημίας.









(clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου