Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV

BANK BANG

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 97'

Ελληνική ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Δύο αδέρφια, ο έντιμος Μιχάλης και ο απατεωνάκος Νώντας, αναγκάζονται να καταφύγουν σε ληστείες τραπεζών για να ξεχρεώσουν τα μπλεξίματα του τελευταίου με τη μαφία. Ο έρωτας του Μιχάλη για μια μυστική αστυνομικό, ένα παράξενο ζευγάρι συναδέλφων της και η απληστία του Νώντα θα μπλέξουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έγραψε ένα σενάριο με ζωντανούς χαρακτήρες, κοινωνικές αναφορές, σινεφίλ κλεισίματα του ματιού και οπτικά γκαγκ, τα οποία ο ταλαντούχος Αργύρης Παπαδημητρόπουλος εκμεταλλεύτηκε κινηματογραφικά στο έπακρον. Ένα ελάχιστα προβλέψιμο, μα εντελώς αποτελεσματικό καστ συμπληρώνει την εικόνα, η οποία διαθέτει νεύρο, αφηγηματικό ρυθμό και καμία πρεμούρα να εκβιάσει καλαμπούρια και χάχανα.



ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

STAR 21.00
Κομεντί, 2003 (Έγχρ.), 129'

SOMETHING’S GOTTA GIVE. Αμερικανική ταινία της Νάνσι Μάγερς, με τους Τζακ Νίκολσον, Νταϊάν Κίτον, Κιάνου Ριβς.

Ένας εργένης και μέγας γυναικοκατακτητής νεαρών κοριτσιών παθαίνει έμφραγμα και αναγκάζεται να μείνει στο εξοχικό της μητέρας μιας πρόσφατης κατάκτησής του. Εκεί εκτιμά τις χάρες της μεσόκοπης οικοδέσποινάς του, αλλά αντιμετωπίζει έναν απρόσμενο ερωτικό ανταγωνιστή.

Κλισέ κομεντί, αλλά με πρωταγωνιστές που είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον – η Κίτον κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.


ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

ANT1 21.15
Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 105'

MEET THE PARENTS. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ρόουτς, με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μπεν Στίλερ, Τέρι Πόλο.

Ο Γκρεγκ θέλει να παντρευτεί την Παμ, αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσει την εύνοια των γονιών της, και ιδιαίτερα του δύστροπου πατέρα της.

Ο Μπεν Στίλερ καταφέρνει να είναι αστείος μέσα από ρεαλιστικές καταστάσεις, που άθελά του μετατρέπονται σε τραγέλαφο, ενώ ο Ντε Νίρο το διασκεδάζει επίσης διακωμωδώντας τους νευρωτικούς χαρακτήρες που έπαιζε την εποχή του «Ταξιτζή».


ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 100'

CHARLIE’S ANGELS. Αμερικανική ταινία του ΜακΤζι, με τους Κάμερον Ντίαζ, Ντρου Μπάριμορ, Λούσι Λιου.

Οι τρεις ιδιωτικές ντετέκτιβ που δουλεύουν για λογαριασμό του Τσάρλι, ενός ατόμου που δεν βλέπουμε ποτέ, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την απαγωγή ενός νεαρού πολυεκατομμυριούχου.

Η επιλογή των ηρωίδων, με εξαίρεση τη Λούσι Λιού, ελάχιστα πείθει ότι πρόκειται για δυναμικό τρίο εξπέρ στις πολεμικές τέχνες, ενώ η υπόθεση είναι τόσο ισχνή που αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να υπογράφουν το σενάριο τρεις σεναριογράφοι. Χωρίς να είμαστε σίγουροι αν ήταν η αρχική πρόθεση, η κιτς ατμόσφαιρα λειτουργεί ως αυτοπαρωδία των περιπετειών δράσης.


ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

ALPHA 23.00
Κωμωδία, 2001 (Έγχρ.), 107'

RAT RACE. Αμερικανική ταινία του Τζέρι Ζάκερ, με τους Ρόουαν Άτκινσον, Τζον Κλιζ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ.

Έξι συνηθισμένοι άνθρωποι επιλέγονται τυχαία από τον ιδιοκτήτη ενός καζίνο, για να συμμετάσχουν στο κυνήγι ενός θησαυρού. Οι επίδοξοι νικητές χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εμποδίσουν τους άλλους να φτάσουν πρώτοι σ’ έναν αγώνα όπου όλα επιτρέπονται.

Ο Τζέρι Ζάκερ προσπάθησε να κάνει μια τρελή κωμωδία καταδίωξης, που αποτελεί στην ουσία ριμέικ της κλασικής κωμωδίας των ’60s «Είναι Ένας Τρελός, Τρελός, Τρελός Κόσμος». Μόνο που όσα συμβαίνουν στη διάρκεια του αγώνα δεν ξεχωρίζουν για την κωμική τους πρωτοτυπία, ενώ οι γνωστοί σταρ κάνουν απλώς νουμεράκια που δεν δένουν με το σύνολο.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

STAR 23.30
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.) 117'

END OF DAYS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Χάιαμς, με τους Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Γκάμπριελ Μπερν, Ρόμπιν Τάνι.

Ένας αλκοολικός και άθεος σεκιουριτάς προστατεύει μια νεαρή κοπέλα από τον Σατανά αυτοπροσώπως, ο οποίος παραμονές του millennium καταφτάνει με ανθρώπινη μορφή για να εκπληρώσει την προφητεία της γέννησης του Αντίχριστου.

Η ιδέα να τα βάζει ο Σβαρτζενέγκερ με έναν κακό της τάξεως του ίδιου του Διαβόλου θα ήταν πραγματικά έξοχη αν είχαμε να κάνουμε με μια περιπέτεια που δεν θα έπαιρνε πολύ σοβαρά τον εαυτό της, παρά μια ταινία τρόμου και σατανισμού. Το χιούμορ δεν απουσιάζει, όμως, το κωμικό στοιχείο δύσκολα συμβαδίζει με την ψευδοθρησκευτική αληθοφάνεια και το εσχατολογικό κλίμα περί συντέλειας του κόσμου.


Ο ΝΟΝΟΣ 3

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

ANT1 23.40
Γκανγκστερική, 1990 (Έγχρ.), 162'

THE GODFATHER III. Αμερικανική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με τους Αλ Πατσίνο, Νταϊάν Κίτον, Άντι Γκαρσία.

Ο Μάικλ Κορλεόνε προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επιχειρήσεις του, κλείνοντας μια εμπορική συμφωνία με την Τράπεζα του Βατικανού, αλλά μπλέκει με τους διεθνείς χρηματιστικούς κύκλους, που αποδεικνύονται πιο αδίστακτοι κι εγκληματικοί από αυτόν.

Τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο προσκήνιο δεν έχουν το βάρος των χαρακτήρων του παρελθόντος. Όμως η ατμόσφαιρα και η περίεργη γοητεία των δραστηριοτήτων της οικογένειας Κορλεόνε είναι παρούσες: η ιστορία φωτίζεται με τα ίδια αποπνικτικά καφέ-πράσινα χρώματα, ενώ ο Αλ Πατσίνο είναι εκπληκτικός. Όσο για τον Κόπολα, αφού τρενάρει λίγο τη δράση προς τη μέση της ταινίας, βγάζει όλα του τα απωθημένα για την όπερα και τον μπαρόκ μελοδραματισμό στο τελευταίο αριστουργηματικό εικοσάλεπτο, αφήνοντάς μας άναυδους με τη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του. Επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ.


ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

STAR 02.00
Δραματική, 1997 (Έγχρ.), 155'

MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL. Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με τους Κέβιν Σπέισι, Τζον Κιούζακ, Άλισον Γουντ.

Ένας συγγραφέας κάνει έρευνα για μια δίκη όπου ένας ομοφυλόφιλος από την υψηλή κοινωνία της Σαβάνας, μιας πόλης στη Τζόρτζια, κατηγορείται ότι δολοφόνησε τοn φίλο του.

Αν και βασισμένο σε μυθιστόρημα του Τζον Μπέρεντ, το υλικό που ενέπνευσε τον Κλιντ Ίστγουντ είναι σε μεγάλο μέρος αληθινό: όχι μόνο η δίκη του Τζιμ Γουίλιαμς είναι πραγματικό γεγονός, αλλά στην ταινία παίρνουν μέρος και πολλοί κάτοικοι της γραφικής Σαβάνας. Εντούτοις, η ταινία πλατειάζει αδικαιολόγητα στο δεύτερο μέρος, ενώ στο τέλος ο Ίστγουντ χάνει τον έλεγχο του υλικού όταν αποπειράται να περάσει από το χώρο του μαγικού ρεαλισμού σε κείνον της μεταφυσικής.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου