Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία παρέδωσε τον κατάλογο του χημικού της οπλοστασίου

Η Συρία παρέδωσε τον κατάλογο του χημικού της οπλοστασίου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η ρωσο-αμερικανική συμφωνία της 14ης Σεπτεμβρίου.


«Ο Oργανισμός επιβεβαίωσε πως έλαβε τον κατάλογο που αναμενόταν από τη συριακή κυβέρνηση για το πρόγραμμα χημικών όπλων της» αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον OPCW.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού πρέπει να έχει εξουδετερωθεί έως τα μέσα του 2014.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας πιστεύεται ότι διαθέτουν 1.000 μετρικούς τόνους θανατηφόρων χημικών τοξινών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει απόφαση που θα δεσμεύει το καθεστώς να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένονται στο συριακό έδαφος τον Νοέμβριο, οπότε θα κάνουν μία αρχική εκτίμηση και θα επιτηρήσουν την καταστροφή εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, η καταστροφή συνεχίζεται με την ίδια ένταση στη Συρία. Το ίδιο και το δράμα χιλιάδων αμάχων και προσφύγων.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού και φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών εναντίον σουνιτικού χωριού στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου