Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν - Είμαστε πρώτο κόμμα

Συνέντευξη Τύπου από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης δίνει στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει την ανάγκη ανατροπής της "κυβέρνησης των μνημονίων" και αναπτύσσει εκ νέου τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία και τη χώρα.

"Δεν κάναμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση. Στοίχημα είναι να εξασφαλίσουμε το ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δεν είναι προεκλογικές οι εξαγγελίες μας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν 500.000 οικογένειες δεν έχουν εισόδημα, 600.000 παιδιά και βρέφη υποσιτίζονται, βρισκόμαστε σε μια δραματική κατάσταση και οφείλουμε να προσδιορίσουμε την ελάχιστη δυνατή βοήθεια. Οι εκλογές δεν είναι ζήτημα ανυπομονησίας.
Είναι ζήτημα επιβίωσης για την κοινωνία και όσους ζουν σε πλαίσια ανθρωπιστικής κρίσης. Στην ομιλία μου είπα ότι δεν περιμένουμε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά από μόνη της, θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την επίθεση Χρυσαυγιτών στο Πέραμα κατά μελών του ΚΚΕ
"Προχθές είχαμε ένα επεισόδιο στο Πέραμα που αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητα της ναζιστικής συμμορίας που επιτίθεται σε ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές ιδέες και τοποθέτηση από αυτούς και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ο κ. Κεδίκογλου σήμερα δε βρήκε ούτε μία λέξη για να σχολιάσει και να καταδικάσει τη βάναυση και επικίνδυνη για τη δημοκρατία επίθεση από χρυσαυγίτες στα μέλη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.
Αντ' αυτού μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσε ξεκάθαρη καταδίκη της επίθεσης από την κυβέρνηση, δεν είχαμε καμία ανακοίνωση από τη ΝΔ, αλλά είχαμε μία ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές επιλογές για τη δημοκρατία και τη χώρα".
"Υπάρχει κρυφή φιλοδοξία για συνεργασία με την ακροδεξιά από μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Κάνω έκκληση στα δημοκρατικά μέλη της ΝΔ να παρέμβουν για να μην προωθηθούν αυτά τα επικίνδυνα σενάρια για τη δημοκρατία και τη χώρα".
Για το σενάριο των εκλογών και την αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ:
"Αν γινόντουσαν εκλογές την επόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα. Δεν θα προχωρήσουμε σε σχηματισμό κυβέρνησης μόνο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων που θα στελεχωθεί από πολιτικούς άξιους και έντιμους.
Θα βρεθούν πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το δύσκολο έργο μας που παίρνει διαστάσεις εθνικής συμμαχίας. Στοχεύουμε στις δυνάμεις της αριστεράς που εν μέσω κρίσης είναι αδιανόητο να βάζουν μεταξύ τους κόκκινες γραμμές.
Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις για να διαπραγματευτούμε με επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τους άλλους. Φτάσαμε εδώ σε αυτά τα ποσοστά γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ριζοσπαστικές τοποθετήσεις.
Όλες οι τοποθετήσεις μας βγήκαν αληθινές. Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με λιτότητα. Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, κούρεμα του χρέους, δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας και θα βρούμε συμμάχους στην Ευρώπη", συμπλήρωσε.
Για τα δημόσια αγαθά και τις ιδιωτικοποιήσεις:
"Θα ακυρώσουμε πράξεις και συμφωνίες οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Σε ότι αφορά το νερό που είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό, σε όλο τον κόσμο υπήρξαν σημαντικότατες συγκρούσεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Παράδειγμα είναι η Βολιβία. Το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να παίζουμε με τα βασικά αγαθά. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά". 
Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τις ομιλίες του στο Λευκό Πύργο και στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνέντευξη Σαμαρά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ο Α. Τσίπρας δήλωσε:
"Ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός κάποτε, έφτασε σήμερα να υπογράψει το δεύτερο σκληρότερο Μνημόνιο. Σήμερα λέει ότι πρέπει να φύγουμε από το Μνημόνιο. Συμφωνούμε. Αλλά μαζί με το Μνημόνιο πρέπει να φύγει και ο κ. Σαμαράς από την κυβέρνηση.
Το ζήτημα είναι να βγούμε από το λάθος. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μόνος του να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο χωρίς τη στήριξη του λαού.
Ο ελληνικός λαός θα μας βγάλει. Δεσμευτήκαμε απέναντι στον λαό σε μια νέα ξεκάθαρη συμφωνία, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου, για αλλαγή του πολιτικού συστήματος, για εκδημοκρατισμό, αλλά και για νέες επαναδιαπραγματεύσεις". 
Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες. Θα έχουμε πρόσωπα που ανταποκρίνονται στις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, που θα μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν θα υποστηρίξουμε απαραίτητα κομματικά στελέχη και έτσι θα νικήσουμε".
"Ο βασικός σας σύμμαχος στη Γερμανία απέρριψε το αίτημα για το Κατοχικό Δάνειο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Χάντελσμπλατ. Πώς θα κινηθείτε ρεαλιστικά;", ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας για τον κ. Ρίξινγκερ, τον πρόεδρο του Κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς, Die Linke.
"Οι διαδικασίες με τις οποίες θα διεκπεραιώσουμε το αίτημα αυτό είναι κάτι που πρέπει να αφορά όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Είναι θλιβερό ότι δεν υπάρχει διακομματική επιτροπή για τη διευθέτηση του μείζονος αυτού θέματος. Η γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου είναι δυστυχώς, ότι μόνο οι Έλληνες χρωστάνε και δεν πρέπει να διεκδικούν.
Σε ότι αφορά τη συνέντευξη του κ. Ρίξινγκερ στην οποία αναφέρεστε, δεν γνωρίζω να έχει πει κάτι τέτοιο. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Ευρώπη αλλάζει το κλίμα ότι οι Έλληνες είναι τα μαύρα πρόβατα και ότι οι Έλληνες φταίνε. Οι ευρωπαϊκοί λαοί διαπιστώνουν ότι έρχεται η σειρά τους και ότι η χώρα είναι αποδιοπομπαίος τράγος και όχι μαύρο πρόβατο.
Λίγους μήνες πριν βρέθηκα σε εκδήλωση του Die Linke όπου χιλιάδες Γερμανοί υποστήριζαν την αποζημίωση των Ελλήνων και τάσσονται υπέρ μας. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα είμαστε μαζί με τους λαούς της Ευρώπης και απέναντι μας η κ. Μέρκελ. Θα κερδίσουν αυτοί που έχουν δίκιο".
Για την αμυντική βιομηχανία:
"Είναι απαράδεκτο να κλείνουν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο κι αν εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες.
Τα ελληνικά ναυπηγεία πρέπει να ανασυγκροτηθούν με δικές μας δυνάμεις. Να μη σπαταλάμε χρήματα σε τέτοιους εξοπλισμούς αλλά να κάνουμε ανταγωνιστική με θέσεις εργασίας τη δική μας αμυντική βιομηχανία".
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα πάμε σε εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:
"Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμο. Η απάντηση στην ερώτηση για το πότε θα έχουμε εκλογές, είναι συνάρτηση των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όταν ο λαός έχει τη βούληση να διεκδικήσει την εξουσία. Είναι ένα κόμμα άμεσα συναρτημένο με τα λαϊκά κινήματα και τη λαϊκή κινητοποίηση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πότε θα πέσει αυτή η κυβέρνηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε τους αγώνες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν επιμέρους αγώνες. Όλα τα αιτήματα εξαρτώνται από το αν θα συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση".
"Να τονώσουμε τον τουρισμό με ήπια τουριστική ανάπτυξη, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την έρευνα την τεχνολογία, την πρωτογενή εγχώρια παραγωγή. Δεν είναι λύση τα δάνεια πάνω στα δάνεια και ο νέος δανεισμός.
Έχουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρεαλιστική διαπραγμάτευση για λύση διεξόδου από την κρίση. Στόχος είναι η διαγραφή του χρέους με ταυτόχρονο βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα για αναπτυξιακή πολιτική. Η πρόταση μας είναι ρεαλιστική και θα βρει τη στήριξη του λαού", σημείωσε σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
"Όσοι αντισυνταγματικά απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους", συμπλήρωσε.
Περί εθνικοποίησης των τραπεζών, απολύσεις και αγροτική ανάπτυξη:
"Όσοι αντισυνταγματικά απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους. Η παραγωγή δεν αντέχει άλλους φόρους.
Το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό, αλλά και για τους αγρότες τα πράγματα είναι πολύ δεινά γιατί έχουν υποστεί μειώσεις και αντιμετωπίζουν και το κόστος των ζωοτροφών.
Όλα αυτά παρακωλύουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Στοχεύουμε να ελαφρύνουμε τα χρέη των αγροτών.
Εντάσσουμε τον αγροτικό κόσμο στο σχέδιο μας για τη νέα Σεισάχθεια, για μείωση των χρεών τους. Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν θα τεθούν σε δημόσιο έλεγχο.
Πρώτη προτεραιότητα μας είναι επίσης να ευνοήσουμε την παραγωγή, να μην αφεθεί ακαλλιέργητη γη, να ωθήσουμε τους νέους με προνόμια και επιδοτήσεις στην καλλιέργεια γης".
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λευκό Πύργο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι "ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους" και πως "έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής".
Έκανε λόγο για "ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο" στο πλαίσιο του οποίου ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση κουρέματος του χρέους, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα και επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος που καταργήθηκε, εθνικοποίηση των τραπεζών κ.ά.
Το Σάββατο, κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τη θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σταθερή πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί με τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.
Χαρακτήρισε ανύπαρκτο και καινοτομία της δημιουργικής λογιστικής το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το "success story" του πρωθυπουργού αποτελεί κωδική ονομασία για το τρίτο μνημόνιο.
(news247)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου