Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

MIAMI VICE

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 146'

Αμερικανική ταινία του Μάικλ Μαν, με τους Κόλιν Φάρελ, Τζέιμι Φοξ, Γκονγκ Λι.

Ο Μάικλ Μαν, ο δημιουργός της πρωτότυπης σειράς, δίνει έναν αέρα μοντερνισμού στην παραδοσιακή buddy movie. Από τη σειρά κρατά μόνο τους κεντρικούς χαρακτήρες (οι δύο μυστικοί πράκτορες παριστάνουν τους μεταφορείς ναρκωτικών για να παγιδεύσουν ένα βαρόνο της κοκαΐνης), και τους… ξαμολάει σε μια καταιγιστική περιπέτεια φρενήρους κινητικότητας, κινηματογραφημένης με ψηφιακή κάμερα.

Κινηματογραφιστής με ανεπανάληπτο μάτι στην αποτύπωση της μεγαλούπολης, κινείται με την ίδια άνεση στα εξωτικά τοπία, χαρίζοντάς μας αρκετές εντυπωσιακές σεκάνς δράσης πάνω σε ένα εξαιρετικά μονοδιάστατο σενάριο.



Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

STAR 02.30
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 121'

BUSHI NO ICHIBUN. Ιαπωνική ταινία του Γιόζι Γιαμάντα, με τους Τακούγια Κιμούρα, Ρέι Νταν, Μιτσουγκόρο Μπάντο.

Τρίτο μέρος της τριλογίας του Γιαμάντα για τους σαμουράι («Ο Σαμουράι του Λυκόφωτος», «Το Κρυφό Σπαθί του Σαμουράι» τα άλλα δύο), όπου για μία ακόμη φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι η πολεμοχαρής διάσταση της ζωής τους (περίτεχνες σκηνές μονομαχίας, συγκρούσεις κ.λπ.). Αντίθετα, εκείνο που τραβά την προσοχή του σκηνοθέτη είναι το πώς η αξία του κώδικα τιμής ενός σαμουράι εφαρμόζεται στην καθημερινή του ζωή. Η ιστορία παρακολουθεί το δράμα ενός χαμηλού στην κλίμακα της ιεραρχίας σαμουράι (δοκιμαστή τροφών στην αυλή του άρχοντα της επαρχίας), ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά ύστερα από ατύχημα και χάνει την αυτοεκτίμησή του, ενώ η γυναίκα του θυσιάζεται για να υπερασπίσει την τιμή του.

Ο Γιαμάντα διακρίνεται για την ευαισθησία του ν’ αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς (έτσι όπως αυτό ορίζεται από την εκάστοτε κοινωνική και διαταξική συνθήκη), ακόμη και στην πιο ανούσια καθημερινή συνήθεια. Το απολαυστικό πρώτο μέρος με τον σαμουράι Σινότζο επί το έργον, το επιβεβαιώνει. Από εκεί κι ύστερα, είναι εντυπωσιακό το πώς οι ήρωες περνούν τις δοκιμασίες της τιμής και της αγάπης, χωρίς ποτέ ο σκηνοθέτης να ξεχνάει πως η δράση τους είναι μέρος του κύκλου της φύσης.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου