Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙ 


STAR 22.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 108'

HENRY’S CRIME. Αμερικανική ταινία του Μάλκολμ Βένβιλ, με τους Κιάνου Ριβς, Βέρα Φαρμίγκα, Τζέιμς Κάαν.

Ο Κιάνου Ριβς υποδύεται τον Χένρι, έναν αφελή υπάλληλο διοδίων που καταλήγει στη φυλακή για μια ληστεία στην οποία ουσιαστικά ουδέποτε συμμετείχε, με μια νωχελική απλοϊκότητα που παραπέμπει περισσότερο σε ερμηνευτικό αποπροσανατολισμό παρά σε χαμηλότονη εσωτερικότητα. Όσο μάλιστα ο συμπαθής αντιήρωας κάνει την επανάστασή του βγαίνοντας από τη φυλακή και αποφασίζοντας να διαπράξει το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε τόσο ο Κιάνου Ριβς αδυνατεί να δώσει παλμό κι ένταση σε ένα καλογραμμένο στόρι, που αδίκως ψάχνει να βρει στο πρόσωπό του τον ιδανικό frontman ο οποίος θα το ανεβάσει ένα σκαλί ψηλότερα.


Βέβαια, στα χαρτιά το «Σχέδιο του Χένρι» διέθετε ουκ ολίγες προοπτικές επιτυχίας… Έχοντας τη σεναριακή ραχοκοκαλιά ενός heist movie, την ελαφρότητα μιας χαριτωμένης κομεντί αλλά και κάποια δραματικά διαλείμματα (και υπερβολές), το ανεξάρτητο φιλμ θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε μια καλοστημένη εναλλακτική δραμεντί. Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη χρήση του θεατρικού «Βυσσινόκηπου» του Άντον Τσέχοφ ως ευφυούς κάλυψης για τη ληστεία αλλά και ως μιας παιχνιδιάρικης αλληγορίας, το «Σχέδιο του Χένρι» προδίδεται από την αντι-ερωτική χημεία του επίπεδου Κιάνου Ριβς και της χαρισματικής Βέρα Φαρμίγκα, όπως και από τις αφέλειες αμερικανικού τύπου που κάνουν την εμφάνισή τους λίγο προτού πέσει η αυλαία.


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΒΟΥΛΗ 23.40
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 88'

LA GRAN FINAL. Ισπανο-γερμανική ταινία του Χεράρδο Ολιβάρες, με τους Ατιμπού Αμπουκακάρ, Ανταλμπέρτο Τζούνιορ, Αχμέντ Αλανσάρ.

Τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων σε απομονωμένες περιοχές του κόσμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν σ’ έναν τηλεοπτικό δέκτη για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Μουντιάλ 2002 ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γερμανία.

Μέχρι ν’ ανοίξουν την τηλεόραση, η ταινία έχει το ενδιαφέρον της, καθώς μας δείχνει τις διασκεδαστικές προσπάθειες των ατόμων με διαφορετικές φυλετικές καταγωγές να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους μέσα από εντυπωσιακές πορείες στη ζούγκλα ή την έρημο. Το μήνυμα ότι το πάθος για το ποδόσφαιρο ενώνει τους λαούς είναι προφανές, αλλά μόλις αρχίσει το παιχνίδι απομένεις με μερικούς άντρες που συμπεριφέρονται όπως οποιοσδήποτε δυτικός ποδοσφαιρόφιλος του καναπέ.


ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΔΡ ΜΟΡΟ
STAR 02.15
Φαντασίας, 1996 (Έγχρ.), 96'

THE ISLAND OF DR MOREAU. Αμερικανική ταινία του Τζον Φρανκενχάιμερ, με τους Μάρλον Μπράντο, Βαλ Κίλμερ, Ντέιβιντ Θιούλις.

Ένας ναυαγός βρίσκει καταφύγιο στο νησί του δρος Μορό, ενός επιστήμονα της γενετικής που έχει φτιάξει μια κοινωνία από δυστυχισμένα ζώα με υποτυπώδη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Τρίτη μεταφορά ενός κλασικού μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς. Ο Μάρλον Μπράντο συγκρούστηκε με τον αρχικό σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Στάνλεϊ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Τζον Φρανκενχάιμερ, κι έτσι προέκυψε αυτή η… μεταλλαγμένη διασκευή.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου