Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Eurogroup: 6,8 δισ. ευρώ σε υποδόσεις Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο

Το «πράσινο φως» στην τμηματική καταβολή 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα το Eurogroup.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).


Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση ενός δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Από τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ υπολείπονται 1,3 δισ. ευρώ για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τα περάσει τώρα από τη γερμανική βουλή και δεσμεύτηκε για το μέλλον.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι ενημερώθηκε σχετικά με την έκθεση της τρόικας μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και ότι «χαιρετίζει» τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές αρχές.

Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ωστόσο, σημειώνει πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες  ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση. Το Eurogroup αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.

Διορία ως τις 19 Ιουλίου από Ντάισελμπλουμ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έως τις 19 Ιουλίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον και σημέιωσε πως αν αυτό υπάρξει, «έως τότε οι ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα

Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ απέδωσε την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

«Έχουμε εκφράσει τον σεβασμό μας σε όσα έχει πετύχει η Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η δόση βρίσκεται ήδη σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη χώρα αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης έκριναν σωστό η εκταμίευσή της να γίνει σε τρία στάδια.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αφού αναφέρθηκε στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι με τη δόση του Ιουνίου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας τα 131 από τα συνολικά 145 δισ. ευρώ.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου