Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

STAR 22.00
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 97'

DEATH DEFYING ACTS. Αγγλική ταινία της Γκίλιαν Άρμστρονγκ, με τους Γκάι Πιρς, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Τίμοθι Σπολ.

Πριν από τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ υπήρχε ο Χάρι Χουντίνι. Το σενάριο τον φέρνει στο Εδιμβούργο του 1926, όπου θα γνωρίσει την 11χρονη Μπέντζι. Μαζί και τη γοητευτική μητέρα της Μαίρη, μια θεατρίνα-μέντιουμ, την οποία και θα ερωτευτεί χωρίς να γνωρίζει τις αληθινές της προθέσεις.


Η αβεβαιότητα του ερωτικού παιχνιδιού, όπως κι εκείνου της ψευδαίσθησης, το οποίο ασκούν κατ’ επάγγελμα οι ήρωες, προσφέρει στην Αυστραλέζα Γκίλιαν Άρμστρονγκ («Μικρές Κυρίες», «Σαρλότ Γκρέι») τις δυνατότητες για μια ταινία πολλαπλών κατευθύνσεων και αναγνώσεων. Θα διαλέξει αυτή του «δραματικού θρίλερ», την πλέον επίπεδη και αδιάφορη, καθώς το βιογραφικό/πραγματικό στοιχείο δεν συνεργάζεται με το μυθοπλαστικό, το μυστήριο είναι διάφανο και η ερωτική ιστορία χλιαρή. Η καλλιτεχνική διεύθυνση προσπαθεί να μας πείσει πως όλα αυτά αξίζουν τον κόπο κι η μικρή Σάορσι Ρόναν («Εξιλέωση») επιβεβαιώνει το ταλέντο που την οδήγησε ως τα Όσκαρ.


CRASH

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

NET 23.00
Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 112'

Αμερικανική ταινία του Πολ Χάγκις, με τους Ματ Ντίλον, Σάντρα Μπούλοκ, Ντον Τσιντλ.

Ο περιζήτητος σεναριογράφος Πολ Χάγκις παρουσιάζει 36 ώρες από τη ζωή μιας δωδεκάδας χαρακτήρων στο Λος Άντζελες, που έρχονται μεταφορικά και κυριολεκτικά αντιμέτωποι με κάποια σύγκρουση (crash). Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ο ρατσισμός, η ανεπάρκεια του νοσηλευτικού συστήματος, τα οδυνηρά επακόλουθα της οπλοχρησίας, η διάλυση της οικογένειας, η αστυνομική κατάχρηση εξουσίας, η έλλειψη επικοινωνίας στη μεγαλούπολη και πλήθος άλλων προβλημάτων που στιγματίζουν τη σημερινή αμερικανική κοινωνία.

Αν και πολλά απ’ αυτά τα θέματα απλώς εκτίθενται χωρίς βαθύτερη ανάλυση, κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη και πρωτότυπη προσέγγιση του ρατσιστικού προβλήματος, που παρουσιάζεται σε όλη την πολυπλοκότητά του. Αν και δεν συγκρίνεται με την ταινία-ψηφιδωτό με την οποία όλες οι ταινίες-ψηφιδωτά συγκρίνονται έπειτα απ’ αυτήν, δηλαδή τα «Στιγμιότυπα», το «Crash» έκανε την έκπληξη και βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου και μοντάζ.


COMANDANTE ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

ΒΟΥΛΗ 23.20
Ντοκιμαντέρ, 2003 (Έγχρ.), 93'

COMANDANTE. Αμερικανική ταινία του Όλιβερ Στόουν.

Ο Όλιβερ Στόουν συνομιλεί επί τρεις μέρες και νύχτες με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος τον ξεναγεί σε δημόσιους χώρους της Αβάνας, κάνει χιούμορ μαζί του, μιλά για την Αμερική, την επανάσταση, τον Τσε και το νόημα της λέξης δικτάτορας.

Τα πάντα γύρω από τον Κάστρο που δεν θα τολμούσατε να ρωτήσετε και στα οποία εκείνος απαντά με μια απρόσμενη οικειότητα και φιλικότητα (αλλά και πολιτική διπλωματία) προς τον Όλιβερ Στόουν. Μπορεί να θίγονται θέματα-ταμπού, αλλά ο Κουβανός ηγέτης έχει την πρέπουσα δεξιοτεχνία του λόγου ώστε να ξεπερνά εύκολα τους σκοπέλους. Από την άλλη ο σκηνοθέτης δεν θέλει να χαλάσει το φιλικό κλίμα. Η ταινία κάνει συχνή χρήση ντοκουμέντων (ο Στόουν είναι μάστορας του μοντάζ), οι αυθόρμητες σκηνές ενθουσιασμού του κόσμου που χαιρετά τον Κάστρο είναι συγκινητικές, ενώ ο Κουβανός ηγέτης έχει φοβερό χιούμορ σε όλη τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης-ποταμός. Όλα αυτά σκιαγραφούν ένα συμπαθές πορτρέτο ενός μύθου της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, παρότι η ταινία δεν αποπειράται στιγμή να τον απομυθοποιήσει.


ΤΟΥΤΣΙ

MEGA 23.40
Κωμωδία, 1982 (Έγχρ.), 116'

TOOTSIE. Αμερικανική ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Τζέσικα Λανγκ, Τέρι Γκαρ.

Ένας άνεργος ηθοποιός μεταμφιέζεται σε γυναίκα για να πάρει ένα ρόλο σε μια σαπουνόπερα.

Ευφυής κωμωδία πάνω στους ρόλους των φύλων. Η Τζέσικα Λανγκ τιμήθηκε με Όσκαρ β΄ ρόλου, ενώ παραδόξως ο Ντάστιν Χόφμαν δεν κέρδισε το Όσκαρ που του άξιζε.


ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ

STAR 02.00
Κωμωδία, 1989 (Έγχρ.), 95'

UNCLE BUCK. Αμερικανική ταινία του Τζον Χιουζ, με τους Τζον Κάντι, Έιμι Μάντιγκαν, Μακόλι Κάλκιν.

Ένας γκαφατζής εργένης αναλαμβάνει να φυλάξει τα ανίψια του όταν οι γονείς τους αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν από το σπίτι.

Τυπική οικογενειακή κωμωδία που εξυμνεί το babysitting.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου