Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΕΙΣΒΟΛΗ

ALPHA 21.00
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 100'

INVASION. Αμερικανική ταινία του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Τζέρεμι Νόρθαμ.

Το 1956, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Τζακ Φίνεϊ για έναν εξωγήινο ιό που εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα, η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Ντον Σίγκελ υπό τον τίτλο «Invasion of the Body Snatchers» έγραφε ήδη ιστορία. Το 1978 ο Φιλίπ Κάουφμαν σκηνοθέτησε ένα σκοτεινότερο, αλλά εξίσου υποβλητικό ριμέικ (το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ ως αλληγορικό φόντο), ενώ το 1993 ο Έιμπελ Φεράρα έδωσε τη δική του, κλειστοφοβική κι έντονα αντιμιλιταριστική εκδοχή.


Αναζητώντας μια πιο μοντέρνα διάσταση στην πάντοτε επίκαιρη ιδέα του Φίνεϊ –όλοι γύρω σου μετατρέπονται σε κάτι μη ανθρώπινο, αλλά αποδεκτό από τους ίδιους–, ο παραγωγός Τζόελ Σίλβερ προσέλαβε το σκηνοθέτη τού «Οι Ζωές των Άλλων» και… χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο. Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε άκρως αντιθεαματικό και αντιεμπορικό, οι αδελφοί Γουατσόφσκι («Matrix») και ο Τζέιμς ΜακΤιγκ («V for Vendetta») επιστρατεύτηκαν για επιδιορθώσεις της τελευταίας στιγμής και ως τελικό αποτέλεσμα προέκυψε ένας κινηματογραφικός Φρανκενστάιν. Είναι χαρακτηριστική η απίστευτη προχειρότητα του απλοϊκού φινάλε, το οποίο συμπαρασύρει και τη (μέσα από τις τηλεοπτικές ειδήσεις) ενδιαφέρουσα υποψία πολιτικής αναφοράς.


ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

STAR 22.00
Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 119'

THE LINCOLN LAWYER. Αμερικανική ταινία του Μπραντ Φέρμαν, με τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Μαρίζα Τομέι, Ράιαν Φιλίπε.

«Ο δικηγόρος με τη Λίνκολν», ένα ακόμα μπεστ-σέλερ του εξπέρ του είδους Μάικλ Κόνελι (το «Αθώο Αίμα» του έγινε και ταινία από τον Κλιντ Ίστγουντ), αφορά την εμπλοκή ενός αντισυμβατικού, δευτεροκλασάτου υπερασπιστή μικροαπατεώνων με γραφείο το… πίσω κάθισμα μιας λιμουζίνας, σε μια υπόθεση ρουτίνας η οποία όμως εξελίσσεται σε μια θανάσιμα επικίνδυνη ιστορία. Η φόρμουλα είναι πασίγνωστη και περιλαμβάνει έναν αμοραλιστή, αλλά με υπολείμματα συνείδησης, κεντρικό χαρακτήρα, μια αναποφάσιστη, προβληματική ερωτική σχέση, έναν αντιπαθή ύποπτο, μια δίκη γεμάτη «objection!», «sustained» και ανατροπές της τελευταίας στιγμής, και φυσικά μια σατανική πλεκτάνη, καλά κρυμμένη πίσω από μια απλή δικανική αντιπαράθεση.

Οι πολλές κλειστές στροφές της πλοκής δεν είναι πάντα πειστικές και ο Φέρμαν έχει βάλει την ταινία στον αυτόματο πιλότο. Οι αφηγηματικές συμβάσεις, όμως, αποδεικνύονται ικανές να σύρουν –έστω και απ’ τα μαλλιά– το ενδιαφέρον μας ως το προβλέψιμο, αλλά τουλάχιστον όχι καταστροφικά εξωπραγματικό φινάλε, όπου η τιμιότητα, η οικογένεια και οι παραδοσιακές αμερικανικές αξίες θα δώσουν για άλλη μια φορά το «παρόν».


ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

STAR 02.30
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 98'

THE ROAD TO SAN DIEGO. Αργεντίνικη ταινία του Κάρλος Σορίν, με τους Ιγκνάσιο Μπενίτεζ, Μιγκέλ Γκονζάλες Κόλμαν, Πάολα Ροτέλα.

Ένας νεαρός χωρικός βρίσκει έναν κορμό δέντρου που μοιάζει στο είδωλό του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, και αποφασίζει να του τον πάει στο Μπουένος Άιρες όταν μαθαίνει ότι είναι άρρωστος.

Γλυκύτατο road movie από ένα δημιουργό που διατηρεί ακέραιη την ευαισθησία και τη γλυκόπικρη αισιοδοξία σε όλο το έργο του.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου