Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη!


Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί άνω του προβλεπόμενου το 2013, ενώ θα επιβραδυνθεί και ο ρυθμός  μείωσης των ελλειμμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προβλέψεών της για την επόμενη διετία. Για την Ελλάδα η πρόβλεψη είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς γίνεται λόγος για ύφεση για 4,2% το 2013 έναντι 4,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.


Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία – τέσσερις εκ των πέντε μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης – θα βρίσκονται σε ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Μοναδική οικονομία που θα καταφέρει να παρουσιάσει ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία.

Το ΑΕΠ της ΕΕ των 17 θα μειωθεί κατά 0,4% φέτος, έναντι πρόβλεψης του περασμένου Φεβρουαρίου για μείωση 0,3%. Το 2012 η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 0,6% και, όπως δείχνουν τα νούμερα, η Ευρωζώνη κατευθύνεται για πρώτη φορά στη  μείωση παραγωγής επί δύο συνεχόμενα έτη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2014 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 1,4%.

“Δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ξεπεράσουμε την  κρίση ανεργίας στην Ευρώπη. Το μείγμα πολιτικής της ΕΕ επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

“Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Οι παραπάνω προβλέψεις υπογραμμίζουν τη μετατόπιση των 17 κρατών της Ευρωζώνης από την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή που ευαγγελίζονταν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που έγινε αντιληπτό και με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ  να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,50%.

Η ανάπτυξη θα έχει βραδύτερους ρυθμούς από του αναμενόμενους στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να παραμένει σε ύφεση 0,1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,1%.

ΕΕ: Προβλέπει ύφεση 4,2% στην Ελλάδα το 2013

Η μοναδική θετική αλλαγή έναντι των προβλέψεων του Φεβρουαρίου, είναι για την Ελλάδα, όπου η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 4,4%. Για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη, με μικρούς ρυθμούς, της τάξης του 0,5%, λόγω της καλύτερης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αλλά και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Η πρόβλεψη για το έλλειμμα είναι στο 3,8%, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 27% για να υποχωρήσει στο 26% το 2014.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το αρνητικό αντίκτυπο που έχει η δημοσιονομική προσαρμογή στην ανάπτυξη, η μείωση του ελλείμματος της Ευρωζώνης θα γίνει σε πιο αργούς ρυθμούς φέτος και του χρόνου.

Το συνολικό έλλειμμα της Ευρωζώνης αναμένεται να πέσει στο 2,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,8% το 2014, από 3,7% το 2012.

Οι πιο αργοί ρυθμοί προσαρμογής θα είναι πιο έντονοι στην Ιταλία, η οποία μείωσε το έλλειμμά της μόλις στο 2,9% φέτος από 3% το 2012, ενώ η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου ήταν έλλειμμα 2,1 έναντι του ΑΕΠ. Αιτία γι' αυτό η βαθύτερη ύφεση το 2013.

Η Γαλλία είναι επίσης βυθισμένη στην ύφεση. Αναμένεται να έχει έλλειμμα 3,9% φέτος και 4,2% το 2014, εκτός κι αν υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 3,7% και 3,9% αντιστοίχως.

Τέλος, η Πορτογαλία αναμένεται να μειώσει το έλλειμμά της φέτος στο 5,5% από 6,4% πέρυσι. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για έλλειμμα 4,9%. Η διαφορά έγκειται στην ύφεση που θα είναι βαθύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

(newmoney)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου