Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΑΠΩΛΕΙΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

ALPHA 21.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 91'

RABBIT HOLE. Αμερικανική ταινία του Τζον Κάμερον Μίτσελ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Άαρον Έκχαρτ, Ντάιαν Γουίστ.

Η Μπέκα και ο Χάουι είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν κάτι αδιαπραγμάτευτο. Δοκιμάζουν την ομαδική θεραπεία, τον Θεό, την ενασχόληση με τις μικρές ρουτίνες της καθημερινότητας… Τίποτα δεν μοιάζει με το κατάλληλο αντίδοτο στον πρόσφατο θάνατο του μικρού τους γιου, ενώ το πέρασμα του χρόνου μάλλον διώχνει ολοένα και μακρύτερα τον έναν από τον άλλον.


Το βραβευμένο με Πούλιτζερ και Τόνι θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Άμπερ δεν υψώνει –σχεδόν ποτέ– τους τόνους, ούτε αιφνιδιάζει με μελοδραματικά ξεσπάσματα. Αντίθετα, αναζητά τις χαμηλές εκείνες νότες που ξεπηδούν ξαφνικά μέσα από ένα λυπητερό τραγούδι και ανεπαίσθητα αλλάζουν σιγά σιγά τη μελωδία. Το σενάριο, διά χειρός του ίδιου του συγγραφέα, δεν αρνείται τη θεατρική του καταγωγή, με τον ανεξάρτητο Τζον Κάμερον Μίτσελ («Hedwig and the Angry Inch», «Shortbus») να παρατηρεί διακριτικά, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τους ηθοποιούς, τα βλέμματα και τις σιωπές τους. Ιδροκοπά για να τα καταφέρει καθώς, σεκάνς τη σεκάνς, η συναισθηματική δύναμη της ταινίας αντιμάχεται μια «μοντέρνα ακαδημαϊκότητα» στην κινηματογραφική αντιμετώπιση όλης αυτής της οδύνης – είναι αλήθεια πως η εσωτερικότητα της «Απώλειας» φαντάζει ελαφρώς κατασκευασμένη. Με στητό παρουσιαστικό, συγκρατημένη εσωτερική ένταση και υποδόριο χιούμορ, ωστόσο, η Νικόλ Κίντμαν (υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα) απομακρύνει από τη μανιέρα την περιρρέουσα μελαγχολία και χαρίζει στο μινόρε αυτό δράμα στιγμές που καθηλώνουν και συγκινούν βαθιά – όπως η σχέση της Μπέκα με τον υπεύθυνο για το θάνατο του γιου της Τζέισον.


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΛΕΒΙΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

STAR 22.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 109'

LUCKY NUMBER SLEVIN. Αμερικανική ταινία του Πολ ΜακΓκίγκαν, με τους Τζος Χάρτνετ, Λούσι Λιου, Μόργκαν Φρίμαν.

Ο Σλέβιν βρίσκεται τυχαία στο διαμέρισμα ενός φίλου και συλλαμβάνεται από τους μπράβους του Αφεντικού για να φέρει σε πέρας μια βρομοδουλειά σε βάρος του Ραβίνου, και βρίσκεται μπλεγμένος στους ανοιχτούς λογαριασμούς των δύο αρχηγών του εγκλήματος. Μάταια προσπαθεί να τους πείσει μαζί με τη φίλη του Λίντσεϊ ότι δεν είναι ο άνθρωπός τους.

Όχι άλλο Ταραντίνο, παρακαλώ! Στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία, ωραιοποίηση της βίας, άφθονη αιματοχυσία, χαρακτήρες απόλυτα cool και αποστασιοποιημένοι, και επιστροφή σε στερεοτυπικά μοτίβα των κλασικών ταινιών. Η μοντέρνα κινηματογράφηση, η σύνθεση των χώρων (το ποπ διαμέρισμα του Σλέβιν, οι μοντέρνοι πύργοι-καταφύγια των νονών της νύχτας), το παζλ στο μωσαϊκό των χαρακτήρων και οι κεφάτες ερμηνείες (ειδικά του ζεύγους Τζος Χάρτνετ-Λούσι Λιου που διασκεδάζουν αφάνταστα μέσα στην ίντριγκα της οποίας έχουν πέσει θύματα) συντελούν σε ένα θέαμα απολαυστικό μέχρι το τέλος, αλλά προβληματικό στην αξιοθαύμαστη αφοσίωσή του στον «δάσκαλο» Ταραντίνο.


ΒΙΑΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ 

MEGA 01.30
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 100'

CRUSADER. Ισπανική τηλεταινία του Μπράιαν Γκέρες, με τους Άντριου ΜακΚάρθι, Μάικλ Γιόρκ, Ρίτσαρντ Τάισον.

Ένας δημοσιογράφος ανακαλύπτει τη συνωμοσία μιας πολυεθνικής που φιλοδοξεί να θέσει υπό τον έλεγχό της την παγκόσμια ενημέρωση και το Internet.

Πέρα από τον παραλογισμό της κεντρικής σεναριακής ιδέας, υπάρχουν δεκάδες άλλες απίθανες όσο και βολικές συμπτώσεις, αλλά και ο ΜακΚάρθι ως action hero και η Μπο Ντέρεκ ως δημοσιογράφος!


ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

STAR 02.15
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 102'

KIROT. Αμερικανο-γαλλο-ισραηλινή ταινία του Ντάνι Λέρνερ, με τους Όλγκα Κουριλένκο, Νινέτ Ταγέμπ, Ζόχαρ Στράους.

Δυο γειτόνισσες, η μία πόρνη που εκβιάζεται να γίνει δολοφόνος και η άλλη κακοποιημένη σύζυγος, αποφασίζουν μια κοινή απόδραση από την κακή τους μοίρα.

Μια… shoot ’em up εκδοχή του «Θέλμα και Λουίζ».

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου