Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

ALPHA 21.00
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 113'

THE MESSENGER. Αμερικανική ταινία του Όρεν Μούβερμαν, με τους Γούντι Χάρελσον, Μπεν Φόστερ, Σαμάνθα Μόρτον.

Ο σεναριογράφος του «I’m Not There» κάνει το υποψήφιο για δύο Όσκαρ σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια διαφορετική πολεμική ταινία, όπου παρακολουθεί τη σχέση και τα διλήμματα δύο αξιωματικών που μεταφέρουν σε συγγενείς νεκρών στο μέτωπο τα άσχημα νέα.

Μακριά από το σκηνικό του πολέμου και τοποθετώντας στο ενδιάμεσο τους δύο μεσάζοντες, αυτή η ταινία περιγράφει με μια έντονη ανθρωπιστική ματιά (στην οποία έχει θέση και το μαύρο χιούμορ) τον μακρινό απόηχο του πολέμου και τις παράπλευρες, εξ αποστάσεως, απώλειές του.




ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ

STAR 22.00
Κομεντί, 2009 (Έγχρ.), 101'

GHOSTS OF GIRLFRIEND PAST. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Μάικλ Ντάγκλας.

Διάσημος φωτογράφος, γυναικάς και ορκισμένος εργένης, ο Κόνορ αναστατώνει και εκνευρίζει τους πάντες στις προετοιμασίες του γάμου του αδερφού του. Πιο πολύ από όλους την Τζένι, τη μοναδική γυναίκα για την οποία ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά. Είμαι σίγουρος ότι σπάτε το κεφάλι σας για το πώς θα εξελιχθεί η χολιγουντιανή αυτή κομεντί, αλλά ορκίστηκα να μην αποκαλύψω απολύτως τίποτε από όλα τα βαρετά που ακολουθούν.

Άντε, ας πω μόνο πως η μόνη πρωτοτυπία της προδιαγεγραμμένης πορείας του Κόνορ προς τα ιερά δεσμά του γάμου (όλοι οι ανύπαντροι της ταινίας είναι μίζεροι, κομπλεξικοί και δυστυχισμένοι), σε σχέση πάντα με τους κινηματογραφικά ομοιοπαθείς του, είναι το ταξίδι στο χρόνο και στις παλιές του σχέσεις με τη βοήθεια μερικών φαντασμάτων – ανάμεσά τους κι εκείνο του Μάικλ Ντάγκλας ως του πλέι μπόι θείου.


ΟΙ ΓΚΑΦΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ

MEGA 22.30
Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 97'

YEAR ONE. Αμερικανική ταινία του Χάρολντ Ράμις, με τους Τζακ Μπλακ, Μάικλ Σέρα, Όλιβερ Πλατ.

Δύο αργόσχολοι κυνηγοί που εξορίζονται από το πρωτόγονο χωριό τους, περιπλανιούνται και γίνονται μάρτυρες των σημαντικότερων προϊστορικών γεγονότων, επηρεάζοντας την εξέλιξή τους.

Παρά τρίχα κακόγουστη φαρσική κωμωδία, που διασώζεται από το δέσιμο των δύο πρωταγωνιστών της.


HOME

ΒΟΥΛΗ 22.10
Ντοκιμαντέρ, 2009 (Έγχρ.), 120'

Γαλλική ταινία του Γιαν Αρτίς-Μπερτράν.

Με γυρίσματα σε 54 χώρες (κάνει ένα μικρό πέρασμα και από την Ελλάδα), που κράτησαν επτά ολόκληρους μήνες, το multi-platform «Home» αποτυπώνει, εν είδει coffee table έκδοσης, τη μαγευτική όσο και αποκρουστική κάτοψη του «σπιτιού» μας.

Αργά και μεθοδικά, η αφήγηση off –συνοδευμένη από ένα εξαίρετο έθνικ σάουντρακ του Αρμάντ Αμάρ– μας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή αναπτύχθηκε στον πλανήτη, το πώς ισορρόπησε αρμονικά με το περιβάλλον και το πώς η ανθρώπινη κυριαρχία απειλεί να διαταράξει –αν όχι να αφανίσει– ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα. Υπάρχει μια δόση μεταφυσικής προσέγγισης σ’ αυτό το επαπειλούμενο «θαύμα της φύσης», ακόμη και αν χάνει χρόνο, όμως (η δίωρη κινηματογραφική διάρκεια ελαφρώς πλατειάζει), η ταινία του Αρτίς-Μπερτράν δεν επαναπαύεται στην εύκολη γκρίνια και την τρομολάγνα απαισιοδοξία.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 129'

EL SECRETO DE SUS OJOS. Αργεντίνικη ταινία του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, με τους Ρικάρντο Νταρίν, Σολεδάδ Βιλαμίλ, Πάμπλο Ράγκο.

Έχοντας βγει στη σύνταξη, ο υπάλληλος της εισαγγελίας Μπενχαμίν αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα για μια υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που συνέβη πριν από 25 χρόνια. Ζητάει τη βοήθεια της πρώην προϊσταμένης του, με την οποία θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 2010 είναι ένα υποδειγματικό φιλμ μικρού βεληνεκούς, αλλά μεγάλης κινηματογραφικής αποτελεσματικότητας, το τέλειο δείγμα αφηγηματικού σινεμά που αιφνιδιάζει με την κομψότητά του και την προσοχή στη σεναριακή λεπτομέρεια. Ο σκηνοθέτης Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (υποψήφιος για Όσκαρ με το «Γιος της Νύφης») στήνει μαζί με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Το ερωτηματικό στα μάτια τους» Εδουάρδο Σακέρι ένα πολυεπίπεδο παζλ, απλό στην όψη, μα περίτεχνο στην κατασκευή. Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο χρόνο –και, φυσικά, στο τέλος θα συναντηθούν και θα «κλείσουν» ταυτόχρονα– μεταφέρουν πληροφορίες η μία στην άλλη τροφοδοτώντας διαρκώς το αστυνομικό σασπένς. Η λύση του μυστηρίου έρχεται μ’ ένα ρεαλιστικό, πικρό τρόπο που συγκινεί. Παράλληλα, η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, κυρίως του Μπενχαμίν και της Ιρένε, σε εμπλέκει στη μελαγχολική τους διαδρομή, ενώ οι περιφερειακοί χαρακτήρες διαθέτουν υπόσταση και δραματικό βάθος. Τέλος, πίσω από το κυνήγι του ενόχου στέκει στο ημίφως ένα πολιτικό φόντο με το δικό του ρόλο – διακριτικό, αλλά απόλυτα καταλυτικό. Δεν είναι μόνο κάποιοι αντιμέτωποι με τα πάθη τους ήρωες που κρύβουν τα μυστικά στο βλέμμα τους αλλά και μια ολόκληρη χώρα που προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

MEGA 00.45
Φαντασίας, 2007 (Έγχρ.), 112'

WATER HORSE. Αμερικανο-αγγλο-αυστραλέζικη ταινία του Τζέι Ράσελ, με τους Ντέιβιντ Μόρισεϊ, Άλεξ Ιτέλ, Έμιλι Γουότσον.

Ένα μοναχικό αγόρι ανακαλύπτει στις όχθες της λίμνης Λοχ Νες ένα μυστηριώδες αυγό και υιοθετεί το πλάσμα που κρύβεται μέσα του.

Παιδική μελοδραματική φαντασία, που κάπως υπερβολικά συγκρίθηκε με τον «Εξωγήινο» του Σπίλμπεργκ.


ΑΝΤΙΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΕΤ1 01.00
Σινεφίλ, 1994 (Α/Μ), 75'

Ελληνική ταινία του Δημήτρη Αθανίτη με τους Πάνο Θανασούλη, Εύα Στιλάντερ, Τάσο Πλάτζιο.

Ο Άλεξ, ένας φέρελπις Έλληνας σκηνοθέτης που φυτοζωεί στο Βερολίνο, παίρνει το σενάριο στο οποίο έχει επενδύσει όλες του τις ελπίδες και ξεκινά από το Βερολίνο για την Αθήνα, σε αναζήτηση παραγωγού.

Η πρώτη ταινία του Δημήτρη Αθανίτη, μαυρόασπρη, λιτή, με χιούμορ, δημιουργεί από το τίποτα μικρά κινηματογραφικά θαύματα. Η «Κατάσταση των Πραγμάτων» στην ελληνική εκδοχή της, με πολύ αέρα από Καουρισμάκι!


ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

STAR 02.15
Κωμωδία, 1985 (Έγχρ.), 98'

SPIES LIKE US. Αμερικανική ταινία του Τζον Λάντις, με τους Τσέβι Τσέιζ, Νταν Αϊκρόιντ, Στιβ Φόρεστ.

Δύο γκαφατζήδες πράκτορες της CIA, τους οποίους η υπηρεσία θεωρεί «αναλώσιμους», λαμβάνουν μέρος σε αποστολή στο Αφγανιστάν και στη Σοβιετική Ένωση.

Απολαυστικοί οι δύο πρωταγωνιστές, μπλέκουν όμως σε περιπέτειες που έχουν ενοχλητικά έντονο το στοιχείο της φάρσας.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου