Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ 

ALPHA 21.00
Ιστορική, 1971 (Έγχρ.), 92'

Ελληνική ταινία του Κώστα Καραγιάννη, με τους Τζένη Καρέζη, Πέτρο Φυσσούν, Άλκη Γιαννακά.

Η διάσημη ηρωίδα του ’21 κακοποιείται στα χέρια του σκηνοθέτη, παρά την προσπάθεια της Καρέζη να κρατήσει την ερμηνεία της σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Αν προσέξετε την ημερομηνία, θα καταλάβετε άλλωστε ότι οι λόγοι για τους οποίους γυρίστηκε η συγκεκριμένη βιογραφία (το ηρωικό ρομάντζο να λέμε σωστότερα) μάλλον δεν ήταν καλλιτεχνικοί.



ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ

ΕΤ1 22.00
Εποχής, 2006 (Έγχρ.), 114'

GOYA’S GHOSTS. Ισπανική ταινία του Μίλος Φόρμαν, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Νάταλι Πόρτμαν.

Στην Ισπανία του 1792, ο διάσημος ζωγράφος προσπαθεί να προστατεύσει τη νεαρή μούσα του από έναν ιεροεξεταστή. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν.

Φιλόδοξο έπος, η ταινία επιχειρεί, εκτός από συγκινητικό δράμα, να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πολιτικοκοινωνική αλληγορία, ως στοχασμός πάνω στη γοητεία και την κατάχρηση της εξουσίας, αλλά και ως σχόλιο για τη θέση του καλλιτέχνη απέναντι στην Ιστορία. Ο Γκόγια του ντεφορμέ πλέον Φόρμαν είναι ένας απλός παρατηρητής, του οποίου η αποστασιοποίηση κάνει διάφανες και κάτισχνες τις παθιασμένες αντιπαραθέσεις που μαίνονται γύρω του, ενώ η Ινές, από την αποφυλάκισή της και μετά, μοιάζει όλο και περισσότερο με ηρωίδα σαπουνόπερας. Η σχέση του ζωγράφου με τη βασιλική αυλή και εξουσία, όπως και ο τρόπος με τον οποίο απεικόνισε την εποχή του, είναι σημεία που δίνονται αποσπασματικά και συγκεχυμένα, αφήνοντας τελικά έναν αριβίστα κληρικό να κουβαλήσει στις πλάτες του ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί ανάμεσα σ’ αυτά τα «Φαντάσματα».


88 ΛΕΠΤΑ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 95'

88 MINUTES. Αμερικανική ταινία του Τζον Άβνετ, με τους Αλ Πατσίνο, Αλίσια Ουίτ, Έιμι Μπρένεμαν.

Από τις περιπτώσεις ταινιών όπου ακόμη κι ένας ηθοποιός τεράστιου βεληνεκούς, όπως ο Αλ Πατσίνο, όχι μόνο δεν είναι ικανός να διασώσει ένα μέτριο και βαρετό σενάριο και μια σκηνοθεσία «κονσέρβα», αλλά επισκιάζεται κι εξαφανίζεται κι ο ίδιος. Ούτε μας πείθει ως ερωτιάρης καθηγητής πανεπιστημίου, ούτε κουρδίζει την αγωνία μας για το ποιος είναι ο άγνωστος που απειλεί τη ζωή του τηλεφωνικά. Κι αυτό γιατί ένας ψυχίατρος του FBI (η δεύτερη ιδιότητά του) είναι μάλλον αφύσικο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση άμεσου κινδύνου μόνο με τη βοήθεια της… γραμματέως του.

Το κυρίαρχο λοιπόν δραματουργικό μοντέλο «ένας εναντίον αγνώστου με τη συμπαράσταση (ή ύποπτη παρουσία) γυναικών» είναι τόσο άτοπο όσο και βαρετό. Οι απανωτές «ανατροπές» για το ποιος κρύβεται πίσω από το τηλεφώνημα είναι τουλάχιστον αστείες και το φινάλε απλώς επιβεβαιώνει τη ματαιοπονία πίσω από το όλο εγχείρημα.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

MEGA 01.15
Βιογραφική, 2006 (Έγχρ.), 117'

AMAZING GRACE. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Άλμπερτ Φίνεϊ, Ίοαν Γκρίφιντ, Μάικλ Γκάμπον.

Οι αγώνες του πολιτικού Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς κατά τον 19ο αιώνα για την κατάργηση της δουλείας και την πάταξη του δουλεμπορίου.

Παρόλο που ο σκηνοθέτης αγιογραφεί μια σημαντική ιστορική πολιτική φιγούρα και ο ηθοποιός που την ενσαρκώνει την «προσγειώνει», αυτή η βιογραφία έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.


ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

STAR 02.15
Κωμωδία, 1985 (Έγχρ.), 90'

NATIONAL LAMPOON’S EUROPEAN VACATION. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τσέβι Τσέιζ, Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο, Έρικ Άιντλ.

Μια ακόμη συρραφή από χοντροκομμένα αστεία, καθώς η τυπική αμερικανική οικογένεια των Γκρίζγουολντ έρχεται σε επαφή με όλα τα εθνικά στερεότυπα της Ευρώπης.

Λίγες οι κωμικές στιγμές, που οφείλονται κυρίως στην παρουσία του Έρικ Άιντλ των Μόντι Πάιθον.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου