Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


16 ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 105'

16 BLOCKS. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ, με τους Μπρους Γουίλις, Μος Ντεφ, Ντέιβιντ Μορς.

Ένας βετεράνος αστυνομικός που μεταφέρει έναν ασήμαντο κακοποιό για να καταθέσει στο δικαστήριο, 16 τετράγωνα πιο κάτω από το αστυνομικό τμήμα, δέχεται επίθεση από διεφθαρμένους συναδέλφους, οι οποίοι ενοχοποιούνται από την κατάθεση του ενοχλητικού μάρτυρα.


Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ διασχίζει 16 τετράγωνα γνώριμου οδοιπορικού, κινείται όμως σε ρεαλιστικά πλαίσια, ενώ ο Μπρους Γουίλις υποδύεται έναν κουρασμένο μπάτσο που, αν και οι συνθήκες τον μετατρέπουν σε ήρωα, παραμένει ευάλωτος στις σφαίρες των αντιπάλων. Η δράση είναι συμπυκνωμένη χρονικά και γεωγραφικά και εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, κάτι που δίνει νεύρο στην ταινία. Όχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα: η κλιμάκωση του σασπένς δεν αγγίζει τα επιθυμητά ύψη, η σχέση του Μπρους Γουίλις με τον Μος Ντεφ μας αφήνει σχεδόν αδιάφορους, δεν υπάρχουν δεύτεροι χαρακτήρες, η σκηνοθεσία είναι αρκετά υποτονική κι αν κάποιος σώζει την ταινία είναι ο μοντέρ.


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ

ΒΟΥΛΗ 23.10
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 109'

THE TIME THAT REMAINS. Παλαιστινιακή ταινία του Ελία Σουλεϊμάν, με τους Ελία Σουλεϊμάν, Σαλέχ Μπακρί, Λέιλα Μουαμάρ.

Βασισμένος στα ημερολόγια του αγωνιστή πατέρα του και τα γράμματα της μητέρας του προς τους συγγενείς που εγκατέλειψαν την Παλαιστίνη, ο Ελία Σουλεϊμάν αφηγείται μια παλιά ιστορία, εμπνεόμενος από το μέλλον που του απομένει. Από το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι ζωντανοί («χρονικό των απόντων/παρόντων» είναι ο υπότιτλος του φιλμ) να μάθουν απ’ όσα συνέβησαν πίσω στο χρόνο και να κοιτάξουν όσα τους περιμένουν μπροστά.

Μόνο που ο Σουλεϊμάν δεν είναι ιστορικός, αλλά παραμυθάς. Έτσι, η περιπλάνησή του στη Μέση Ανατολή των τελευταίων 60 χρόνων είναι ένα κολάζ από χιουμοριστικές βινιέτες, συγκινητικές στιγμές και σουρεαλιστικά ενσταντανέ. Συνεχίζοντας, πιο ώριμος αλλά και πιο μελαγχολικός ταυτόχρονα, από κει που σταμάτησε η προ επταετίας «Θεϊκή Παρέμβασή» του, παρατηρεί την παράλογη καθημερινότητα των κατεχομένων με την απάθεια ενός Μπάστερ Κίτον και την αποτυπώνει στο πανί με τη σαρκαστική ιλαρότητα ενός Ζακ Τατί. Η αποσπασματική κατασκευή και οι άνισες μεταξύ τους σκηνές-επεισόδια προσδίδουν στην ταινία μια εσωτερική αρρυθμία, μπροστά στο τρυφερά απορημένο βλέμμα του πρωταγωνιστή της, όμως, είσαι έτοιμος να συγχωρέσεις πολύ μεγαλύτερες κινηματογραφικές αδυναμίες.


ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙ 2: ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΦΙΛΙΑ

STAR 02.00
Περιπέτεια, 1995 (Έγχρ.), 89'

FREE WILLY 2: THE ADVENTURE HOME. Αμερικανική ταινία του Ντουάιτ Λιτλ, με τους Τζέισον Τζέιμς Ρίχτερ, Μάικλ Μάντσεν, Τζέιν Άτκινσον.

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Τζέσι αναγκάζεται να συμβιώσει με τον ετεροθαλή αδελφό του, με τον οποίο θα τον ενώσει μια κοινή περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστεί και πάλι ο Γουίλι, η φιλική όρκα.

Αν και επαναλαμβάνονται τα μοτίβα του πρωτότυπου έργου, αυτό το σίκουελ είναι μια συμπαθητική ταινία οικολογικής ευαισθησίας, για όσους βέβαια συγκινούνται από τη συναισθηματική προσέγγιση ενός τόσο πολύπλευρου ζητήματος.


RE-ANIMATED

STAR 04.00
Οικογενειακή, 2006 (Έγχρ.), 85'

Αμερικανική τηλεταινία του Μπρους Χέρβιτ, με τους Ντόμινικ Τζέινς, Φρεντ Γουίλαρντ, Μπιλ Ντουάιερ.

Animation και ζωντανή δράση μπλέκονται σε μια παιδική περιπέτεια όπου ένα παιδί υποβάλλεται σε μεταμόσχευση εγκεφάλου και αρχίζει να βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Μιας και κανένα παιδί δεν θα το δει αυτή την ώρα, οι μεγάλοι θα βρουν εδώ ένα συμπαθητικό μπέρδεμα του πραγματικού κόσμου με εκείνον των κινουμένων σχεδίων, καθώς και μερικά inside jokes για την Disney.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου