Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: «Δίκαιη για όλους τους ενδιαφερόμενους» η χθεσινοβραδινή συμφωνία


«Δεν ζητούμε κάτι που δεν κάνουμε οι ίδιοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Κύπρο, την οποία περιέγραψε ως «δίκαιη για όλους τους ενδιαφερόμενους» και καλύτερη από την προηγούμενη συμφωνία, η οποία επιβάρυνε και τους μικροκαταθέτες. «Ο Αναστασιάδης αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν μόνο η Γερμανία και το ΔΝΤ που επιθυμούσαν ένα ‘bail-in’, αλλά και άλλοι», ανέφερε.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για εξαιρετικά σκληρές διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι η λύση που επελέγη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη γερμανική γραμμή. Απέρριψε, ωστόσο, τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για «γερμανική νίκη» και υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το επιχειρηματικό μοντέλο είχε αποτύχει, εφαρμόζονται οι αρχές της οικονομίας της αγοράς, ότι ευθυγραμμίζονται οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες και ότι η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ευρώπη παραμένει αλληλέγγυα και ότι επιθυμεί τη διατήρηση όλων των χωρών στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας όμως ότι «πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει τις αιτίες οι οποίες οδηγούν σε τέτοιες κρίσεις». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι πολλές φορές αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη και την παρομοίασε με την προσπάθεια να κόψει κανείς το κάπνισμα, ενώ αρνήθηκε ότι η Κύπρος αντιμετωπίστηκε πολύ σκληρά.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η Γερμανία δεν ζητά κάτι που δεν κάνει πρώτα η ίδια και, σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εκκαθαρίζεται μια τράπεζα». Οι λεπτομέρειες, υπογράμμισε, θα διεκπεραιωθούν από την τρόικα, η όποια, όπως είπε, θα βρίσκεται σε επαφή και με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο κεφαλαίων από την Κύπρο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι υπήρξε κάποια κίνηση το προηγούμενο διάστημα, η οποία όμως, διευκρίνισε, περιορίστηκε χάρη στην απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει ακριβή νούμερα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη έγκριση της συμφωνίας από τη γερμανική Βουλή, ο Γερμανός υπουργός δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία, καθώς το Κοινοβούλιο έχει ήδη κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρόκειται για δύο ψηφοφορίες, οι οποίες είτε θα πραγματοποιηθούν μετά το μέσον Απριλίου είτε θα χωριστούν σε δύο συνεδριάσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται ακόμη και εντός της εβδομάδας.

(antinews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου