Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βρετανία: «Σφίγγει» η κοινωνική πολιτική προς μετανάστες


Πακέτο μέτρων που θα περιορίζει την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στα κρατικά επιδόματα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Μεταξύ άλλων, ο Ντ.Κάμερον ανακοίνωσε ότι οι πολίτες κρατών της ΕΕ θα πρέπει να αποδείξουν «ότι ψάχνουν πραγματικά για εργασία», προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.


Η Βρετανία ανησυχεί ότι θα δεχθεί κύμα μεταναστών μετά το 2014, καθώς τότε λήγουν οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία τους σε όλες τις χώρες-μέλη.

Σε ομιλία του στο Ίπσουιτς, ο Ντ.Κάμερον δήλωσε: «Υπάρχουν βαθιές ανησυχίες ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να εκμεταλλευτούν την γενναιοδωρία μας χωρίς να συμβάλλουν κατάλληλα στη χώρα μας».

Βάσει του σχεδίου του, η πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, τα πρόστιμα στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα μετανάστες πρόκειται να διπλασιαστούν, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν σε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής θα αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμα.

Τα σχέδια του Κάμερον αντανακλούν την αλλαγή που έχει σημειωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο οι πολιτικοί απέφευγαν επί σειρά ετών. Και τα τρία μεγάλα κόμματα πλέον έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας των πολιτών ενόψει των εκλογών του 2015.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις χάρη στην εκστρατεία του εναντίον της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης και ταπείνωσε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε μια ψηφοφορία για την αναπλήρωση μιας έδρας της Βουλής πριν από τρεις εβδομάδες.

«Αν και πάντοτε πίστευα στα οφέλη της μετανάστευσης, επίσης πάντοτε πίστευα ότι η μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται με σωστό τρόπο. Όπως υποστήριζα εδώ και καιρό, επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό απλά δεν συνέβαινε. Η μετανάστευση ήταν υπερβολικά υψηλή και εκτός ελέγχου» δήλωσε ο Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που καταστούν δυσκολότερο για υπηκόους κρατών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), περιλαμβανομένων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, να ζητούν επίδομα ανεργίας έξι μήνες μετά την εγκατάστασή τους στη Βρετανία.

Θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για έξι μήνες και μετά θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν «ρεαλιστικές προοπτικές» να βρουν δουλειά, ενώ σε αυτό το πλαίσιο θα ελέγχεται και η ικανότητά τους να μιλούν αγγλικά.

Οι μετανάστες θα αντιμετωπίζουν «αυστηρότερες χρεώσεις» από μέρους του NHS ή θα υποχρεώνονται να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες. Παράλληλα, η Βρετανία σκοπεύει να... χρεώνει τις ξένες κυβερνήσεις για θεραπεία που λαμβάνουν οι υπήκοοι τους που ζουν στη Βρετανία και δεν έχουν δουλειά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Κάμερον, είπε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει υπηκόους κρατών «υψηλού κινδύνου» να καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση ώστε να μην διαμένουν περισσότερο από όσο προβλέπει η άδεια εισόδου τους, το οποίο θα τους επιστρέφεται κατά την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου