Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες για το «κούρεμα»


Σκληρό πόκερ με επίκεντρο το κούρεμα των καταθέσεων και το μέλλον των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Λευκωσίας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.


Μέσα σε αυτό το κλίμα για τις Βρυξέλλες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί Αρχηγοί, όπου θα ενημερώσουν την ηγεσία της ΕΕ για τα εννέα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, αλλά και θα επιδιώξουν να πάρουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν με το νομοσχέδιο για κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Το σενάριο για κούρεμα των καταθέσεων περίπου 25% άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Σαρρής είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν αυτή την ώρα, το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, θα τύχει νομοτεχνικής μελέτης από την Επιτροπή Οικονομικών, την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία θα επιχειρήσει να λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Ανάλογα με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την επιστροφή της αποστολής θα ρυθμιστεί και η Συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία θα τοποθετηθεί επί των νομοσχεδίων που αφορούν την Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και άλλων κυβερνητικών νομοσχεδίων που απαιτούνται στο πλαίσιο συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Eurogroup.

Η Σύνοδος της Ολομέλειας αναμένεται να είναι είτε απόψε, είτε αύριο το πρωί.

Την ίδια ώρα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την Κομισιόν θεωρώντας την εναλλακτική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι χθες τη νύχτα η κυπριακή κυβέρνηση, «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του κυπριακού Μνημονίου».

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου