Την αναβολή απόφασης για την Κύπρο, η οποία επρόκειτο να ληφθεί στη συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, που θα κυκλοφορήσει αύριο, ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας δηλώνει πως “στο Eurogroup θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν λύνεται τόσο εύκολα”, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει και μεταδίδει το Reuters.
“Οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπερδιογκωμένες σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εδώ είναι που πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα”, είπε.
Η Κύπρος χρειάζεται περίπου 8-10 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της και άλλα 7 δισ. για να αποπληρώσει τα δάνεια και τις κυβερνητικές δαπάνες. Ένα τέτοιο πακέτο διάσωσης, σημειώνει το Reuters, θα εκτίναζε το δημόσι χρέος της Κύπρου στο 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο μη βιώσιμο.
Ο επικεφαλής της ομάδας του Eurogroup Working Group Τόμας Βάιζερ δήλωσε σήμερα ότι εργάζεται για μια συμφωνία διάσωσης της Κύπρου μέχρι το τέλος του μήνα.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωσή τους καλωσόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο και τόνισαν ότι οι συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Ο γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι το Eurogroup έχει στενές επαφές με τη Ρωσία, η οποία όπως είπε ενδιαφέρεται για μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου καθώς είναι ένας από τους πιστωτές της χώρας αλλά και βασικός επενδυτής.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέκλινγκ ανέφερε σε γερμανικό περιοδικό σήμερα ότι σοβαρές επιφυλάξεις σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη χρήση του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε τελικά να σημαίνει την εγκατάλειψη του σχεδίου.
Από την πλευρά της Κύπρου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να προτείνει τη διενέργεια ελέγχου για αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αν είναι αναγκαίο ο έλεγχος να επικουρείται από ιδιώτες εμπειρογνώμονες.
(enet)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου