Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό


Έκδηλη είναι η αγωνία στην κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, η μαύρη τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013  προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.


Η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα θέσει ξανά τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας - απολύσεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος συμμετείχε χθες στη σύσκεψη, για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

• Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.
Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

• Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

• Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και καθορισμός του κατώτατου μισθού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην ευρεία σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (ο οποίος αποχώρησε μετά από 2 ώρες), ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

(forologikanea)

1 σχόλιο: