Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΑΤΟΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 4.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 166'

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, με τους Μπραντ Πιτ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τίλντα Σουίντον.

Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη του 1918 σαν ένα πρόωρα γερασμένο μωρό, ο Μπέντζαμιν μεγαλώνει στα χέρια μιας καλόκαρδης μαύρης υπαλλήλου ενός γηροκομείου. Ενώ όμως όλοι γύρω του ενηλικιώνονται και πεθαίνουν, εκείνος γίνεται, καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και νεότερος.


Ο Φίντσερ οπτικοποιεί μια ευφάνταστη νουβέλα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ σαν ένα πολύχρωμο, θεαματικό, φτιαγμένο από διηγήσεις και αναμνήσεις παλίμψηστο. Στο κέντρο του μια συγκινητική ιστορία καταδικασμένου έρωτα, γύρω του αντανακλάσεις ενός κόσμου που αλλάζει γοργά, αλλά επηρεάζει ελάχιστα την εσωτερική μοναξιά των ηρώων, στο εξωτερικό περίγραμμα η αιώνια, άνιση μάχη του ανθρώπου με το αναπόφευκτο και το εφήμερο. Ο Φίντσερ δοκιμάζει τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες του αναμετρούμενος με ιστορικές παραπομπές, φιλοσοφικές αναζητήσεις, υπαρξιακά ερωτήματα και ατέλειωτες κινηματογραφόφιλες αναφορές (από τον Κισλόφσκι ως τον Άλτμαν) και καταφέρνοντας να σταθεί τελικά όρθιος επί ξυρού ακμής. Δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα θα έπαιρνε όλα τα Όσκαρ – από τις 13 υποψηφιότητες κατέκτησε μόλις τρία, από τα οποία το ένα ήταν φυσικά για το μακιγιάζ.


Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

ΝΕΤ 00.30
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 126'

TAU MING CHONG. Κινεζική ταινία του Πίτερ Τσαν, με τους Τζετ Λι, Άντι Λάου, Τακέσι Κανεσίρο.

Βασισμένος στη «Δολοφονία του Μα», έναν λαϊκό θρύλο που εξιστορεί τα έργα και τις ημέρες του στρατηγού Μα Ξινγί, ο «Κυρίαρχος» αποτελεί στην πραγματικότητα ένα τοποθετημένο στον 19ο αιώνα πολυδάπανο ριμέικ της cult περιπέτειας πολεμικών τεχνών του Τσε Τσανγκ «Θα σας Συντρίψω Όλους με Καράτε» (1973)!

Απέναντι στον ναΐφ λυρισμό του πρωτότυπου φιλμ, το ιστορικό έπος του Πίτερ Τσαν αντιπαραθέτει τις μεγαλοπρεπείς σκηνές των μαχών, έναν βρόμικο ρεαλισμό που δεν συναντάμε συχνά στις κινέζικες πολεμικές περιπέτειες κι έναν περίπλοκο, τρισδιάστατο κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα πάνω στη γοητεία της εξουσίας, τις αξίες της φιλίας και του έρωτα, την ηθική του πολέμου. Οι απαντήσεις δεν αποφεύγουν τους μελοδραματισμούς και είναι στιγμές που η σκηνοθετική γραφικότητα περισσεύει. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, η ταινία ξεμένει φανερά από δραματουργικές ιδέες, κρατά όμως μέχρι τέλους τη μεγαλοπρεπή, ρομαντικά μελαγχολική ματιά της, αγγίζοντας κάποτε και τις διαστάσεις σαιξπηρικής τραγωδίας.


ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΤΖΕΙΝ

MEGA 02.15
Εποχής, 2007 (Έγχρ.), 120'

BECOMING JANE. Αγγλική ταινία του Τζούλιαν Τζάρολντ, με τους Αν Χάθαγουεϊ, Τζέιμς ΜακΑβόι, Τζούλι Γουότερς.

Με έξι μόλις μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, η Τζέιν Όστιν έχει διασκευαστεί πολλές φορές στο σινεμά, χωρίς όμως οι μεταφορές της να έχουν ποτέ υπερβεί πραγματικά τα όρια του ευπρεπούς ακαδημαϊσμού. Η σεναριογράφος Σάρα Γουίλιαμς, βασιζόμενη στη βιογραφία του Τζον Σπενς, αναπλάθει εδώ τη βρετανική επαρχία του 1795 και αφηγείται το μεγάλο νεανικό έρωτα της εκκολαπτόμενης συγγραφέως, ο οποίος και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το μελλοντικό έργο της.

Ο τηλεοπτικής εμπειρίας Τζούλιαν Τζάρολντ σκηνοθετεί προσεκτικά και συγκρατημένα, εναρμονισμένος με μια κινηματογραφική παραγωγή που παραμένει συνειδητά δέσμια των μυθιστορηματικών ορίων της Όστιν. Ρομαντική διάθεση, μια ελαφρά ειρωνεία, κριτική απεικόνιση της αγγλικής κοινωνίας στο τέλος του 18ου αιώνα κι ένα λαμπρό επιτελείο πρωταγωνιστών, με επικεφαλής την –ανερχόμενη τότε– Αν Χάθαγουεϊ.


ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

STAR 03.30
Κωμωδία, 1992 ( Έγχρ.), 96'

PASSED AWAY. Αμερικανική ταινία του Τσάρλι Πίτερς, με τους Μπομπ Χόσκινς, Γουίλιαμ Πίτερσεν, Τζακ Γουόρντεν.

Όταν ο Τζακ Σκάνλαν πεθαίνει ξαφνικά, τα σκορπισμένα στα τρία σημεία του ορίζοντα παιδιά του ξανασυναντιούνται για την κηδεία του.

Ενδιαφέρον καστ και κωμικοτραγικές καταστάσεις χαρακτηρίζουν αυτήν τη μαύρη κωμωδία, που προσπαθεί με το ζόρι να είναι παράδοξη.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου