Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ET3 20.00
Κωμωδία, 1962 (Α/Μ), 83'

Ελληνική ταινία του Γιώργου Παπακώστα, με τους Νίκο Σταυρίδη, Μίμη Φωτόπουλο, Μάριον Σίβα.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο δικηγόρους, εκ των οποίων ο ένας είναι νευρικός και γρήγορος και ο άλλος καλόκαρδος και ράθυμος.

Οι δύο άνετες πρωταγωνιστικές ερμηνείες υπηρετούν το μοτίβο της συνύπαρξης δύο ασύμβατων χαρακτήρων, διασώζοντας από την αρχή αυτή την πρόχειρη σε όλους τους άλλους τομείς κωμωδία.



Ο ΑΣΠΡΟΔΟΝΤΗΣ 2: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΥ ΛΥΚΟΥ

ALPHA 21.00
Περιπέτεια, 1994 (Έγχρ), 102'

WHITE FANG 2: THE MYTH OF THE WHITE WOLF. Αμερικανική ταινία του Κεν Όλιν, με τους Σκοτ Μπέρστοου, Σαρμέν Κρεγκ, Άλφρεντ Μολίνα.

Ένας νεαρός χρυσοθήρας γνωρίζει μια ινδιάνα της οποίας η φυλή κινδυνεύει να εξολοθρευτεί από την πείνα.

Συνέχεια του «Ασπροδόντη», που δεν συνδέεται με το μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον. Διαθέτει όμορφη φωτογραφία, οικολογικά μηνύματα και λαογραφικές παρατηρήσεις για τους ινδιάνους Χάντα.


ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΕΤ1 22.30
Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 97'

L’ AGE DE RAISON. Γαλλική ταινία του Γιαν Σαμιέλ, με τους Σοφί Μαρσό, Μάρτον Τσόκας, Μισέλ Ντισοσουά.

Μια control freak γιάπισσα αρχίζει να δέχεται σειρά γραμμάτων από τον… ανήλικο εαυτό της. Η μικρή Μαργκερίτ αποκαλύπτει έτσι στην καριερίστα Μάργκαρετ όσα πολύτιμα έχει λησμονήσει, δηλαδή την καλοσύνη, την αυθόρμητη συμπεριφορά, τις μικρές χαρές της ζωής και –αναπόφευκτα– τον πραγματικό έρωτα.

Μια σεναριακή ιδέα τραβηγμένη από τα μαλλιά, την οποία κι αν προσπεράσεις καλοπροαίρετα, σε περιμένουν απλοϊκά διλήμματα, εξωπραγματικές συμπτώσεις, αφόρητος διδακτισμός και μια εκβιαστική συναισθηματική παιδικότητα. Ακόμα και η λιγάκι ζαχαρωμένη, αλλά ζεστή ονειρική αύρα του «Αγάπα με αν Τολμάς» βρίσκεται μίλια μακριά, ενώ η ατάλαντη Σοφί Μαρσό είναι τόσο, μα τόσο ξυλάγγουρο… Μήπως τελικά είχαμε αδικήσει το «Eat Pray Love»;


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΩΡΙΣΜΟΥ

MEGA 23.30
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 85'

Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Τάπλιτς, με τους Μόρις Τσέστνατ, Τζέιμι Φοξ, Γκαμπριέλ Γιούνιον.

Ένας άντρας με απωθημένα εξαιτίας του χωρισμού του, γράφει ένα βιβλίο με συμβουλές για τέτοιες περιπτώσεις, το οποίο γίνεται μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Μια αφροαμερικανική κομεντί παρεξηγήσεων που δεν διαφέρει σε τίποτε από τις αντίστοιχες με λευκούς.


ΣΤΡΙΠΤΙΖ 

STAR 23.50
Δραματική, 1996 (Έγχρ.), 115'

STRIPTEASE. Αμερικανική ταινία του Άντριου Μπέργκμαν, με τους Ντέμι Μουρ, Αρμάν Ασάντε, Μπαρτ Ρέινολντς.

Μια –λόγω οικονομικής ανάγκης– στριπτιζέζ μπλέκεται σε μια σκοτεινή υπόθεση όταν την ερωτεύεται ένας έκφυλος γερουσιαστής.

Ας θυμηθούμε την εποχή που η Ντέμι Μουρ έδειχνε το στήθος της για να διατηρήσει τον τίτλο του σεξ συμβόλου και όχι για να κάνει τον Άστον Κούτσερ να ζηλέψει.


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΝΕΤ 00.10
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 93'

LAST CHANCE HARVEY. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Χόπκινς, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Έμα Τόμσον, Αϊλίν Άτκινς.

Οι μεσήλικοι πρωταγωνιστές της ταινίας απλά δανείζονται ή μάλλον αφομοιώνουν τα εγγενή χαρακτηριστικά της σκιώδους λονδρέζικης ατμόσφαιρας, για να παρουσιαστούν στους θεατές. Ο Χάρβεϊ είναι ένας συνθέτης μουσικής για τηλεοπτικά σποτ, αποτυχημένος όχι τόσο γιατί δεν πραγματοποίησε τις μουσικές φιλοδοξίες του, αλλά γιατί κατάφερε –με απόλυτα προσωπική ευθύνη– να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ρόλο του πατέρα. Από την άλλη η Κέιτ βιώνει την ανασφάλεια μιας μεσήλικης ανύπαντρης γυναίκας, που επωμίζεται συγχρόνως και τις υπερβολές της φαντασιόπληκτης μητέρα της.

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Τζόελ Χόπκινς («Jump Tomorrow») τέμνει λοιπόν τις παράλληλες ζωές των δύο μοναχικών αντι-ηρώων, ξαναενώνοντας το σπουδαίο ερμηνευτικό ζευγάρι Ντάστιν Χόφμαν-Έμα Τόμσον, μετά το πρόσφατο «Πιο Παράξενο και από Παράξενο!». Συγγενεύοντας –έστω και μακρινά– με τη γοητευτική διαλογική αφήγηση των «Πριν το Ξημέρωμα» και «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και διαθέτοντας εξαιρετική φωτογραφία για το είδος της, «Η Τελευταία Ευκαιρία» μοιάζει αρχικά να πρωτοτυπεί. Όσο όμως η σεναριακή και σκηνοθετική ατολμία αρχίζει να γίνεται ενοχλητικά ορατή, οι δύο ερμηνευτικά παντοδύναμοι πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν αυτοβούλως να ανυψώσουν το φιλμ στα επίπεδα του –τουλάχιστον– ευχάριστου.


Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ

STAR 02.15
Δραματική, 1956 (Έγχρ.), 201'

GIANT. Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Στίβενς, με τους Τζέιμς Ντιν, Ροκ Χάντσον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το χρονικό μιας οικογένειας κτηνοτρόφων στο Τέξας, η οποία βλέπει την οικονομία της περιοχής να αλλάζει ραγδαία μετά την ανακάλυψη φλέβας πετρελαίου.

Επικό δράμα, που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως προαναγγέλλει τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες. Έχει πάρει μυθικές διαστάσεις γιατί ήταν η τελευταία εμφάνιση του Τζέιμς Ντιν.


ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ Η ΓΚΡΕΪΣ

ΑΝΤ1 03.30
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 85'

GRACE IS GONE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Στράουζε, με τους Τζον Κιούζακ, Σέλαν Ο’Κίφι, Γκρέισι Μπέντναρτσικ.

Μετά την «Κοιλάδα του Ήλα», το «Όταν Έφυγε η Γκρέις» είναι μία ακόμη ταινία με ήρωα έναν τραγικό πατέρα που πρέπει να διαχειριστεί το θάνατο της συζύγου του, η οποία υπηρετούσε στο Ιράκ, αποσιωπώντας το γεγονός από τις δυο ανήλικες κόρες τους. Για να θολώσει τα νερά, μάλιστα, ξεκινάει μαζί τους ένα ταξίδι με προορισμό τη Φλόριντα.

Είναι μετρημένος, σεμνός και ταγμένος ευλαβικά στο στόχο του ο Τζον Κιούζακ, ως φιλεύσπλαχνος πατριώτης αλλά μάλλον άβουλος πατέρας (με παλιομοδίτικα μυωπικά γυαλιά, ελαφριά αναπηρία στο βάδισμα κ.ο.κ.) σε μια μεσανατολική πολιτεία των ΗΠΑ. Η ιστορία δεν έχει την πολυεπίπεδη εμβάθυνση που παρουσίαζε η «Κοιλάδα του Ήλα» και κρατάει τη δραματουργία σε ένα πρώτο επίπεδο. Βραβείο Κοινού στο Sundance.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου