Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ 

ΕΤ3 20.00
Κωμωδία, 1971 (Α/Μ), 88'

Ελληνική ταινία του Γιώργου Παπακώστα, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Μίμη Φωτόπουλο, Ντίνα Τριάντη.

Ο ιδιοκτήτης ενός χρεοκοπημένου νυχτερινού κέντρου προσπαθεί να καλύψει τα χρέη του για να μην καταλήξει στη φυλακή.

Η μανιέρα του καταφερτζή Χατζηχρήστου δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια κωμωδία που εκτός από το σενάριο (κι ας βασίζεται σε θεατρικό των Γιαννακόπουλου-Σακελλάριου) πάσχει πολύ στο τεχνικό της μέρος.



ΕΝΑΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ 

ALPHA 21.00
Οικογενειακή, 2007 (Έγχρ.), 111'

FIREHOUSE DOG. Αμερικανική ταινία του Τοντ Χόλαντ, με τους Τζος Χάτσερσον, Μπρους Γκρίνγουντ, Μπιλ Ναν.

Ένας σκύλος που χάνει το δρόμο του και καταλήγει σε πυροσβεστικό σταθμό δένεται με τον γιο του αρχιπυροσβέστη και οι δυο τους αποκαλύπτουν ένα δαιμόνιο σχέδιο εξόντωσης του σταθμού.

Ηρωικά σκυλιά και πυροσβέστες για ανώδυνη οικογενειακή διασκέδαση.


ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ 

MEGA 23.30
Τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 88'

RED SANDS. Αμερικανική ταινία του Άλεξ Τέρνερ, με τους Σέιν Γουέστ, Λέοναρντ Ρόμπερτς, Άλντις Χοτζ.

Η μεταφυσική τιμωρία για τα εγκλήματα του αμερικανικού στρατού ξεκινά εδώ, όταν ένας Αμερικανός στρατιώτης καταστρέφει ένα αρχαίο μνημείο στο Αφγανιστάν προκαλώντας την εμφάνιση ενός σκοτεινού πνεύματος.

Κρίμα όμως που αυτό δεν εκδικείται τους στρατιώτες όσο αιματηρά θα ήθελαν οι fans των ταινιών τρόμου.


ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

STAR 23.50
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 99'

THE GREATEST. Αμερικανική ταινία της Σάνα Φεστ, με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Πιρς Μπρόσναν, Σούζαν Σαράντον.

Μια έγκυος έφηβη στρέφεται για υποστήριξη στην οικογένεια του νεαρού πατέρα του παιδιού της, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Η γνωριμία και η σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους γίνεται η αφορμή για την ενηλικίωση της κοπέλας και τη συμφιλίωση της οικογένειας με το χαμό του παιδιού. Οι θαυμάσιες ερμηνείες συγκρατούν τις μελοδραματικές ροπές και αναδεικνύουν όμορφα μηνύματα χωρίς διδακτισμό.


ΖΙΓΚΟΛΟ

ΝΕΤ 00.30
Κομεντί, 2009 (Έγχρ.), 97'

SPREAD. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Μακένζι, με τους Άστον Κάτσερ, Αν Χεκ, Μαργκαρίτα Λιβίεβα.

Έχουμε δει αρκετές άγευστες, ενοχικές κινηματογραφικές ματιές στον άκρατο υλισμό που έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες τους λόφους του Χόλιγουντ. Μετά το «Κοίτα τι Έγινε» με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και το «Εξομολογήσεις» με τον Κέβιν Σπέισι, τώρα έχουμε την αρσενική πόρνη Άστον Κάτσερ με αλά «Επάγγελμα Ζιγκολό» διάθεση και μοδάτη skinhead ένδυση για να μας πείσει πόσο τυχεροί είμαστε που δεν ζούμε στην κομφορμιστική κόλαση της Πόλης των Αγγέλων!

Στο πρώτο μισό της ταινίας, λοιπόν, ο Κάτσερ μ’ ένα διδακτικό voiceover παραδίδει εντατικά μαθήματα για το «πώς να γίνετε επιτυχημένος ζιγκολό», ρίχνοντας παράλληλα τα δίχτυα του στο καινούργιο του θύμα, μια 40+ δικηγόρο που του προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας πλούσιας ζωής. Στη συνέχεια, όμως, ο νεαρός ζιγκολό θα γοητευθεί από μια επίσης νεαρή συνάδελφό του και άλλη μια «απρόβλεπτη» ρομαντική κομεντί θα ντυθεί με βαθύτερους προβληματισμούς και αντικομφορμιστικές ανησυχίες.


ΞΕΦΡΕΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

STAR 02.00
Δραματική, 1997 (Έγχρ.), 155'

BOOGIE NIGHTS. Αμερικανική ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον, με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Τζούλιαν Μουρ, Μπαρτ Ρέινολντς.

Η κατά πολλούς καλύτερη ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον («The Master») περιγράφει την άνοδο και την πτώση ενός πορνοστάρ στην Αμερική των ’70s. Κάπου προς το τέλος εκείνης της δεκαετίας υπήρχε μια οικογένεια του σινεμά που, αν και στο περιθώριο του επίσημου κινηματογράφου, είχε τη δική της λάμψη, τους δικούς της αστέρες, τα δικά της δραματουργικά κριτήρια. Σ’ αυτή την οικογένεια όλοι ήταν καλοδεχούμενοι αρκεί να είχαν μεγάλο πέος ή στήθη και την ικανότητα να κάνουν σεξ πέντε με δέκα φορές την ημέρα. Φυσικά για να αντέξουν έπαιρναν τη δόση τους, αλλά τα ναρκωτικά ήταν κομμάτι της ντίσκο κουλτούρας. Αλίμονο πάντως στον προδότη: θα γνώριζε μόνο τον εξευτελισμό και την παρακμή και σαν τον άσωτο υιό θα ζητούσε κάποια στιγμή την επιστροφή στην αγία τσοντο-οικογένεια.

Η ματιά του Πολ Τόμας Άντερσον πάνω στον κόσμο της πορνογραφίας είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει μια θαυμαστή ενορχήστρωση εικόνας και μουσικής, σεκάνς με ειρωνία και κριτική ματιά του κιτς των σέβεντις, εντυπωσιακές ερμηνείες, στιγμές αληθινού κρεσέντου. Η διαδρομή του Έντι Άνταμς/Ντερκ Ντίγκλερ, όχι με το σπαθί του, αλλά με το τεράστιο (προσθετικό) όργανό του, αποτελεί τόσο ένα σχόλιο για τη βιομηχανία του πορνό, όσο και για τη βιομηχανία του θεάματος εν γένει. Διαρκώς αντιμέτωπες και οι δύο με τις εξελίξεις (το πορνό περνάει από τις κινηματογραφικές αίθουσες στο βίντεο), αναγκάζονται να προσαρμοστούν συνθλίβοντας τα άλλοτε δοξασμένα μέλη τους. Το «Boogie Nights» είναι ένα πολύχρωμο παραμύθι, με κακό τέλος, αλλά έτοιμο να ξαναρχίσει.


ΧΟΡΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

ANT1 03.30
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 138'

JHOOM BARABAR JHOOM. Ινδική ταινία του Σαάντ Άλι, με τους Αμπισέκ Μπαχτσάν, Λάρα Ντούτα, Πρέιτι Ζίντα.

Περιμένοντας τους συντρόφους τους σ’ ένα σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, ένας Ινδός και μια Πακιστανή πιάνουν την κουβέντα.

Και μέσα από τη γνωστή Μπόλιγουντ υπερβολή δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις τι θα συμβεί στο τέλος.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου