Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΣΡΕΚ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΑΝΤ1 21.00
Κινούμενα σχέδια, 2010 (Έγχρ.), 93'

SHREK FOREVER AFTER. Αμερικανική ταινία του Μάικ Μίτσελ.

Ακόμη και οι ψηφιακοί ήρωες δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την κρίση της μέσης ηλικίας, γεγονός που θα κοστίσει στον Σρεκ πολύ περισσότερα από μια παροδική ψυχολογική αναστάτωση. Κουρασμένος από την οικογενειακή ρουτίνα, ο πρώην φοβερός και τρομερός δράκος έρχεται σε συμφωνία με τον Ραμπελστίλτσκιν, έναν απατεώνα που του υπόσχεται μια 24ωρη επιστροφή στην παλιά του ζωή. Χωρίς να το καταλάβει, ωστόσο, τον παγιδεύει σε μια καινούργια, εφιαλτική πραγματικότητα.


Οι ανατροπές που μεσολαβούν μέχρι το «κι έζησαν αυτοί καλά…» δεν είναι πρωτότυπες, ούτε ιδιαίτερα αστείες, αλλά σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες από εκείνες της προηγούμενης ταινίας, που ήταν με διαφορά η πιο αδύναμη όλης της σειράς. Εδώ ο Σρεκ ξαναβρίσκει τη χαμένη του σπίθα, η Φιόνα, ως αρχηγός των ανταρτών, είναι διασκεδαστική, όμως είναι σαφές ότι οι βασικοί χαρακτήρες δεν μπορούν πια ούτε να εξελιχτούν ούτε να μας εκπλήξουν.


ΝΤΙΟΥΚΣ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 105'

THE DUKES OF HAZZARD. Αμερικανική ταινία του Τζέι Τσαντρασέκαρ, με τους Τζόνι Νόξβιλ, Σον Γουίλιαμ Σκοτ, Τζέσικα Σίμπσον.

Τα δύο ξαδέλφια Ντιουκ προσπαθούν να εμποδίσουν την ύπουλη κατάσχεση της φάρμας τους από τον ανέντιμο επίτροπο της αστυνομίας Μπος Χογκ.

Το πορτοκαλί Dodge Charger και το καυτό σορτσάκι της Ντέιζι είναι τα μόνα στοιχεία που θυμίζουν την cult τηλεοπτική σειρά σ’ αυτήν τη χονδροειδέστατη μεταφορά που παραμερίζει την παιχνιδιάρικη προσέγγιση της ημιπαρανομίας για χάρη μιας ανέμπνευστης φαρσοκωμωδίας.


ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ

MEGA 21.15
Περιπέτεια φαντασίας, 2003 (Έγχρ.), 115'

PETER PAN. Αμερικανική ταινία του Πι Τζέι Χόγκαν, με τους Τζέισον Άιζακς, Τζέρεμι Σάμπτερ, Ολίβια Γουίλιαμς.

Η Γουέντι και τα αδέρφια της ταξιδεύουν με τον Πίτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ και τα βάζουν με τον Κάπτεν Χουκ, ευνουχιστική πατρική φιγούρα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν για να περάσουν στην ενηλικίωση.

Εκτός ελαχίστων σεναριακών προσθηκών κι ενός υπερβολικά χολιγουντιανού φινάλε, αυτή είναι η πιο πιστή εικονογράφηση του βιβλίου του Τζέιμς Μπάρι. Ωστόσο, δεν ξεφεύγει από ένα πρώτο εικονογραφικό επίπεδο.


Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.40
Περιπέτεια φαντασίας, 2001 (Έγχρ.), 150'

HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE. Αμερικανική ταινία του Κρις Κολόμπους, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριν, Έμα Γουάτσον.

Ο ορφανός Χάρι Πότερ πληροφορείται ότι είναι γιος ενός διάσημου ζεύγους μάγων κι έτσι ξεκινάει η φοίτηση και οι περιπέτειές τους στη σχολή μαγείας του Χόγκγουαρτς.

Θεαματική και εντυπωσιακή έναρξη της κινηματογραφικής μεταφοράς του τεράστιου εκδοτικού φαινομένου.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΤΗ

ΕΤ1 22.45
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 92'

MY TINY UNIVERSE. Αμερικανική ταινία των Λούσι Φίλιπς και Γκλεν Σκάντλμπιουρι, με τους Ντέμπι Μαζάρ, Τζον Χερντ, Λέσλι Αν Γουόρεν.

Η ζωή ενός μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος εξαιτίας των εξωσυζυγικών του σχέσεων όσο και όταν ένας ηθοποιός ανακαλύπτει το κινητό του και αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει δόλια.

Μαύρη κωμωδία παρασκηνιακών αποκαλύψεων. Ικανοποιεί τη σκανδαλοθηρική περιέργεια με καλλιτεχνικό άλλοθι. Η μετάφραση του τίτλου είναι πραγματική... απάτη.


SNAKES ON A PLANE

ALPHA 23.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 106'

Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ρ. Έλις, με τους Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Νέιθαν Φίλιπς, Τζουλιάνα Μαργκούλις.

Φοβάστε τα φίδια ή τις πτήσεις; Είστε κλειστοφοβικοί; Είχατε ποτέ τη φαντασίωση ότι κάνετε σεξ σε τουαλέτα αεροπλάνου με κάποιο συνεπιβάτη; Ε, τότε αυτή δεν είναι η ταινία σας, εκτός κι αν την εκλάβετε ως ένα τεράστιο καλαμπούρι. Όπως ακριβώς της ταιριάζει! Εκατοντάδες φαρμακερά φίδια, ντοπαρισμένα με φάρμακο που τα έχει κάνει άκρως επιθετικά, εμφανίζονται ξαφνικά μέσα σε ένα αεροπλάνο προκαλώντας τρόμο και πανικό, αλλά και άφθονο γέλιο σε εμάς.

Όλα συμβαίνουν βεβαίως σε παντελή έλλειψη λογικής (ξαφνικά μπουκάρει ένα ανακόντα 300 κιλών που ήταν κρυμμένο σε πακέτα λουλουδιών!), αλλά με μεγάλη διάθεση για (κιτς) χαβαλέ.


ΜΙΚΡΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΕΤ3 23.00
Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 94'

SMALL TIME CROOKS. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν, με τον ίδιο και τους Χιου Γκραντ, Τρέισι Ούλμαν, Μάικλ Ράπαπορτ.

Ένας μικροαπατεώνας σχεδιάζει να ληστέψει μια τράπεζα, αλλά στο μεταξύ γίνεται πάμπλουτος χάρη στα κουλουράκια της γυναίκας του. Εκείνη πάλι, κυριευμένη από την τρέλα του μεγαλείου, ζητά από έναν έμπορο τέχνης να τη μυήσει στους τρόπους της υψηλής κοινωνίας, χωρίς να υποψιάζεται ότι πρόκειται για μεγαλο-απατεώνα.

Στην αρχή είναι σαν να βλέπεις ένα ριμέικ του «Ο Κλέψας του Κλέψαντος», ενώ στη συνέχεια το στιλ αλλάζει ολότελα για να γίνει μια σάτιρα της νεοϋρκέζικης υψηλής κοινωνίας μέσα από μια μίμηση του «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ FREEDOMLAND

MEGA 23.40
Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 113'

FREEDOMLAND. Αμερικανική ταινία του Τζο Ροθ, με τους Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζουλιάν Μουρ, Έντι Φάλκο.

Ένας Αφροαμερικανός αστυνομικός ερευνά την απαγωγή του (λευκού) παιδιού μιας γυναίκας που οι κατηγορίες της έχουν ξεσηκώσει ρατσιστικές διαμαρτυρίες.

Ασυμμάζευτο κοινωνικό μελόδραμα με μια ελαφρώς ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή, που δεν δικαιολογεί την εμπλοκή των καλών πρωταγωνιστών του.


ATTENBERG

ET1 24.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 95'

Ελληνική ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, με τους Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλη Μουρίκη, Γιώργο Λάνθιμο.

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

Ξεκινώντας από τον Γκοντάρ (ο παρενθετικός στην αφήγηση «χορός» των κοριτσιών) και τον Αντονιόνι («Η Κόκκινη Έρημος»), η νεαρή σκηνοθέτις μπολιάζει με χιούμορ τις αποστασιοποιημένες εικόνες της και κατασκευάζει ένα οικείο όσο και παράξενο παρόν. Σε αυτό χωρούν η πικρή τρυφερότητα και η χαρούμενη ειρωνεία, οι Suicide και η Φρανσουάζ Αρντί, η καθημερινότητα σαν μια μεγάλη, ζεστή (οικογενειακή) αγκαλιά και σαν μια τραγελαφικά αναχρονιστική (κρατικο-θρησκευτική) εξουσία. Ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες, ο δρόμος για την ανθρώπινη επαφή περνάει από την απελευθερωτική δύναμη του ενστίκτου. Η Τσαγγάρη τον ανοίγει με γεωμετρική ακρίβεια, περιδιαβαίνοντάς τον με ανάλαφρο βήμα και σαρκαστικό ύφος. Δεν πηγαινοέρχεται, ωστόσο, από το ένα άκρο στο άλλο. Κάθε πλάνο και κάθε χαρακτήρας ισορροπούν διαρκώς ανάμεσα στην ιλαρότητα και τη μελαγχολία, την αισιοδοξία και την απόγνωση. Έτσι –όπως και στον «Κυνόδοντα», στον οποίο η Τσαγγάρη ήταν παραγωγός και με τον οποίο το «Attenberg» μοιράζεται ένα κοινό σκηνοθετικό ύφος– ο τρόμος της (νεοελληνικής) ενηλικίωσης ξεπηδά σαν μια μαύρη, αλλά όχι πάντα πικρή κωμωδία.


ΑΦΟΣΙΩΣΗ

STAR 01.45
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 95'

Αμερικανική ταινία του Τζάστιν Θερού, με τους Μάντι Μουρ, Μπίλι Κράνταπ, Τον Γουίλκινσον.

Ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων που αντιμετωπίζει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα συνεργάζεται για την εικονογράφηση του καινούργιου του βιβλίου με μια γυναίκα όταν πεθαίνει ο μόνιμος συνεργάτης και καλός του φίλος.

Χίπστερ κομεντί που προσπαθεί να φτάσει μέσα από έκθεση ιδιορρυθμιών και πόζες σε μια ουσία στην οποία φτάνουν πιο γρήγορα οι δύο πρωταγωνιστές με τη χημεία τους.


Ο ΑΔΥΝΑΤΟΣ

ΑΝΤ1 03.20
Θρίλερ, 1996 (Έγχρ.), 92'

THINNER. Αμερικανική ταινία του Τομ Χόλαντ, με τους Ρόμπερτ Τζον Μπερκ, Τζο Μαντένια, Μάικλ Κονσταντάιν.

Ένας παχύσαρκος και διεφθαρμένος δικηγόρος αθωώνεται για έναν θανάσιμο τραυματισμό που προκαλεί με το αυτοκίνητό του, αλλά φορτώνεται μια κατάρα να αδυνατίσει!

Με διάφορους άγαρμπους συμβολισμούς για τη λαιμαργία, την ενοχή, την ηθική και την ευθύνη, αυτή είναι άλλη μια αποτυχημένη μεταφορά νουβέλας του Στίβεν Κινγκ στο σινεμά.


ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΠΥΡΟΣ

STAR 03.45
Περιπέτεια, 1990 (Έγχρ.), 115'

THE ROOKIE. Αμερικάνικη ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τον ίδιο και τους Τσάρλι Σιν, Ραούλ Τζούλια, Σόνια Μπράγκα.

Ένας βετεράνος αστυνομικός και ένας νεοφερμένος στο Σώμα προσπαθούν να εξαρθρώσουν μια επικίνδυνη συμμορία που κλέβει αυτοκίνητα και δολοφονεί μπάτσους.

Από τον Κλιντ Ίστγουντ περιμέναμε κάτι πιο προσωπικό από μια αναληθοφανή περιπέτεια. Ευτυχώς, δύο χρόνια μετά ήρθαν οι «Ασυγχώρητοι» και η ωρίμανση.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου