Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΥΨΗΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ALPHA 21.00
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 115'

HIGH CRIMES. Αμερικανική ταινία του Καρλ Φράνκλιν, με τους Άσλεϊ Τζαντ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζιμ Καβίζελ.

Μια επιτυχημένη δικηγόρος ζητά τη βοήθεια ενός έμπειρου στρατιωτικού συναδέλφου της όταν ο άντρας της κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μυστικές στρατιωτικές αποστολές στο Σαλβαδόρ.

Το βιβλίο του Τζόζεφ Φάιντερ μετατρέπεται από τον Καρλ Φράνκλιν σε μια ταινία δικαστικού μυστηρίου με αναρίθμητες αντιστροφές των δεδομένων για την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου. Η συμπαθής Άσλεϊ Τζαντ ισορροπεί ανάμεσα στην εύθραυστη και cool ερμηνεία της, ενώ κάθε πλάνο του Φρίμαν δίνει τις πιο πειστικές ανάσες.



Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 114'

CURSE OF THE GOLDEN FLOWER. Κινεζική ταινία του Ζανγκ Γιμού, με τους Γιουν-Φατ Τσόου, Γκονγκ Λι, Τσου Τζέι.

Κατά τη διακυβέρνηση της νεότερης δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα του 10ου αιώνα, ο αυτοκράτορας επιστρέφει για τη γιορτή των χρυσανθέμων στο παλάτι, που σπαράσσεται από εσωτερικές ίντριγκες.

Ο Γιμού δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για τη φαντασμαγορία των πολεμικών τεχνών όσο για εκείνη του πλούτου. Επένδυσε λοιπόν περισσότερο στην εσωτερική ίντριγκα της αυτοκρατορικής οικογένειας, όπου ένα-ένα τα μέλη της εξολοθρεύονται σαν πιόνια ενός ντόμινο. Όμως, τα ανθρώπινα πάθη –παρόντα ακόμη και μέσα στα αυστηρά ήθη της εποχής– συνθλίβονται από τη μυθική χλιδή του παλατιού. Τα εκτυφλωτικά σκηνικά, η υπερβολή στα φανταχτερά κοστούμια και κοσμήματα, και ο επαναλαμβανόμενος βόμβος της μόνιμης συνοδείας των αυλικών, στοιχειοθετούν ένα πληθωρικό σύμπαν, η δύναμη του οποίου επισκιάζει τις ηθικές συνιστώσες του δράματος.


ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

ΕΤ1 22.30
Σινεφίλ, 1992 (Έγχρ.) 141'

Ελληνική ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη, με τους Φρανσουά Ντελέβ, Μισέλ Βάλεϊ, Τάνια Τρύπη.

Μια Γερμανίδα, σύγχρονη μάγισσα, ερωτεύεται έναν Εβραίο, αλλά όταν αυτός προσπαθεί να ξεφύγει από την κυριαρχία της εκείνη αυτοκτονεί, για να επανέλθει στη ζωή μέσα στο σώμα ενός κοριτσιού.

Το σενάριο των Τώνιας Μαρκετάκη και Μαλβίνας Κάραλη έχει πολλές αδυναμίες: αυτοεπαναλαμβάνεται, είναι λογοτεχνίζον και πολύ επεξηγηματικό. Από την άλλη, όμως, η ταινία έχει σπάνια ευαισθησία και ύφος λυρικό και γεμάτο ερωτικό πάθος, που την απογείωσαν σε πρωτόγνωρα για την εποχή της κινηματογραφικά πεδία.


ΒΙΑΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ 

MEGA 23.30
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 100'

CRUSADER. Ισπανική τηλεταινία του Μπράιαν Γκέρες, με τους Άντριου ΜακΚάρθι, Μάικλ Γιόρκ, Ρίτσαρντ Τάισον.

Ένας δημοσιογράφος ανακαλύπτει τη συνωμοσία μιας πολυεθνικής που φιλοδοξεί να θέσει υπό τον έλεγχό της την παγκόσμια ενημέρωση και το Internet.

Πέρα από τον παραλογισμό της κεντρικής σεναριακής ιδέας, υπάρχουν δεκάδες άλλες απίθανες όσο και βολικές συμπτώσεις, αλλά και ο ΜακΚάρθι ως action hero και η Μπο Ντέρεκ ως δημοσιογράφος!


ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ΝΕΤ 01.00
Δραματική, 2003 (Έγχρ.), 113'

ONDSKAN. Σουηδο-δανέζικη ταινία του Μίκαελ Χάφστρομ, με τους Αντρέας Γουίλσον, Χένρικ Λάντστρομ, Γκούσταφ Σκάρσγκαρντ.

Ένας νεαρός που μεταφέρεται σε συντηρητικό οικοτροφείο εναντιώνεται στην ιεραρχία και τη σκληρή συμπεριφορά των παλιών μαθητών του σχολείου.

Υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ σκληρή παραλλαγή του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών», που δεν είναι παρά ένα κοινότοπο δράμα για το bullying.


ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 03.15
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 108'

FLAWLESS. Αγγλο-λουξεμβουργιανή ταινία του Μάικλ Ράντφορντ, με τους Μάικλ Κέιν, Ντέμι Μουρ, Λαμπέρ Γουίλσον.

Καθόλου ανεξιχνίαστα τα αίτια που δεν λειτουργεί η ταινία του –«Il Postino»– Μάικλ Ράντφορντ. Κι ας έχει τον Μάικλ Κέιν ως επιστάτη στο Λονδίνο του ’60 να σχεδιάζει μια ληστεία σε εταιρεία εμπορίας διαμαντιών, με συνεργό την Ντέμι Μουρ που εργάζεται ως στέλεχος στην ίδια εταιρεία.

Το αρχικό πρόβλημα είναι οι δύο κουρασμένοι σταρ, που όχι χωρίς λόγο δεν έχουν σταυρώσει δυνατό ρόλο μέσα στην περασμένη δεκαετία. Το δεύτερο είναι ότι το σενάριο δεν αξιοποιεί τα κίνητρα των χαρακτήρων, μήπως και δώσει μια ευκαιρία στον Ράντφορντ να κάνει κάτι περισσότερο από μια εικονογράφηση όπως στον υπερεκτιμημένο «Ταχυδρόμο». Να σημειώσω ότι είναι η τρίτη (!!!, τρία θαυμαστικά) προβολή της ταινίας μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου