Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Η ΖΩΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ
ALPHA 21.00
Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 115'

LIFE AS WE KNOW IT. Αμερικανική ταινία του Γκρεγκ Μπερλάντι, με τους Κάθριν Χάιγκλ, Τζος Ντουαμέλ, Τζος Λούκας.

Με παρτενέρ τον γόη Τζος Ντουαμέλ, η Κάθριν Χάιγκλ υποδύεται την ορθολογίστρια ιδιοκτήτρια ενός καφέ, η οποία μαζί με τον φανατικό εργένη Έρικ αναγκάζονται να πάρουν υπό την κηδεμονία τους την ηλικίας ενός έτους κόρη των καλύτερών τους φίλων. Οι δυο τους, που θέλουν να ξεχάσουν ένα παλιό, τραυματικό ερωτικό ραντεβού τους, πρέπει τώρα να μοιραστούν την ίδια στέγη και να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος.


Όποιος δεν μπορεί να φανταστεί όχι μόνο την κατάληξη αλλά και την εξέλιξη της κοινής τους πορείας, προφανώς αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αντικρίζει μεγάλη οθόνη... Σίγουρα θα εκπλαγεί, λοιπόν, από τις ανεξάντλητες, διασκεδαστικές κόντρες των δύο πρωταγωνιστών, την αμοιβαία έλξη και τις παρεξηγήσεις που απειλούν να τους χωρίσουν, όπως και από τα αστεία με τις αλλαγές πάνας ή τις απόπειρες ταΐσματος της μικρής. Για τους υπόλοιπους η ζωή (και η αμερικανική οικογένεια) συνεχίζει ακριβώς όπως την ξέρουμε.


Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ
STAR 21.00
Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 77'

SHARK BAIT. Αμερικανική ταινία των Χάουαρντ Μπέικερ και Τζον Φοξ.

Στην αρχή νομίζεις ότι αποφάσισαν να κοπιάρουν το «Ψάχνοντας τον Νέμο», αλλά τελικά οι ομοιότητες ξεκινούν και σταματούν στο γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές έχουν και στις δύο περιπτώσεις… πτερύγια. Θέμα η διεκδίκηση μιας καλλονής ψαρίνας από ένα νεαρό ψάρι με ιδεολογικές ανησυχίες κι έναν φοβερό και τρομερό καρχαρία.

Η ταινία έχει λεπτό χιούμορ, χαριτωμένους διαλόγους και χαρακτήρες που γρήγορα γίνονται συμπαθείς μέσα από τον πολυεπίπεδο σχεδιασμό τους. Εκεί που χάνει σε σύγκριση με τον «Νέμο» είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)


LAST HOLIDAY
ΑΝΤ1 21.00
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 112'

Αμερικανική ταινία του Γουέιν Γουάνγκ, με τους Κουίν Λατίφα, LL Cool J, Τίμοθι Χάτον.

Μια συνεσταλμένη πωλήτρια μαθαίνει ότι έχει λιγότερο από ένα μήνα ζωής λόγω ασθένειας και αποφασίζει να ξοδέψει όλες τις οικονομίες της σε διακοπές στην Ευρώπη.

Ο Γουέιν Γουάνγκ υπογράφει το ριμέικ μιας ταινίας με τον Άλεκ Γκίνες του 1950 και δίνει στην Κουίν Λατίφα την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το πληθωρικό της ταλέντο. Δόσεις γέλιου και συγκίνησης ανακατεύονται ισορροπημένα ώστε στο τέλος να σου μείνει μια γλυκιά αίσθηση, που γρήγορα όμως εξανεμίζεται.


ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ
ET1 21.00
Κωμωδία, 1967 (Έγχρ.), 91'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ζωή Λάσκαρη, Κώστα Βουτσά, Φαίδωνα Γεωργίτση.

Η Λάσκαρη πείθει τελικά τον Γεωργίτση να ξυρίσει το μουστάκι στην ιστορία ενός φτωχού μπουζουξή που ερωτεύεται την πλούσια τραγουδίστρια ενός ποπ συγκροτήματος.

Με φόντο τη νυχτερινή Πλάκα, ένα πολύχρωμο, φολκλορικό μιούζικαλ σε μουσική του Μίμη Πλέσσα, που αποτυπώνει ταξικές και μουσικές συγκρούσεις της εποχής, και συγκαταλέγεται στις πιο ευχάριστες ταινίες που έβγαλε η συνταγή του Δαλιανίδη.


Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 
ΕΤ1 22.40
Ντοκιμαντέρ, 2005 (Έγχρ.), 90'

CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL. Τουρκο-γερμανική ταινία του Φατίχ Ακίν.

Ένα εκπληκτικό πανηγύρι, πάνω στους μουσικούς ήχους (παραδοσιακούς και μοντέρνους) της Κωνσταντινούπολης. Ο Αλεξάντερ Χάκε, μπασίστας των Einstuerzende Neubauten, περιφέρεται στην Πόλη εφοδιασμένος με ένα φορητό στούντιο ηχογράφησης και καταγράφει ό,τι ενδιαφέρει τον ίδιο μουσικά, ενώ συνήθως συμμετέχει σε μουσικά sessions και ο ίδιος, αναδεικνύοντας όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής μουσικής: φολκ, λαϊκή, ροκ, ethnic, ηλεκτρονική, ραπ.

Η performance του ράπερ Τσέζα, τουρκική εκδοχή των «Public Enemy», προκάλεσε σάλο χειροκροτημάτων στην προβολή της ταινίας στις Κάνες, ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι οι σκηνές με τους νεο-μυστικιστές Orient Expressions που καταργούν τα όρια ανάμεσα σε δυτική και ανατολική μουσική ή τους πειραματικούς ροκάδες Replicas. Ο κλαρινίστας Σελίμ Σεσλέρ επιδίδεται σε φοβερά τσιγγάνικα sessions καταμεσήμερο σε ταβέρνες της Πόλης, ενώ σίγουρα προκαλεί συγκίνηση η εμφάνιση της μεγάλης κυρίας του τουρκικού τραγουδιού Σεζέν Ακσού, όπως και της αρχοντο-ρεμπέτισσας Μιζεγιέν Σενάρ). Τέλος, υπάρχει ακόμα κι ένα μίνι αφιέρωμα στον Ορχάν Γκεντσεμπέι, τον Νίκο Ξανθόπουλο του τουρκικού σινεμά του ’60 ή… Έλβις του αραμπέσκ.


ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΙΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΕΡΟΥ
STAR 22.45
Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 83'
A DENNIS THE MENACE CHRISTMAS. Αμερικανο-καναδική ταινία του Ρον Όλιβερ, με τους Μάξγουελ Πέρι Κότον, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Λουίζ Φλέτσερ.

Λίγο από «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς με πρωταγωνιστή τον Ντένις τον τρομερό.

Ας ήμουν κληρονόμος του Ντίκενς, να βγάζω λεφτά με το τσουβάλι από κάθε σαχλή διασκευή!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ALPHA 23.15
Ιστορική, 2006 (Έγχρ.), 102'

THE NATIVITY STORY. Αμερικανική ταινία της Κάθριν Χάρντγουικ, με τους Κίσα Καστλ-Χιουζ, Όσκαρ Άιζαακ, Σορέ Αγκντάσλου.

H ιστορία της Μαρίας και του Ιωσήφ ιδωμένη από μια ανθρώπινη, καθημερινή πλευρά, παράλληλα με το χρονικό της Γέννησης του Θείου Βρέφους, το οποίο αποδίδεται κινηματογραφικά στην πιο πιστή βιβλική παράδοση: οι τρεις μάγοι με τα δώρα (ηθελημένα κωμικοί χαρακτήρες), ο κακός Ηρώδης με τους φόβους του περί της ελεύσεως του Μεσσία, ο Άγγελος που ειδοποιεί τον Ιωσήφ και τους βοσκούς για τη θεία προέλευση του βρέφους, η φάτνη και το άστρο, η φυγή στην Αίγυπτο.

Τίποτα το «αιρετικό» ή το ανατρεπτικό: αντίθετα η Κάθριν Χάρντγουικ (ναι, πρόκειται για τη σκηνοθέτιδα του «Thirteen»!) φροντίζει να κάνει μια όσο γίνεται «πολιτικά ορθή» χριστιανική ταινία, σε βάρος της όποιας κινηματογραφικής έμπνευσης ή πρωτοτυπίας. Κι όμως, αν και πασίγνωστο ως… μυθιστορηματικό υλικό, η γέννηση του Ιησού παραμένει μια πανέμορφη ιστορία που άξιζε κάτι καλύτερο από αυτή την πεζή εικονογράφηση, η οποία σε τελική ανάλυση δεν έχει τίποτα το θρησκευτικό.


RE-ANIMATED
STAR 02.15
Οικογενειακή, 2006 (Έγχρ.), 85'

Αμερικανική τηλεταινία του Μπρους Χέρβιτ, με τους Ντόμινικ Τζέινς, Φρεντ Γουίλαρντ, Μπιλ Ντουάιερ.

Animation και ζωντανή δράση μπλέκονται σε μια παιδική περιπέτεια όπου ένα παιδί υποβάλλεται σε μεταμόσχευση εγκεφάλου και αρχίζει να βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Μιας και κανένα παιδί δεν θα το δει αυτή την ώρα, οι μεγάλοι θα βρουν εδώ ένα συμπαθητικό μπέρδεμα του πραγματικού κόσμου με εκείνον των κινουμένων σχεδίων, καθώς και μερικά inside jokes για την Disney.


ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ
NET 02.30
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 90'

THE GOOD NIGHT. Αγλο-αμερικανική ταινία του Τζέικ Πάλτροου, με τους Μάρτιν Φρίμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Πενέλοπε Κρουζ.

Ο Μάρτιν Φρίμαν ζει σε μια μόνιμη κατάσταση ύπνωσης, μετέωρος καθώς είναι μεταξύ της απογοητευτικής καριέρας του ως μουσικού και μιας σέξι οπτασίας (Πενέλοπε Κρουζ) που του κάνει όλα τα χατίρια στον ύπνο του.

Την ίδια στιγμή, η Γκουίνεθ Πάλτροου τραβάει τα μακριά μαύρα μαλλιά της με την κατάντια του φίλου της (και αδερφού της), ο οποίος στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα δείχνει μια επιτηδευμένη ψυχαναλυτική αγωνία για τον κόσμο των ονείρων.


ΠΟΝΤΙΚΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
STAR 04.00
Παιδική, 2008 (Έγχρ.), 76'

TALES OF THE RIVERBANK. Αγγλική ταινία του Τζον Χέντερσον.

Γιατί μια παιδική ταινία να προβάλλεται αυτή την ώρα; Κι επειδή είναι σίγουρο ότι τέτοια ώρα δεν επιστρέφουν τα παιδιά από το ρεβεγιόν για να πεις ότι θα τη δουν, γιατί η ταινία δεν προβάλλεται στην πρωτότυπη εκδοχή της ώστε να απολαύσουμε τη μοναδική «ενήλικη» αρετή της που είναι οι ηθοποιοί οι οποίοι δανείζουν τη φωνή τους; Το «Tales of the Riverbank» ήταν μια βρετανική παιδική σειρά με δράση πραγματικών ζώων που ντουμπλάρονταν από ανθρώπινες φωνές. Στην κινηματογραφική μεταφορά, τα πραγματικά ζώα έχουν αντικατασταθεί από μαριονέτες κι έτσι παρακολουθούμε τρία μικρά ποντίκια να αναζητούν το σπίτι τους μετά από μια πλημμύρα, διασχίζοντας έναν άγνωστο ποταμό.

Ο Στίβεν Φράι, ο Πίτερ Σεραφίνοβιτς, η Μιράντα Χαρτ, ο Στιβ Κούγκαν και ο Τζιμ Μπρόανμπεντ θα ήταν ένας ευχάριστος λόγος για να το ξενυχτήσεις, αλλά λόγω μεταγλώττισης η μοναδική απόλαυση είναι οι αναφορές σε ταινίες όπως τα «Star Wars» και το «Αποκάλυψη Τώρα!».


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου