Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Διαλύθηκε η ιταλική Βουλή - Εκλογές τον Φεβρουάριο


Ο Πρόεδρος της Ιταλίας διέλυσε τη Βουλή, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο. «Υπέγραψα το διάταγμα για την διάλυση της Βουλής», δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Μόντι παραιτήθηκε περίπου δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, αφού η κυβέρνησή του έχασε την υποστήριξη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 


Επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν υπάρχει, καθώς αυτό θα αποφασιστεί από το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση του Μόντι θα παραμένει σε υπηρεσιακό ρόλο.

«Ο Μόντι πρέπει να διατηρήσει ουδέτερη πολιτική στάση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας στη Γερουσία, μετά τη συνάντηση με τον ιταλό Πρόεδρο. Από την πλευρά του, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα ευχαρίστησε τον Ναπολιτάνο τονίζοντας ότι «η χώρα τώρα αξίζει να μπει σε μια νέα φάση».

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληθαίνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Μόντι μπορεί να μην αποφασίσει τελικά να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Το «μυστήριο» σχετικά με τη μελλοντική του πορεία μπορεί να λυθεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει, ή και αργότερα, μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Πολλοί υπουργοί του, όμως, σε επαφές με δημοσιογράφους, το βράδυ της Παρασκευής, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι «τελικά δεν πρόκειται να μπει άμεσα στον στίβο της πολιτικής. Ισως για να μην «καεί», σε μια δύσκολη φάση οξυμένης κομματικής αντιπαράθεσης. Ίσως, όμως, και για να παραμείνει ο ένας από τους κύριους υποψήφιους για τη θέση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί την ερχόμενη άνοιξη.

Δεν έχει ληφθεί, πάντως, καμία οριστική απόφαση και τις ώρες αυτές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συνεχίζει να αξιολογεί τα «υπέρ» και τα «κατά» της κρίσιμης αυτής επιλογής.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου