Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πιθανό διαμελισμό της Τουρκίας βλέπουν στις ΗΠΑ


Νέα έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει ως πιθανή εξέλιξη των επόμενων χρόνων την απώλεια της παντοδυναμίας της Αμερικής.

Για διαμελισμό της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο νέα έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναφέρει επτά παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να αλλάξουν εντελώς τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.



Ως πιθανή εξέλιξη παρουσιάζεται και η απώλεια της παντοδυναμίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ενότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με την έκθεση, «απειλείται» από την ενδεχόμενη δημιουργία κουρδικού κράτους, μια προοπτική η οποία είναι ένα από τα σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα η έκθεση κάνει λόγο, σχετικά με τον οποίο, ένα ανερχόμενο Κουρδιστάν αναμένεται να καθορίσει την εδαφική ενότητα της Τουρκίας, με ορατή την πιθανότητα διαμελισμού της μέχρι το 2030.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και θα έχει ευρύτερη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, γνωρίζοντας και οικονομική άνοδο.

Άλλες χώρες που μπορεί να γνωρίσουν οικονομική άνοδο είναι οι: Κολομβία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Μεξικό και Νότια Αφρική.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. μέσω των διαπραγματεύσεων.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης για τις γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις, κάνουν λόγο για μείωση της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη χώρα να γίνεται «πρώτη μεταξύ ίσων» σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται πως η Κίνα θα συνεχίσει σταδιακά να αυξάνει τη διεθνή δύναμή της, ενώ η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ευρώπη μπορεί να οδηγηθούν σε οικονομική ύφεση.

Ακόμα, η έκθεση «βλέπει» ενδεχόμενο εξαφάνισης της ισλαμικής τρομοκρατίας, μέχρι το 2030.

Άλλοι παράγοντες που θα αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία και θα προκαλέσουν ριζικές οικονομικές και πολιτικές αλλαγές με τεράστια ταχύτητα είναι οι νέες τεχνολογίες, η εξάντληση των πόρων και η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στα επόμενα 18 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, στις 140 σελίδες της έκθεσης, υποστηρίζεται ότι ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις, η μετανάστευση, οι πόλεμοι και άλλοι παράγοντες, ήταν αυτοί που οδήγησαν στην αλλαγή σε προηγούμενες χρονικές περιόδους, αυτό που καθορίζει το επόμενο τέταρτο του αιώνα είναι επτά παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να συνδυάσουν τις αλλαγές, με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, η ευρύτερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, η μετατόπιση της οικονομικής δύναμης, η γήρανση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και νερό, καθώς και η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

(voria)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου