Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

FTD: Δε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα!

«Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε κατά λάθος, ούτε σκοπίμως», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times Deutschland, σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές του Eurogroup.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «να εγκρίνουν, τουλάχιστον επί της αρχής, τη δανειακή βοήθεια» προς την Ελλάδα.



Όπως τονίζει η εφημερίδα, «επειδή απόψε δεν θα υπάρξει έγκριση της από καιρό καθυστερούμενης δόσης, η χώρα θα πρέπει να λάβει επιμήκυνση για τα ομόλογα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν την Πέμπτη στις ελληνικές τράπεζες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προηγουμένως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δώσει παράταση στη βοήθεια για τη ρευστότητα των τραπεζών (Πρόγραμμα ELA), με την οποία οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος».


Οι FTD υποστηρίζουν, ακόμη, ότι κατά το αποψινό Eurogroup θα είναι διαθέσιμο τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης της τρόικας, ενώ σημειώνει ότι, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, έχει ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Μπούντεσταγκ ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την Ελλάδα, οπότε η απόφαση μπορεί να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι, κανονικά, εβδομάδα συνεδριάσεων.


Γιούνκερ: Να καταλήξουμε σήμερα σε χρονοδιάγραμμα για τη δόση στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση, καθώς από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι «η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει».

«Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου