Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

«Επίθεση γοητείας» στους Λατίνους ψηφοφόρους από τον Ομπάμα (Βίντεο)

Φανταστείτε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας να απευθύνει μήνυμα σε άλλη γλώσσα, (πλην της αγγλικής) ή ο μελλοντικός Πρόεδρος της Ευρώπης να στέλνει μήνυμα στα Ελληνικά. 

Σκέψεις από το απώτερο μέλλον ή μια πραγματικότητα που θα βιώσουμε πολύ σύντομα;


Στην ψήφο των ισπανόφωνων φαίνεται ότι ποντάρει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προκειμένου να φανεί πιο άμεσος και να τους δελεάσει, δεν διστάζει να τους απευθυνθεί στα ισπανικά, μέσω προεκλογικού σποτ. Από κοντά και η σύζυγος του, Μισέλ, η οποία ωστόσο προτιμά τους υπότιτλους. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για την ψήφο μιας κοινότητας που μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας σε πολιτείες-κλειδιά.

Για να κερδίσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε να γυρίσει προεκλογικό σποτ στο οποίο τους απευθύνεται μιλώντας την γλώσσα τους. Τον ακολούθησε η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, η οποία πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό μήνυμα όπου η κουβανο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Κριστίνα Σαραλέγκι την ρωτάει στα ισπανικά: «Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουν οι λατίνοι σε αυτές τις εκλογές;».

Θα φάνταζε ενδεχομένως περίεργο που οι Δημοκρατικοί προτίθενται να αφιερώσουν τόσο χρόνο και χρήμα σε μια μειονότητα η οποία ναι μεν είναι η πολυπληθέστερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη χώρα, αλλά εξακολουθεί να μην είναι η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά στις ψήφους.

Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στηρίζουν τους Δημοκρατικούς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι επίσης έχουν γυρίσει τα δικά τους διαφημιστικά σποτ στα ισπανικά.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Ένωση Εκλεγμένων και Διορισμένων Λατινοαμερικανών Αξιωματούχων (NALEO) δείχνει ότι την ερχόμενη Τρίτη (6/11) ένας αριθμός-ρεκόρ 12,2 εκατομμυρίων ισπανόφωνων ενδέχεται να προσέλθουν στις κάλπες, δηλαδή 26% περισσότεροι απ’ ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχαν ήδη σημειώσει ρεκόρ συμμετοχής.

Παρ΄όλα αυτά, το εν λόγω ποσοστό αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των 23,7 εκατομμυρίων ισπανόφωνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και ακόμη κι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 11% όλων των Αμερικανών εκλογέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου