Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην ΤV σήμερα...


MR. NICE GUY
STAR 22.00
Περιπέτεια, 1997 (Έγχρ.) 85'
Αμερικανική ταινία του Σάμο Χουνγκ Μαν-Μπο, με τους Σάμο, με τους Τζάκι Τσαν, Ρίτσαρντ Νόρτον, Γκαμπριέλ Φιτζπάτρικ.

Ένας διάσημος σεφ γίνεται στόχος μιας συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών, επειδή έπεσε στα χέρια του μια κασέτα με στιγμιότυπα από τις δραστηριότητές τους.

Η αεικίνητη φιγούρα του Τζάκι Τσαν δεν αποζημιώνει για τον ασυνάρτητο σεναριακό χαβαλέ.



ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ 
ΕΤ1 22.00
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 88'
THE ECLIPSE. Ιρλανδική ταινία του Κόνορ ΜακΦέρσον, με τους Κιάραν Χιντς, Ίμπεν Γιάιλε, Έινταν Κουίν.

Πραγματικός πρωταγωνιστής το παρελθόν του Μάικλ Φαρ, το οποίο ο σιωπηλός χήρος και πατέρας δύο παιδιών κουβαλά, γεμάτος εκκρεμότητες κι ενοχές. Με εσωστρεφή αξιοπρέπεια κι ένα διαπεραστικό, αλλά ευάλωτο βλέμμα, ο Κιάραν Χιντς τον βοηθά να το αντιμετωπίσει στωικά, καθώς δύο παράλληλα γεγονότα έρχονται να διαταράξουν την καθημερινότητά του. Το φάντασμα του πεθερού του, ο οποίος ζει σε οίκο ευγηρίας, εμφανίζεται μπροστά του μυστηριωδώς, ενώ ο ίδιος αρχίζει να ερωτεύεται τη Λένα, τη συγγραφέα μεταφυσικών θρίλερ κι επισκέπτρια του τοπικού φεστιβάλ.

Τονίζοντας διακριτικά τις αφανείς λεπτομέρειες, ακολουθώντας έναν υποβλητικό και υπνωτιστικό αφηγηματικό ρυθμό, επαναφέροντας ένα ρομαντικό μουσικό θέμα κι αιφνιδιάζοντας με την (υπερβολικά) απότομη, τρομακτική εμφάνιση του ζωντανού πτώματος, ο ΜακΦέρσον στοιχειώνει το αργών στροφών ερωτικό δράμα με μια παρούσα αίσθηση απειλής. Την ίδια ώρα, η βαριά σκιά του Κομπ βαθαίνει τη σκοτεινιά που κατατρύχει τον Μάικλ και τα ατμοσφαιρικά πλάνα κουβαλούν όλη την ένταση με την οποία οι χαρακτήρες (ακόμη και αυτός του σχηματικά εγωπαθούς Νίκολας/Άινταν Κουίν) αναζητούν τη λύτρωση. Αγγίζοντας το γλυκόπικρο φινάλε της, η «Ολική Έκλειψη» αποκαλύπτεται όπως αυτό που πραγματικά είναι: το διεισδυτικό διπλό πορτρέτο ενός άντρα και μιας πόλης, όπως και η μυστική ιστορία που μοιράζονται οι δυο τους.


ΑΧΑΛΙΝΩΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
STAR 24.00
Σινεφίλ, 2008 (Έγχρ.), 98'
THE INFORMERS. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Γκρέγκορ Τζόρνταν, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Μίκι Ρουρκ.

Οι ιστορίες ισχυρών (όπως νοούνταν τότε τα στελέχη της βιομηχανίας του θεάματος) αλλά και καθημερινών ανθρώπων διασταυρώνονται στη διάρκεια μιας εβδομάδας στο Λος Άντζελες του 1983.

Και ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω απ’ αυτές τις ιστορίες παρά ο Μπρετ Ίστον Έλις, που αποτύπωσε όπως κανείς άλλος τη δεκαετία των καταχρήσεων, του ατομικιστικού ηδονισμού και της εκκεντρικότητας. Όμως αυτό το στιλιζαρισμένο δράμα είναι τόσο ξεφτισμένο όσο η ανάμνηση της ιλουστρασιόν επικάλυψης εκείνης της δεκαετίας.


ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
NET 00.30
Μυστηρίου, 2007 (Έγχρ.), 97'
THE MIRROR. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Εκελμπέρι, με τους Κέλι ΛεΜπροκ, Τάο Πένγκλις, Έριν Κάχιλ.

Μια νεαρή κοπέλα ανακαλύπτει ότι οι γονείς της και το σπίτι τους, μια παλιά χολιγουντιανή έπαυλη που ανήκε σε έναν σταρ του βωβού κινηματογράφου, κρύβουν πολλά μυστικά.

Ο Χίτσκοκ συναντά το «Big Brother» σ’ έναν αποτυχημένο συνδυασμό κωμωδίας και μυστηρίου που προκαλεί τόση αμηχανία όση η πλαστική «μεταμόρφωση» της άλλοτε «γυναικάρας με τα κόκκινα» Κέλι ΛεΜπροκ.


ΒΑΜΠΙΡ: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
MEGA 01.30
Τρόμου, 2005 (Έγχρ.), 84'
VAMPIRES: THE TURNING. Αμερικανική ταινία του Μάρτι Βάις, με τους Κόλιν Έγκλσφιλντ, Στέφανι Τσάο, Ρότζερ Γιούαν.

Ένας άσος της ταϊλανδικής πυγμαχίας αποδεικνύει ότι οι γροθιές και οι κλοτσιές είναι πιο αποτελεσματικές από τα σκόρδα και τα παλούκια όταν ο αρχηγός των βρικολάκων απάγει τη φιλενάδα του και εκείνος προσπαθεί να τον ξετρυπώσει και να τον εξουδετερώσει.

Δεύτερο σίκουελ του «Vampires» του Τζον Κάρπεντερ. Τώρα είναι η ευκαιρία να δεις εκείνα τα επεισόδια του «True Blood» που έχεις κατεβάσει.


Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
STAR 01.45
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 96'
STARTER FOR TEN. Αγγλική ταινία του Τομ Βον, με τους Τζέιμς ΜακΑβόι, Ρεμπέκα Χολ, Άλις Ιβ.

Το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Νίκολς, του οποίου ο ίδιος έκανε τη σεναριακή διασκευή, περιγράφει με άμεσο και γλαφυρό τρόπο τη γνωριμία του Μπράιαν Τζάκσον, ενός νεαρού της εργατικής τάξης του Έσεξ, με το πανεπιστημιακό σύμπαν του Μπρίστολ στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η σοφή κίνηση των παραγωγών Τομ Χανκς και Σαμ Μέντες ήταν να παραδώσουν το υλικό στα χέρια του ταλαντούχου πρωτοεμφανιζόμενου Τομ Βον, ο οποίος και το σεβάστηκε αναλόγως. Έτσι, οι περιπέτειες του Μπράιαν με την ομάδα του τηλεπαιχνιδιού «University Challenge», το φλερτ του με την Άλις κι αργότερα με τη Ρεμπέκα, η πολιτικοποίησή του ή η σχέση του με τους φίλους που άφησε πίσω στο Έσεξ δεν παρεκκλίνουν από τη φόρμουλα της κολεγιακής κομεντί, χτίζονται όμως πάνω σ’ ένα πειστικά ρεαλιστικό ντεκόρ, που δεν αποζητά το εύκολο κλισέ αλλά ούτε και τη βεβιασμένη εκκεντρικότητα.

Υπάρχει ένα διαρκές και έξυπνο παιχνίδι με τα στερεότυπα, το βρετανικό χιούμορ και οι μικρές, χαριτωμένες ανατροπές. Κυρίως, όμως, υπάρχουν μερικοί ζωντανοί κινηματογραφικοί ήρωες, οι οποίοι καταφέρνουν να μας διασκεδάσουν και να μας συγκινήσουν. Το ζευγάρι των Τζέιμς ΜακΑβόι και Ρεμπέκα Χολ είναι απολαυστικό, όπως και το γεμάτο ροκ επιτυχίες των ’80s σάουντρακ.


ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΙΣΩ
STAR 03.45
Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 89'
REST STOP: DON’T LOOK BACK. Αμερικανική ταινία του Σον Παπαζιάν, με τους Ρίτσαρντ Τίλμαν, Τζέσι Γουάρντ, Γκράχαμ Νόρις.

Δεύτερη στάση της «Επόμενης Στάσης»: Στην πρώτη ταινία, ένας μανιακός δολοφόνος «περιποιήθηκε» τον Τζες και τη Νικόλ, ενώ εδώ ο αδερφός του Τζες ξεκινά για να τον αναζητήσει.

Μάντεψε τι θα του συμβεί μετά από μερικές αηδιαστικές σαδιστικές σκηνές…

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου