Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
STAR 22.00
Αστυνομική, 2002 (Έγχρ.), 120'
MURDER BY NUMBERS. Αμερικανική ταινία του Μπάρμπετ Σρέντερ, με τους Σάντρα Μπούλοκ, Μάικλ Πιτ, Ράιαν Γκόσλινγκ.

Αν έχεις δει τη «Θηλιά» του Χίτσκοκ, προσπερνάς. Και τούτη η ταινία εμπνέεται από την υπόθεση των δύο νέων που σχεδίασαν έναν τέλειο φόνο για να νιώσουν την ηδονή του εγκλήματος και το συναίσθημα υπεροχής απέναντι στους κοινούς θνητούς.

Όμως εδώ όλα γυρίζουν γύρω από τη Σάντρα Μπούλοκ (αν και τα ερμηνευτικά ένσημα παίρνει ο Γκόσλινγκ), ενώ η κλιμάκωση της εξιχνίασης και ο ψυχισμός των δύο δραστών μένουν στο περιθώριο.



KICK ASS
Village Cinema/OTE TV 22.45
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 117'
Αμερικανο-αγγλική ταινία του Μάθιου Βον, με τους Άαρον Τζόνσον, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Κλόι Γκρέις Μόρετζ.

Ο Ντέιβ, ένας συνηθισμένος έφηβος, έχει την έμπνευση να γίνει… σούπερ ήρωας. Μέσα από μια σειρά απίθανων συμπτώσεων θα γίνει διάσημος ως «Kick Ass», θα γνωρίσει ακόμα μερικούς μασκοφόρους διώκτες του εγκλήματος και θα τα βάλει με έναν αδίστακτο κακοποιό.

Ο Βρετανός Μάθιου Βον (του ενδιαφέροντος «Layer Cake» και της αδιάφορης «Αστερόσκονης») εμπνέεται από το μπεστσέλερ κόμικς του Μαρκ Μίλαρ και προχωρά πολύ μακρύτερα από το «ο καθένας μας μπορεί να γίνει (υπερ)ήρωας». Νιώθει άνετα μέσα σ’ έναν κόσμο που αγγίζει την υπερβολή και τη φαντασία χωρίς να αυθαιρετεί, ενώ παίζει πολύ έξυπνα με τα όρια της γραφικής βίας, τις κινηματογραφόφιλες αναφορές και τις βιντεοκλιπίστικες αφηγηματικές τεχνικές. Στήνει ένα σαρκαστικό –στα όρια της φάρσας– υπερ-ηρωικό γαϊτανάκι μεταμφιέσεων και ψεύτικων ταυτοτήτων βουτηγμένο στο μαύρο χιούμορ, κλείνοντας διαρκώς το μάτι στο νεανικό κοινό από τη μία, αφήνοντας όμως από την άλλη το αναρχικής διάθεσης κινηματογραφικό του υλικό να ανασάνει ελεύθερο.


ΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟ ΠΕΙΣ
ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 120'
LA BESTIA NEL CUORE. Ιταλική ταινία της Κριστίνα Κομεντσίνι, με τους Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, Αλέσιο Μπόνι, Άντζελα Φινοκιάρο.

Η Σαμπίνα βλέπει εφιάλτες από την παιδική της ηλικία που σχετίζονται με τον μακαρίτη πατέρα της. Θέλοντας να μάθει την αλήθεια, επισκέπτεται στην Αμερική τον αδελφό της, αφήνοντας πίσω τις φίλες της και το σύντροφό της και χωρίς να έχει πει στον τελευταίο ότι είναι έγκυος.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Κριστίνα Κομεντσίνι κληρονόμησε την ευαίσθητη ματιά πάνω στους ανθρώπους και τα πράγματα από τον πατέρα της, Λουίτζι Κομεντσίνι, (το μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη). Η ιστορία αυτογνωσίας που αφηγείται με όχημα τη Σαμπίνα, η οποία βασανίζεται από εφιάλτες από την παιδική της ηλικία που συνηγορούν ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της, θα μπορούσε να δώσει ένα κραυγαλέο δράμα τύπου «Οικογενειακή γιορτή». Αυτή όμως προτιμά έναν πιο διακριτικό τρόπο δραματουργικής ανάπτυξης, που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, τον συγκινεί, αλλά δεν τον ισοπεδώνει συναισθηματικά. Το ίδιο ισχύει και για τις παράλληλες ιστορίες που αφορούν τους χαρακτήρες που κινούνται γύρω από την ηρωίδα και κυρίως εκείνη ανάμεσα στην τυφλή φίλη της Εμίλια και τη συνάδελφό της Μαρία, μια σχέση με λεσβιακές προεκτάσεις, σίγουρα ιδιαίτερη, αλλά καθόλου ωραιοποιημένη. Μικρή νότα χιούμορ αποτελεί η παρουσία του σκηνοθέτη της ιατρικής σαπουνόπερας που έχει πλήρη αυτογνωσία των ηλιθιοτήτων που γυρίζει. Η ταινία τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων και ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
STAR 02.30
Κωμωδία, 1988 ( Έγχρ.), 91'
THE GREAT OUTDOORS. Αμερικανική ταινία του Χάουαρντ Ντόιτς, με τους Νταν Αϊκρόιντ, Τζον Κάντι, Ανέτ Μπένινγκ.

Ένας οικογενειάρχης έρχεται σε μια λίμνη για να περάσει ήσυχες διακοπές. Όμως η απρόσμενη άφιξη του κουνιάδου του ανατρέπει τα σχέδιά του.

Μόνο για όσους έχουν μείνει κολλημένοι στην ’80s αντίληψη της κωμωδίας.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου