Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΖΩΗΣ 
ΕΤ1 22.00
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 120'
AJAMI. Γερμανο-ισραηλινή ταινία των Σκάνταρ Κόπτι και Γιάρον Σάνι, με τους Σαΐρ Καμπάχα, Ιμπραΐμ Φρέγκε, Φουάντ Χαμπάς.

Στην Ατζάμι, πολυεθνική συνοικία της Γιάφας, η καθημερινότητα συντηρεί βεντέτες, υποθάλπει την παρανομία και φέρνει σε σύγκρουση εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.


Όλα τα έχουμε κάπου ξαναδεί. Στον Ταραντίνο, τον Σκορσέζε, τον Ινιάριτου, σ’ όλο το σύγχρονο σινεμά. Οι Γιάρον Σάνι και Σκάνταρ Κόπτι, όμως, έχουν ένα δικό τους στιλ να αποτυπώνουν στην οθόνη μια πραγματικότητα που τους πυρπολεί με τα πάθη και τους πληγώνει με τα λάθη της. Οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί περιγράφουν το «πέρασμα» από το γενικό στο ειδικό κι από το κοινωνικό ντοκουμέντο στο υπαρξιακό δράμα με τον επείγοντα τρόπο μιας αστυνομικής περιπέτειας. Μέσα σε ένα τόσο πυρακτωμένο περιβάλλον η κάθαρση δεν θα μπορούσε να έρθει χωρίς τα συνοδευτικά, ευτυχώς ελάχιστα σοβαροφανή διδάγματα. Βραβείο στις Κάνες, Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη, υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.


ΑΝΙΚΗΤΟΣ 
(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση ημέρας)
STAR 22.00
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 133'
INVICTUS. Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τους Μόργκαν Φρίμαν, Ματ Ντέιμον, Αντζόα Άντο.

1994: Ο Νέλσον Μαντέλα, νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τις μισαλλοδοξίες του παρελθόντος στην άκρη και το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι που διοργανώνεται στη χώρα του την επόμενη χρονιά τού δίνει μια ιδανική αφορμή. Θα πρέπει όμως να συνεργαστεί με τον λευκό αρχηγό της εθνικής ομάδας Φρανσουά Πιενάρ.

Το βιβλίο του Τζον Κάρλιν καταγράφει μια πραγματική ιστορία, ο Άντονι Πέκαμ («Sherlock Holmes») το διασκευάζει πιστά κι ο Ίστγουντ σκηνοθετεί με τη γνωστή στιβαρότητα και το απαράμιλλο ήθος του. Οι εικόνες του κρατούν την αμεσότητα χρονικού και οι ρυθμοί επιταχύνονται κατακόρυφα όταν η κάμερα ιδρώνει μαζί με τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Η αφήγηση διαθέτει μια ρευστότητα που σε παρασύρει, δεν μπορεί όμως να σε ταξιδέψει πολύ μακριά, αγκυλωμένη σε μια αγιογραφική διάθεση κι ένα στόρι με ξεκάθαρο μήνυμα και λιγοστές εκπλήξεις. Ο Μαντέλα είναι ένας ταπεινός φιλόσοφος αλλά κι ένας διορατικός ηγέτης (η πολυσυζητημένη προσωπική του ζωή μένει στο απυρόβλητο), ο οποίος δεν διστάζει να υποστηρίξει τους πρώην δυνάστες του για να ενώσει μια βαθιά διχασμένη χώρα. Ο Πιενάρ είναι ένας απλοϊκά σκεπτόμενος αθλητής ο οποίος πιάνει το μήνυμα και ηγείται της ένδοξης πορείας προς το πρωτάθλημα και τη συμφιλίωση. Ευτυχώς, ο Μόργκαν Φρίμαν, που νομίζεις ότι γεννήθηκε για να ενσαρκώσει τον Μαντέλα, συνεννοείται με τον Ματ Ντέιμον (υποψήφιοι και οι δύο για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες) σε χαμηλές νότες και προσδίδουν μια τρίτη διάσταση στους ρηχούς χαρακτήρες τους, ενώ, από την άκρη του κάδρου, ο Ομπάμα χαμογελά καθ’ όλη τη διάρκεια.


ΤΟ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ 
(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)
ΝΕΤ 00.30
Περιπέτεια, 1985 (Έγχρ.), 114'
THE EMERALD FOREST. Αμερικανική ταινία του Τζον Μπούρμαν, με τους Πάουερς Μπουθ, Τσάρλι Μπούρμαν, Μεγκ Φόστερ.

Ένας μηχανικός αναζητά στη ζούγκλα του Αμαζονίου τον επί δεκαετία χαμένο γιο του. Όταν όμως τον βρίσκει, εκείνος δεν θέλει να εγκαταλείψει τη φυλή στην οποία μεγάλωσε.

Ώριμη περιπέτεια οικολογικού και εξελικτικού προβληματισμού, όπως και άλλες ταινίες του Μπούρμαν («Όταν Ξέσπασε η Βία»).


ΣΙΝΑ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ
MEGA 01.30
Περιπέτεια, 1984 (Έγχρ.), 117'
SHEENA. Αμερικανική ταινία του Τζον Γκίλερμιν, με τους Τάνια Ρόμπερτς, Τεντ Γουός, Ντόνοβαν Σκοτ.

Η Σίνα, μια λευκή κοπέλα που μεγάλωσε στη ζούγκλα, σώζει μια αφρικανική φυλή από τους αιμοβόρους στρατιώτες ενός δικτάτορα.

Ένας θηλυκός Ταρζάν σε μια εξωτική περιπετειούλα που ξεχνιέται εύκολα.


ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΡΑΪ
STAR 02.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 132'
THE HIDDEN BLADE. Ιαπωνική ταινία του Γιόζι Γιαμάντα, με τους Μασατόσι Νακάζε, Τακάκο Μάτσου, Χιντετάκα Γιοσόκα.

Ένας σεμνός και φτωχός σαμουράι, ερωτεύεται μια υπηρέτρια και την παίρνει από τα χέρια του βάναυσου άντρα της, διακυβεύοντας όμως τη φήμη του. Όταν ένας επαναστάτης σαμουράι αποδρά, διατάσσεται να τον σκοτώσει, παρότι είναι παλιός του φίλος.

Από τον βετεράνο Γιόζι Γιαμάντα (με περίπου 75 ταινίες στο ενεργητικό του) μια δημιουργία παραπλήσιας θεματολογίας με τον «Σαμουράι του Λυκόφωτος», βασισμένη επίσης σε τρεις νουβέλες του Σουχέι Φουτζισάουα. Η παρακμή των Σογκούν και των σαμουράι που ξεπερνιούνται από τη σύγχρονη πολεμική τεχνολογία, ένας φτωχός και ειρηνιστής σαμουράι ερωτευμένος με μια γυναίκα που δεν μπορεί να παντρευτεί καθώς αυτή ανήκει σε κατώτερη κάστα, αλλά και ο συνειδησιακός διχασμός του ανάμεσα στη δυσάρεστη αποστολή εξόντωσης ενός φίλου και στον κώδικα τιμής των σαμουράι – όλα αυτά θυμίζουν υπερβολικά την προηγούμενη ταινία του Γιαμάντα, σαν να πρόκειται για ριμέικ της. Ιδωμένη αυτόνομα, ωστόσο, η τωρινή δημιουργία παρακολουθείται με ενδιαφέρον, παρά την υπερβολικά ακαδημαϊκή σκηνοθετική της προσέγγιση.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου